Δέσποινα Μαρτίδου: Οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της Χαρτογράφησης


ΕΡ: Ο υπουργός Παιδείας κ. Δημοσθένους είχε εξαγγείλει στη Βουλή ένα σχέδιο χαρτογράφησης των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κύπρου. Έχει γίνει; Υπάρχουν αποτελέσματα;

ΑΠ: Στην Ανώτατη, έχει γίνει τόσο για τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στόχος ήταν να δούμε τι κλάδους σπουδών επιλέγουν οι φοιτητές μας. Μετά από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων θα δίνονται πληροφορίες και συμβουλές στους τελειόφοιτους μαθητές για την αγορά εργασίας. Στη χαρτογράφηση έχει φανεί ότι οι πιο πολλοί φοιτητές στα προπτυχιακά επιλέγουν τη Δημόσια Διοίκηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Μεταπτυχιακά το ΜΒΑ.

Αναλυτικά:

Προπτυχιακά:

  1. 1)Δημόσια Διοίκηση / Διοίκηση Επιχειρήσεων ……………………….1520
  2. 2)Νοσηλευτική ……………………………………………………………1458
  3. 3)Δημοτική Εκπαίδευση………………………………………………….1175
  4. 4)Accounting /Finance ……………………………………………………801
  5. 5)Πληροφορική ……………………………………………………………735
  6. 6)Πολιτικοί Μηχανικοί / Πολιτικοί Μηχανικοί Περιβάλλοντος……….....718
  7. 7)Νομική …………………………………………………………………...702

 

Μεταπτυχιακά  

  1. 1)ΜΒΑ………………………………………………………………….…1223
  2. 2)Επιστήμες της Αγωγής ………………………………………………...565
  3. 3)Χρηματοοικονομικά …………………………………………………….301
  4. 4)Εκπαιδευτική Διοίκηση………………………………………………….249

Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει ν’ αναλυθούν και να μελετηθούν ώστε να βοηθηθούν στην πορεία οι φοιτητές και να γνωρίζουν που υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας. Κάτι ανάλογο πρέπει να κάνει ίσως η Αρχή Ανάπτυξης Δυναμικού, που κάνει περισσότερη έρευνα της αγοράς.

ΕΡ: Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται και φοιτητές των πανεπιστημίων της Ελλάδας;

ΑΠ: Όχι, αυτά είναι για τα πανεπιστήμια της Κύπρου.

ΕΡ: Για τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

ΑΠ: Έχει γίνει τόσο για τους Κύπριους όσο και για τους ξένους φοιτητές. Πάλιν έρχεται πρώτος στις επιλογές των φοιτητών ο κλάδος της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Εδώ οι Κύπριοι είναι 952 και οι αλλοδαποί 2254, σύνολο 3246, είτε σε δίπλωμα με διετείς κλάδους σπουδών σε ανώτερο δίπλωμα, κυρίως όμως σε πτυχίο και σε μάστερ. Ακολουθεί ο κλάδος των τουριστικών. Συνήθως επιλέγουν τουριστικά οι ξένοι φοιτητές. Από τους 1581 που φοιτούσαν σε αυτούς τους κλάδους μόνο 56 είναι Κύπριοι. Οι υπόλοιποι 1525 είναι ξένοι φοιτητές. Άρα οι Κύπριοι δεν προτιμούν αυτό τον κλάδο. Αν μιλούμε μόνο για Κύπριους φοιτητές, πρώτος κλάδος έρχεται η Διοίκηση Επιχειρήσεων και ακολουθούν η Αισθητική με 588 Κυπρίους, οι Γραμματειακές Σπουδές με 702, η Πληροφορική με 266 κ.τ.λ..        




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










212