Διευκρινίσεις Γονέων Μέσης για το θέμα των κομίστρων στα λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών


Με αφορμή τις χθεσινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν σε όλες τις επαρχίες  από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (Π.Σ.Ε.Μ. ) ενάντια στην επιβολή κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία διευκρινίζει τα εξής:

«Από τα μέσα Αυγούστου, όταν υπέπεσε στην αντίληψη μας ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς προγραμματιζόταν η άμεση επιβολή κομίστρων στα λεωφορεία για την μεταφορά των μαθητών,  χαρακτηρίσαμε την οποιαδήποτε επιβολή κομίστρων στους μαθητές ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ότι θα ξεκινούσαμε επαφές, με Κόμματα και άλλους οργανωμένους φορείς, με απώτερο σκοπό την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Θεωρούμε ότι ως αποτέλεσμα των πιέσεων από πάρα πολλούς οργανωμένους φορείς που επηρεάζονται άμεσα και κατά συνέπεια αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο,  αλλά και της γενικής κατακραυγής που ακολούθησε η δημοσιοποίηση του θέματος, αποτράπηκε η άμεση επιβολή του μέτρου αυτού με την αναβολή της υλοποίησης του Διατάγματος του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 καλεστήκαμε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων, παρόντος του Γενικού Διευθυντή του αντίστοιχου Υπουργείου, εκπροσώπων των  Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και Πολιτισμού και άλλων οργανωμένων φορέων. Εκφράσαμε ευθαρσώς και τεκμηριωμένα τις απόψεις μας γιατί δεν πρέπει να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο μέτρο ειδικά σήμερα, με τα τόσα δυσβάστακτα βάρη που καλείται να σηκώσει το κυπριακό νοικοκυριό σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και αυξανόμενης ανεργίας.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, δια του Γενικού του Διευθυντή, δεσμεύτηκε όπως εντός ενός μηνός θα καλούσε σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά θα έδινε και απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους Βουλευτές μέλη της εν λόγω Επιτροπής.

Ενώ αναμέναμε να καλεστούμε σε συνάντηση για να εκφράσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας αυτό δεν έγινε ποτέ.  Αντί αυτού μάθαμε ότι στις 04 Νοεμβρίου 2013 θα ξεκινούσε η εφαρμογή του μέτρου της επιβολής κομίστρων στους μαθητές.

Ακολούθησαν νέες αντιδράσεις με δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις τόσο από τους οργανωμένους γονείς όσο και από άλλους φορείς  και νέες προσπάθειες για επαναφορά  της συζήτησης του θέματος στα αρμόδια σώματα.

Στις 29 Οκτωβρίου 2013 καλεστήκαμε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, παρόντος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, εκπροσώπων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, των οργανώσεων  Νεολαίας και της ΠΣΕΜ. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για καθορισμένη συνάντησή του με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, το απόγευμα της επόμενης ημέρας 30ης  Οκτωβρίου 2013, για συζήτηση μεταξύ άλλων και του θέματος της επιβολής κομίστρων στους μαθητές.

Σε τοποθέτησή μας επαναλάβαμε την θέση μας για μη αποδοχή οποιασδήποτε επιβολής κομίστρων στους μαθητές και καταγγείλαμε το γεγονός της μη υλοποίησης, από πλευράς  Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, της δέσμευσης για διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Τονίσαμε πολύ έντονα ότι νοιώθουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς μας αγνοούν και προειδοποιήσαμε ότι οι πιέσεις που δεχόμαστε από γονείς , μαθητές και άλλους επηρεαζόμενους είναι τέτοιες που δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τις αντιδράσεις τους σε περίπτωση μη υλοποίησης των δεσμεύσεων για διάλογο επί του θέματος. 

Σε τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ανάφερε ότι θα δινόταν νέα αναβολή της εφαρμογής του μέτρου, για άλλες δεκαπέντε ημέρες, μετά τις 04 Νοεμβρίου και ότι θα καλούμασταν σε διάλογο στο διάστημα αυτό.

Είναι με λύπη μας που παρατηρούμε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν γίναμε δέκτες οποιασδήποτε πρόσκλησης για διάλογο, για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, από τα αρμόδια κυβερνητικά σώματα. 

Μάθαμε επίσης από αναφορές Βουλευτών, σε χθεσινές μεσημεριανές εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών, ότι γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Έργων και Παιδείας και Πολιτισμού με στόχο όπως την επόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 παρουσιαστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων πρόταση για τελική διευθέτηση του όλου ζητήματος.

Αν αυτά αποδειχτούν στην πράξη, τότε που πάει η δέσμευση για διάλογο στον οποίο θα είχαν εμπλοκή όλοι οι οργανωμένοι φορείς συμπεριλαμβανομένης και της Π.Σ.Ε.Μ.;

Ευελπιστούμε ότι έστω και την υστάτη θα γίνουν δεύτερες σκέψεις και καλούμε τα αρμόδια σώματα του Κράτους να προχωρήσουν σε απόσυρση και κατ΄ επέκταση μη εφαρμογή του αντικοινωνικού μέτρου της επιβολής κομίστρων για τις διακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










189