Βιβλίο Αφρ. Αθανασοπούλου: Ιστορία και Λογοτεχνία σε διάλογο, ή Περί μυθικής και ιστορικής μεθόδου


Παρουσίαση του βιβλίου της Αφροδίτης Αθανασοπούλου,Επίκουρης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα ΒΝΕΣ), με τίτλο: Ιστορία και Λογοτεχνία σε διάλογο, ή Περί μυθικής και ιστορικής μεθόδου. Μια ανίχνευση στη νεοελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα, εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2016.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 19.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου στη Λεμεσό (Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, 121-123). Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τις Εκδόσεις Επίκεντρο και την ΟΕΛΜΕΚ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, Δρ. Διδακτικής της Ιστορίας του ΑΠΘ, και ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, ποιητής και κριτικός της λογοτεχνίας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Καθηγητής Μίμης Σοφοκλέους, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού. Αντιφώνηση θα κάνει η συγγραφέας του βιβλίου Αφροδίτη Αθανασοπούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το βιβλίο (288 σελίδων) πραγματεύεται τον διάλογο της λογοτεχνίας με την ιστορία στην ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, με έμφαση στην ποίηση. Η μελέτη κινείται σε δύο άξονες: ο πρώτος, θεωρητικός άξονας, ο οποίος αναπτύσσεται στην Εισαγωγή, εξετάζει τις σχέσεις λογοτεχνίας και ιστορίας ως οπτικών και λόγων/αφηγήσεων που διαμεσολαβούν τη γνώση μας για τον κόσμο. Ο δεύτερος, παραδειγματικός άξονας γειώνει τον θεωρητικό προβληματισμό στο έδαφος της νεοελληνικής γραμματείας. Βασικές πτυχές που καλύπτουν τα πέντε κεφάλαια του τόμου είναι: ο εθνορομαντικός ιστορισμός, με έμφαση στον κρητικό και κυπριακό Αγώνα, η ιστορική μέθοδος του Καβάφη, το «άγχος της ιστορίας» του ποιητή και διπλωμάτη Σεφέρη, το αντικαθρέφτισμα της Ιστορίας στην ποίηση του Μόντη. Αναφορές γίνονται και σε άλλους Κύπριους ποιητές: Μιχαηλίδη, Λιπέρτη, Χαραλαμπίδη, όπως επίσης στους Παλαμά, Βαλαωρίτη, Σικελιανό, Καζαντζάκη. Η μελέτη περιλαμβάνει ανάλυση κειμένων με στόχο τη διάκριση της «ιστορικής» από τη «μυθική μέθοδο», διάκριση η οποία συζητείται καταρχήν στην Εισαγωγή και εν κατακλείδι στον Επίλογο.

Το βιβλίο περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα (short list) για το Βραβείο Δοκιμίου 2017 του περιοδικού Ο αναγνώστης στην Αθήνα.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.




Newsletter










159