Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου. Πρόγραμμα εκδηλώσεων


Το Μουσείο Λαϊκή Τέχνης Κύπρου, η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και η Επιτροπή Φίλων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου εορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016 και διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων στο Μουσείο το Σάββατο 14, την Τετάρτη 18 και το Σάββατο 21 Μαΐου 2016.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου ως φορέας πολιτισμικών ανταλλαγών μέσα από συνεργασίες με άλλους φορείς στην Κύπρο, αλλά και ιδιώτες δημιουργούς προσπάθησε και φέτος να δημιουργήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα για ανάδειξη της πλούσιας λαϊκής κληρονομιάς του τόπου μας.

Το πρόγραμμά του για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την παρουσίαση παραδοσιακών κυπριακών χειροτεχνιών (Αγγειοπλαστική, Υφαντική, Λευκαρίτικο κέντημα, Ξυλογλυπτική, Κέντημα με κουκούλι μεταξοσκώληκα και Σκάλισμα κολοτζιού), το Κοινοτικό Συμβούλιο Καπουτίου για την επίδειξη ύφανσης του «καπουθκιώτικου ψαθιού», το οποίο πρόσφατα περιλήφθηκε ως στοιχείο στον Εθνικό Κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, τον Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου για τις οργανωμένες ξεναγήσεις στους χώρους του Μουσείουκαι μια ομάδα ιδιωτών, όπως είναι ο γλύπτης Παναγιώτης Πασάντας για το εργαστήριο γλυπτικής, η Κυριακή Αντωνίου για την εκμάθηση κεντημάτων με βελονάκι, ο Κώστας Αντωνίου για την παρασκευή παραδοσιακού «βρουκαλιού» και η ομάδα εμψυχωτών του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης για την αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών της Κύπρου και την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στην Κύπρο μας πριν χρόνια εκατό». 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε για την πραγματοποίηση της Εκδήλωσης στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας με την οποία το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης συνεργάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς επίσης στους άλλους συνεργαζόμενους φορείς και ιδιώτες, στους εθελοντές του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και των Φίλων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, και φυσικά στους χορηγούς της εκδήλωσης: τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Σάββατο, 14 Μαΐου 2016, 10:00-18:00

v  Ξεναγήσεις από τον Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου, Ελλ.: 10:30, 12:30, 17:15, Αγγλ.: 11:30 ή  αναλόγως κράτησης για ομάδες πέραν των 10 ατόμων.

v  Αναβίωση Παραδοσιακών Κυπριακών Χειροτεχνιών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού:

10:30-13:30: Αγγειοπλαστική, Υφαντική, Λευκαρίτικο κέντημα,      Ξυλογλυπτική, Κέντημα με κουκούλι μεταξοσκώληκα

15:00-18:00:   Υφαντική, Λευκαρίτικο κέντημα, Ξυλογλυπτική, σκάλισμα   κολοτζιού

v  Επίδειξη «βούφας του ψαθκιού» (ύφανση «Καπουθκιώτικων» ψαθιών) από το Κοινοτικό Συμβούλιο Καπουτίου, 10:30-17:00

v  Εργαστήριο εκμάθησης «Βελόνι και Βελονάκι» με την Κυριακή Αντωνίου, 11:00-14:00

v  Παρασκευή παραδοσιακού «βρουκαλιού» με τον Κώστα Αντωνίου, 11:00-14:00

v  Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών της Κύπρου, 15:30-16:30

v  Κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016, 09:00-20:00

v  Δωρεάν ξεναγήσεις από τον Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου, Ελληνικά: 18:00, 19:00, Αγγλικά: 15:30 ή κατόπιν κράτησης για ομάδες πέραν των 10 ατόμων.

v  Εργαστήριο γλυπτικής «Το δέντρο της ανακύκλωσης»με τον γλύπτη Παναγιώτη Πασάντα, 17:00-19:00

Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

v  Δωρεάν ξενάγηση από τον Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου, Ελληνικά/Αγγλικά:11:30

v  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στην Κύπρο μας πριν χρόνια εκατό», 10:00(απαιτείται κράτηση)

Το πρόγραμμα θα προσφέρεται και σε σχολικές ομάδες κατόπιν αίτησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαιτείται κράτηση θέσεων για τα εργαστήρια και τις παραστάσεις στο τηλέφωνο 22432578 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών: cypriotstudies@gmail.com.

Στην διάρκεια των εκδηλώσεων θα προσφέρεται 40% έκπτωση στις εκδόσεις της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και προσφορές στο πωλητήριο χειροποίητων ειδών, επ’ ευκαιρία και των 80 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1035