Διακόπηκαν από χθες βράδυ οι εκπομπές της ΕΡΤ


Από τις 11:15 το βράδυ της Τρίτης διακόπηκαν οι εκπομπές των καναλιών της ελλαδικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης Σαμαρά για κλείσιμο της ΕΡΤ.

Όπως μεταδίδεται από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης άρχισε να κόβεται σταδιακά, από τις 10:00 χθες βράδυ, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξακολουθούν και την Τετάρτη το πρωί να εργάζονται εκπέμποντας μέσω διαδικτύου από διάφορες ιστοσελίδες που αναμεταδίδουν το εκπεμπόμενο πρόγραμμα.

Μετά τη διακοπή του σήματος, αρκετός κόσμος συνέχιζε να συρρέει έξω από το κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή Αττικής, όπου από το απόγευμα ήσαν συγκεντρωμένοι πολλές εκατοντάδες κόσμου, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, πολιτικών, καλλιτεχνών και όσων αντιδρούν στην απόφαση.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη εξακολουθεί από χθες το απόγευμα να παραμένει έξω από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καθώς και στο στούντιο στη Μουρούζη και σε όλα τα γραφεία της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, μετά τις 23:00 της Τρίτης  πολλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν στην Λεωφόρο Στρατού, μπροστά στα γραφεία της ΕΤ-3, διαμαρτυρόμενος για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σε Γενική Συνέλευση, που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης στην ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κρατήσουν ανοικτή "με κάθε τρόπο την ΕΡΤ".

Ενωρίτερα χθες το απόγευμα είχε ανακοινωθεί ότι "το Υπουργείο Οικονομικών, ως διάδοχος της ΕΡΤ ΑΕ μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ ΑΕ".

Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ εξέφρασαν όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση Σαμαρά μαζί με τη Νέα Δημοκρατία.

Σε συνέντευξή του, από το στούντιο της ΕΡΤ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι πρόκειται "για πραξικόπημα", το οποίο στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Τσίπρας, όπως μεταδίδεται στην Ελλάδα, θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο θα ζητήσει να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, πραγματοποίησαν πεντάλεπτη στάση εργασίας στις 09:00 χθες βράδυ, ενώ η ανακοίνωση για το άμεσο κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης και την απόλυση 2.686 εργαζομένων αναμεταδίδεται από πάρα πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

 

Απάντηση με απεργίες

  Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες  απεργίες αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΠΤΥΜ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, μετά την «πραξικοπηματική, σκοταδιστική και βάρβαρη παρέμβαση της τρικομματικής κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Η απεργία σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, καθώς και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη ΓΓΕ-ΓΓΕ, ξεκίνησε από τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης (12 Ιουνίου). Η απεργία σε όλα τα έντυπα μέσα, εφημερίδες και περιοδικά, αρχίζει από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης (13 Ιουνίου). Από την απεργία θα εξαιρεθούν τα μέσα που προβάλλουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «οι απεργίες των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης θα λήξουν μόνο όταν η κυβέρνηση πάρει πίσω τις πραξικοπηματικές αποφάσεις της, που φιμώνουν την ενημέρωση». Τις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ περιφρουρούν οι εργαζόμενοι της ενημέρωσης και οι απεργιακές επιτροπές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










156