Διάλεξη ΙΠΕ: Ελευθέριος Διαμαντής: H Κύπρος διαθέτει σπουδαία μυαλά


   Ο διακεκριμένος Κύπριος ερευνητής Ελευθέριος Διαμαντής ήταν ο κύριος ομιλητής στη διάλεξη «Έρευνα στην εποχή της οικονομικής κρίσης: ο ρόλος και οι προοπτικές των νέων ερευνητών», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας 2014.

Παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ερευνητικό και επιχειρηματικό χώρο, οκαθηγητής Εργαστηριακής Ιατρικής και επικεφαλής στο Τμήμα Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai Ελευθέριος Διαμαντής, μιλώντας μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του ως ερευνητής, συμβούλευσε τους νέους να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και ότι αν και ο δρόμος της έρευνας είναι δύσβατος, μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με την προσωπική ζωή και να προσφέρει τεράστια ικανοποίηση στους ερευνητές. Παράλληλα, ο καθ. Διαμαντής μιλώντας για τα προτερήματα της Κύπρου, υπογράμμισε ότι η «χώρα μας διαθέτει σπουδαία μυαλά» και ότι ως μικρή χώρα θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε εξειδικευμένους τομείς έρευνας για να ξεχωρίσει, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΙΠΕ, Γεώργιος Γεωργίου, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Κύπρο, που εκπονήθηκε πρόσφατα από το ΙΠΕ, όντας βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε., το ανθρώπινο δυναμικό αναδείχθηκε ως ένα εκ των πλέον ισχυρών πλεονεκτημάτων της Κύπρου. «Ως εκ τούτου, στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2015-2020, αναμένεται να υποστηριχθεί με την επένδυση σημαντικών κονδυλίων, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούν νέους επιστήμονες», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΙΠΕ για δημιουργία κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, για τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας.

Ακολούθησε συζήτηση με νέους ερευνητές για καίρια ζητήματα που τους απασχολούν, με συμμετοχή του Δρα Κυριάκου Φελέκκη, του Δρα Τριαντάφυλλου Στυλιανόπουλου και της Δρος Ελένης Μούσιη.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητών του Διαγωνισμού «ΦΟΙΤΩ 2013-2014» και δεξίωση σε χώρο όπου εκτίθονταν εργασίες νέων ερευνητών που έχουν επιχορηγηθεί από το ΙΠΕ.

Κορύφωση της «Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας» θα αποτελέσει η εκδήλωση «Με τη Ματιά του… Ερευνητή», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014, μεταξύ των ωρών 10:00-13:00 και 15:00-21:00 στον χώρο του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου στη Λευκωσία, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό. Χορηγοί Επικοινωνίας της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας 2014 είναι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.research.org.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










172