Διαμαρτυρία μαθητών, γονέων και συνταξιούχων για τα κόμιστρα


Μαθητές, γονείς και συνταξιούχοι πραγματοποίησαν σημερα Πέμπτη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της επιβολής κομίστρων στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Με αίτημα την αναθεώρηση της απόφασης της Κυβέρνησης και τη συνέχιση της δωρεάν μεταφοράς τους, εκλεγμένοι μαθητές και μαθήτριες των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων από όλη την Κύπρο, καθώς επίσης γονείς και συνταξιούχοι, έδωσαν δυναμικά το παρών τους έξω από το Υπουργείο Συγκοινωνιών, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), οι Οργανωμένοι Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης και Τεχνικών Σχολών, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ) και η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ΠΣΕΜ και ΕΚΥΣΥ επέδωσαν ψηφίσματα προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσο Μητσόπουλο, τα οποία παρέλαβε εκ μέρους του, η Ανώτερη Λειτουργός του Υπουργείου Συγκοινωνιών, Αφροδίτη Κοφτερού.

Παραλαμβάνοντας τα ψηφίσματα, η κ. Κοφτερού είπε πως υπάρχει μια υποχρέωση έναντι των δανειστών της Κύπρου, την οποία δεν μπορούν να αποφύγουν.

«Δεν ήταν επιλογή δική μας η επιβολή κομίστρων, αλλά προέκυψε λόγω της Τρόικας. Από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εκδοθεί η πρώτη γνωστοποίηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Συγκοινωνιών είναι να μην δυσκολευτεί κανένας μαθητής να πηγαίνει στο σχολείο του και παράλληλα να μην αδικηθούν οποιεσδήποτε άλλες ομάδες.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Στέφανος Στεφάνου είπε ότι προς το παρόν δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε από την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών,  παρόλο που η Παγκύπρια Συνομοσπονδία είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών, κατά την οποία είχε εκθέσει ξανά τις απόψεις της.

Εξέφρασε την ελπίδα πως αυτά που κατατέθηκαν χθες θα ληφθούν υπόψη, για να προσθέσει πως «θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη στόχευση για εξαίρεση μεγαλύτερου αριθμού μαθητών από την καταβολή των κομίστρων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής των Τεχνικών Σχολών Κυριάκος Σιακαλλής τόνισε οι οργανωμένοι γονείς των Τεχνικών Σχολών δεν θα δεχθούν επιβολή κομίστρων στους μαθητές των Τεχνικών Σχολών και απαιτούν τη συνέχιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών των Τεχνικών Σχολών.

«Οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών», είπε, «είχαν κεκτημένο δικαίωμα το να μην πληρώνουν από πολύ πριν εφαρμοστεί η δωρεάν μεταφορά στους υπόλοιπους μαθητές. Ήταν ένα αντισταθμιστικό μέτρο, το οποίο διδόταν στους μαθητές των Τεχνικών Σχολών, για να προτιμούν τις τεχνικές σχολές».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










202