Δ. Μαρτίδου: Και τα τρία ιδ. πανεπιστήμια υπέβαλαν αίτηση για αύξηση των διδάκτρων τους το 2013-14


«Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όταν θα υποβάλουν αίτηση για ίδρυση θα πρέπει ταυτόχρονα να υποβάλουν και τα δίδακτρά τους για τέσσερα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο, ο φοιτητής γνωρίζει από την πρώτη στιγμή ποια είναι τα δίδακτρα που πληρώνει. Τα δίδακτρα που υπέβαλαν τα τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια (Frederck, Ευρωπαϊκό και Λευκωσίας) θεωρούνται εγκεκριμένα. Τα τελευταία δίδακτρα που έχουν εγκριθεί είναι του 2010-11 που υποβλήθηκαν μαζί με την αίτηση των πανεπιστημίων. Το 2010 έχει γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας και κάθε Ιούνιο με διάταγμά του, ο υπουργός Παιδείας καθορίζει το ανώτατο όριο, το οποίο μπορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να υποβάλλουν αίτηση για αύξηση των διδάκτρων τους. Όμως υπάρχει η προθεσμία της 15ης Σεπτεμβρίου του κάθε ακαδημαϊκού έτους που προηγείται, για έγκριση αύξησης. Για παράδειγμα:

Για να έβαζαν αύξηση στα δίδακτρά τους το 2011-12 έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτηση τον προηγούμενο χρόνο (μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου). Κανένα πανεπιστήμιο δεν είχε υποβάλει αίτηση. Άρα τα δίδακτρα έπρεπε να είχαν παραμείνει τα ίδια με εκείνα του 2010-11.Άρα τα πανεπιστήμια έπρεπε να είχαν αφήσει τα δίδακτρά τους στο ύψος των εγκεκριμένων, δηλαδή του 2010-11. Τα πανεπιστήμια πρέπει να συμμορφωθούν με αυτή τη νομοθεσία. Ο υπουργός τους έχει καλέσει και συζήτησαν το πρόβλημα μετά από παράπονα των φοιτητών. Το ίδιο έγινε και για το 2012-13 αφού πέρσι το Σεπτέμβριο, τα πανεπιστήμια δεν είχαν υποβάλει αίτημα. Άρα, ούτε τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά μπορούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους. Επίσης, για να επιβάλουν αύξηση στα δίδακτρα τους το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2013 -14 έπρεπε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να είχαν υποβάλει το αίτημά τους για αύξηση των διδάκτρων μέχρι το περασμένο Σάββατο, κάτι που έπραξαν και τα τρία. Άρα, την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-14, μπορούν να επιβάλουν αύξηση στα δίδακτρά τους. 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τώρα με την οικονομική κρίση, πολλοί φοιτητές που σπουδάζουν με τα υφιστάμενα δίδακτρα δυσκολεύονται να τα καταβάλουν. Είναι γι’ αυτό που ο υπουργός Παιδείας απηύθυνε έκκληση για να διευκολυνθούν αυτοί οι φοιτητές με υποτροφίες. Το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να εφαρμόζεται η νομοθεσία».  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










212