Διεθνές συνέδριο στο Παν. Κύπρου: Addressing Matters in Context: The Art of Persuasion across Genre


Διεθνές συνέδριο με θέμα  «Addressing Matters in Context: The Art of Persuasion across Genres and Times» θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μεταξύ 17-19 Αυγούστου του 2015.

Τρεις επιστήμονες – ο Κυριάκος Δημητρίου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Σοφία Παπαϊωάννου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Ανδρέας Σεραφείμ, ειδικός επιστήμων στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος ΣΕΠ στον ΕΛΠΟΛ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, και Research Associate στο University College London – διοργανώνουν ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο: “Addressing Matters in Context: The Art of Persuasion across Genres and Times”.

Στόχος τους είναι να εξετάσουν  δύο πολύ σημαντικά θέματα:

-- πρώτον, τους μηχανισμούς πειθούς σε διαφορετικά αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά λογοτεχνικά περικείμενα και κυρίως αυτά της ρητορικής και της ιστοριογραφίας.

-- δεύτερον, τους μηχανισμούς πειθούς στον σύγχρονο πολιτικό λόγο και τη σχέση τους με την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή θεωρία. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί, επίσης, η ρητορική του χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ρήτορες και πολιτικοί για να εκθέσουν τις απόψεις τους όσον αφορά στη διαχείριση οικονομικών και πολεμικών κρίσεων και η σχέση αυτής της ρητορικής με τον σύγχρονο πολιτικό λόγο. Ευελπιστούμε ότι στο συνέδριό μας θα επιτύχουμε τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, για να αποδείξουμε ότι τα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα δεν έχουν μόνο φιλολογικό ενδιαφέρον, αλλά μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο σήμερα.​

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο διεθνούς φήμης καθηγητής αρχαίου ελληνικού δικαίου Michael Gagarin (University of Texas, Austin). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σε δύο ιστοσελίδες:

  1. http://persuasionconferenceucy.weebly.com/
  2. https://www.academia.edu/8224256/Addressing_Matters_in_Context_The_Art_of_Persuasion_across_Genres_and_Times

Ανακοινώσεις στο συνέδριό – όχι μόνο από φιλολόγους, αλλά και από άλλους επιστήμονες (νομικούς, πολιτικούς επιστήμονες κλπ.) – είναι ευπρόσδεκτες. Τελευταία ημερομηνία αποστολής προσχεδίου ανακοινώσεων (abstract) μέχρι 350 λέξεις: 01 Φεβρ. 2015. Γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική. Τα προσχέδια πρέπει να αποσταλούν στον Ανδρέα Σεραφείμ στο: aserap01@ucy.ac.cy.




Share on Facebook


Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











143