ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΗ*
Επικοινωνώ μαζί σας με εκ μέρους του Συνδέσμου Νεολαίας και Μαθητών Ηνωμένων Εθνών Κύπρου (United Nations Youth and Student Association of Cyprus –UNYSA Cyprus) με αφορμή την δημοσίευση του άρθρου σας με τίτλο «Πρωτοετής φοιτητής του Πανεπιστ. Κύπρου πέτυχε συμμετοχή στο Harvard National Model United Nations» (28/12/2015). ( Διεκρίνιση Paideia-News: Η πιο πάνω είδηση που δημοσιεύσαμε είναι από Δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, χωρίς να αφαιρεθεί ούτε λέξη).
Ο συμμετέχοντας στον οποίο αναφέρεστε θα παρευρεθεί στο συνέδριο του Χάρβαρντ ως μέρος της αποστολής του οργανισμού μας και πιστεύουμε πως θα ήταν πρέπον να υπάρξει μια καθαρά πληροφοριακή αναφορά στην προσπάθεια, ούτως ώστε να μην στρέφεται εξ ολοκλήρου η προσοχή σε σχόλια που αφορούν εμμέσως συνδεόμενα θέματα. Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάδειξης νέων Κυπρίων, ο οποίος είναι και κύριος μας στόχος, και πιστεύουμε πως θα ήταν πρέπον να υπάρξει ολική και σωστή ενημέρωση των αναγνωστών αφού έχει υπάρξει ήδη αναφορά.
Η αποστολή στην οποία αναφέρεστε στο άρθρο σας αποτελείται από 15 νέους, οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι ή κάτοικοι της Δημοκρατίας. Οι 15 θέσεις στο συνέδριο του 62ου Εθνικού Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών Χάρβαρντ (62nd Harvard National Model United Nations), το οποίο θα λάβει μέρος από τις 11 μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου στην Βοστώνη των ΗΠΑ, παραχωρήθηκαν στον Σύνδεσμό μας από τους διοργανωτές του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ. Στο συνέδριο συμμετέχουν 3000 νέοι ανά το παγκόσμιο.
Ο Σύνδεσμος Νεολαίας και Μαθητών Ηνωμένων Εθνών Κύπρου είναι μια πρωτοβουλία νέων Κυπρίων η οποία έχει στόχο την επίτευξη και προώθηση της ενεργής συμμετοχής της κυπριακής νεολαίας στα θέματα επικαιρότητας, καθώς και στις πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες της Κύπρου, ενθαρρύνοντας επίσης δικοινοτικές δραστηριότητες με στόχο την συμμετοχή των νέων στην διαδικασία επαναπροσέγγισης.
Τα μέλη της αποστολής επιλέχθηκαν ύστερα από μια απαιτητική διαδικασία επιλογής, η οποία αποτελούταν από ενδελεχή γραπτή αίτηση και συνεντεύξεις. Τις 15 θέσεις διεκδίκησαν περισσότεροι από 110 υποψήφιοι.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επιλεγόμενους υποψηφίους να συμμετάσχουν ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.
H όλη προσπάθεια κατέστη δυνατή με την ενεργή υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο και του State Department των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και με την προσπάθεια της ομάδας του Συνδέσμου μας την οποία, επί της ευκαιρίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε.
Ο Σύνδεσμός μας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την διοργάνωση παρόμοιας αποστολής στο Διεθνές Συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στην Αγία Πετρούπολη (St. Petersburg International Model United Nations) τον Μάρτιο. Και οι δύο αποστολές είναι δικοινοτικού χαρακτήρα και εν μέρει αποσκοπούν να φέρουν τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμμετέχοντες σε πιο έντονη επαφή μέσα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Σαν Σύνδεσμος, είμαστε βαθύτατα περήφανοι που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αυτού του είδους ευκαιρίες στους νέους της Κύπρου και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της δραστηριότητας και τα οφέλη τα οποία θα λάβουν συμμετέχοντες. Απώτερος σκοπός όλων των δραστηριοτήτων μας είναι η άμεση εφαρμογή αυτών των οφελών στην κυπριακή κοινωνία από την ενεργή νεολαία.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και τοποθετήσεις.
Εκ μέρους του Συνδέσμου,
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Γιώργος Χατζηπαυλής Πρόεδρος»