Δ. Μικελλίδη: «Τα όνειρα (δεν) κοστίζουν ακριβά». Βιβλιοπαρουσίαση από την ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία Πάφου


Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013 η Διδασκαλική Παράταξη ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΠΑΦΟΥ διοργάνωσε παρουσίαση του βιβλίου «Τα όνειρα (δεν) κοστίζουν ακριβά» συγγραφέας του οποίου είναι ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης στην πόλη μας κ. Δημήτρης Μικελλίδης.

Η παρουσίαση έγινε στο χώρο της παλιάς ηλεκτρικής, τον οποίο ο Δήμος Πάφου παραχώρησε δωρεάν. Τα έσοδα από τα δικαιώματα του συγγραφέα που προέκυψαν από τις πωλήσεις του βιβλίου στην εκδήλωση θα διατεθούν για ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Πάφου.

Η προσέλευση κόσμου ήταν αθρόα, η παρουσίαση έγινε με πολλή μουσική και τραγούδι και οι παρουσιαστές του βιβλίου έδωσαν ένα άλλο τόνο στην όλη εκδήλωση με τον πρωτότυπο τρόπο που παρουσίασαν το βιβλίο.  Το βιβλίο παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί Όλγα Οικονομίδου, Κυριάκος Σπαρτιάτης και Κατερίνα Μικελλίδου. Τραγούδησαν οι εκπαιδευτικοί Νέαρχος Νεάρχου και Μαρία Χατζηϊωάννου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πάφου κ. Σάββας Βέργας, οι πρόεδροι των Σχολικών Εφορειών Πάφου, Γεροσκήπου και Χλώρακας – κυρία Μαρία Ζαβρού, κ. Άριστος Ηροδότου και κ. Κλεόβουλος Παπακώστας αντίστοιχα, ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης Πάφου κ. Λαυρέντης Πολυκάρπου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Έφοροι και πολύς κόσμος.

Η εκδήλωση τέλειωσε με αντιφώνηση από τον ίδιο το συγγραφέα του βιβλίου. Ο κ. Μικελλίδης πέρα από τις ευχαριστίες στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των πρωτοβουλιών που έχουν σαν στόχο την αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη, ενώ πήρε την ευκαιρία να αναφερθεί στην προσφορά των δασκάλων σε κάθε εθνική, κοινωνική και πολιτιστική δράση στην Κύπρο.

Η κ. Ζαβρού πήρε το λόγο στο τέλος της εκδήλωσης και με τη σειρά της ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την πρωτοβουλία του να διαθέσει τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

 Το  βιβλίο αποτελείται από  44 διηγήματα. Κινούνται γύρω από διάφορα κοινωνικά, καθημερινά θέματα και αποτυπώνουν  τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες του συγγραφέα για τον τόπο, την οικογένεια, τις αρχές και αξίες που χάνονται ή έστω που κινδυνεύουν να χαθούν, την πολιτική, τις καθημερινές σχέσεις των ανθρώπων … Έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα, αφού έχουν γραφεί εξ αφορμής κάποιου γεγονότος ή κάποιας κατάστασης που είδε ή που άκουσε ο ίδιος ο συγγραφέας. Κάτι που έζησε ο ίδιος ή άλλοι γνωστοί του άνθρωποι. Το κάθε διήγημα στηρίζεται σε κάτι το πραγματικό, αλλά δοσμένο λογοτεχνικά και με μικρές ή μεγάλες αλλαγές ως προς το ίδιο το συμβάν.   

 Στο βιβλίο του Δ. Μικελλίδη παρελαύνουν πολλοί χαρακτήρες, που ο καθένας απ’ αυτούς μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

            Έτσι, συναντάμε τον αγώνα του άνεργου να επιβιώσει σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, την αγωνία των γονιών για τον έφηβο γιο ή το παιδί που μεγαλώνει σε ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τον αγώνα και την αβεβαιότητα των ξένων που βρέθηκαν στον τόπο μας ως πολιτικοί πρόσφυγες, τα συναισθήματα του ποδοσφαιρόφιλου που ζει έντονα τους αγώνες της ομάδας του. Ο συγγραφέας ειρωνεύεται τον νεοπλουτισμό, όπως αυτός εμφανίζεται στη ζωή κάποιων συμπατριωτών μας, μπαίνει στη θέση μοναχικών ανθρώπων, ξεσκεπάζει την υποκρισία στην καθημερινή μας ζωή, φτύνει τη μωροφιλοδοξία, νοσταλγικά θυμάται τραγούδια και εκδρομές μιας άλλης εποχής, νοερά αλλά πολύ παραστατικά μας παίρνει σε μια συναυλία, σε μια μπιραρία, σε μια λαϊκή αγορά, σ’ ένα χώρο στάθμευσης.  Άλλοτε κυνικός και άλλοτε νοσταλγικός, ενίοτε κριτικός   και συχνά θεατής των ανθρώπινων σχέσεων που τις παρουσιάζει μέσα από ένα φακό τόσο απλό όσο και σύνθετο μαζί βλέποντας συχνά πίσω από τα χαμόγελα, τις γκριμάτσες και τους λεκτικούς τύπους.

Με μια γραφή ρευστή, καθηλωτική για τον αναγνώστη, με διαλόγους εύστροφους και με μια δόση καλοδουλεμένου χιούμορ  ο Δημήτρης Μικελλίδης φροντίζει να  μυήσει τον αναγνώστη στον μυστικό κόσμο των δικών του εμπειριών απ’ τη ζωή, σε όλα όσα τον ενέπνευσαν και  του ξύπνησαν συναισθήματα, χρώματα και στιγμές … που τελικά μεταμορφώθηκαν σε ένα βιβλίο.

Καταφέρνει να  κρατήσει ξάγρυπνους τους αναγνώστες … σε ένα κόσμο διαμορφωμένο μέσα από τα δικά του μάτια με μια ευαισθησία που χτυπάει κατευθείαν στο μεδούλι και στο πετσί του αναγνώστη σαν κάτι πολύ οικείο και γνώριμο με τις λέξεις να ζωντανεύουν το κείμενο και να μετατρέπονται σε εικόνες η αμεσότητα των οποίων είναι αποκαλυπτική.

Σημείωση: Η εκδήλωση απέφερε το ποσό των 900 ευρώ για ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










247