Διευκρινίσεις Συντονιστικής Ομάδας της εθελοντικής πρωτοβουλίας «Το Σχολείο της Κυριακής»


Η Συντονιστική Ομάδα της εθελοντικής πρωτοβουλίας «Το Σχολείο της Κυριακής» θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:

  1. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε μια καθαρά εθελοντική πρωτοβουλία, οι πλείστοι εκ των οποίων μόνιμοι/ες εκπαιδευτικοί και δεν επιδιώκουμε οποιοδήποτε κέρδος ή όφελος από την προσπάθεια αυτή. Για αυτό, εξάλλου, μάς προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η απαίτηση για εξασφάλιση άδειας με βάση τον Περί Ιδιωτικής Απασχόλησης Νόμο, κάτι που δεν  εφαρμόζεται στην περίπτωση εθελοντικής προσφοράς, αφού οι εθελοντές/εθελόντριες όχι μόνο δεν αμείβονται, αλλά, αντιθέτως, η λειτουργία του Σχολείου ήταν και είναι δυνατή με δικά τους έξοδα, κόπο και χρόνο. Το Σχολείο της Κυριακής αγκαλιάζει όλους τους/τις εθελοντές/εθελόντριες ανεξαρτήτως κομματικής ή επαγγελματικής κατεύθυνσης, αφού η αλληλεγγύη και η ανάγκη για προσφορά δεν μπορεί να έχει άλλη ταυτότητα  πλην της ανθρώπινης.
  2. Στις 29 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της Συντονιστικής Ομάδας του Σχολείου της Κυριακής με τη Διεύθυνση της Υπηρεσίας Ασύλου. Την συνάντηση ακολούθησε δελτίο τύπου του Σχολείου της Κυριακής για τις δυσκολίες που προκύπτουν στη συνεργασία μας με τη Διεύθυνση του Κέντρου Υποδοχής στην Κοφίνου. Το δελτίο στόχευε να ενημερώσει τους/τις εθελοντές/εθελόντριές μας για τους λόγους που εμπόδιζαν τη λειτουργία μας, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από τις άκαμπτες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόστηκαν για «λόγους ασφαλείας» τον τελευταίο μήνα.  Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι/ες εθελοντές/εθελόντριες, που εισέρχονταν στο Κέντρο, είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί σε δημόσια σχολεία της Κύπρου, οι οποίοι/ες, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς διορισμού στη Δημόσια Υπηρεσία, πληρούν το κριτήριο του λευκού ποινικού μητρώου και κατέχουν πιστοποιητικό που αποδεικνύει πως δεν έχουν εμπλακεί σε σεξουαλική κακοποίηση / εκμετάλλευση παιδιών και σε παιδική πορνογραφία. Όσον αφορά στους/στις εθελοντές/εθελόντριες μη διδάσκοντες/διδάσκουσες σε δημόσια σχολεία, αρκετοί/ές εξ’ αυτών συμπλήρωσαν τα χαρτιά που ζήτησε το Κέντρο για να τους εκδοθεί κάρτα εθελοντή/εθελόντριας, όμως, στην πορεία οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά «χάθηκαν» και η διαδικασία έμεινε αδιεκπεραίωτη. Ως εκ τούτου, είχαμε έλθει σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση του Κέντρου όπως μας δοθεί περιθώριο μέχρι το τέλος του Ιούνη για να εξασφαλίσουμε εκ νέου τα χαρτιά για όλους/όλες τους/τις μη διορισμένους/ες σε δημόσια σχολεία της Κύπρου εθελοντές/εθελόντριες του Σχολείου. Αν και αρχικά υπήρξε η συναίνεση, στην πορεία, λόγω της επιδημίας ανεμοβλογιάς, η Διεύθυνση του Κέντρου ανέστειλε όλες τις δράσεις του Σχολείου και απαγόρευσε την είσοδο σε αυτό, αξιώνοντας μάλιστα πλήρη συμμόρφωση με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και υπαναχωρώντας από τις αρχικές συμφωνίες μεταξύ της ιδίας και του Σχολείου. Δεν αμφισβητούμε τα κρούσματα ανεμοβλογιάς και την αναγκαιότητα για περιορισμό των επισκέψεών μας στο Κέντρο. Δεν μπορούμε, όμως, να παρακάμψουμε το γεγονός ότι υπάρχει μια ασυνέπεια στην πληροφόρησή μας για την επιδημία στο Κέντρο. Σε μήνυμα προς εμάς η Υπηρεσία Ασύλου διευκρίνιζε πως ο συναγερμός για τον περιορισμό λήγει στις 17 Ιουνίου 2019, ενώ προηγήθηκε έξοδος δύο λεωφορείων με οικογένειες και παιδιά στο 6ο ετήσιο Φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cyprus Aware. Το γεγονός αυτό εντείνει, δικαιολογημένα,  την εκ μέρους μας υποψία πως η παρουσία μας στο Κέντρο δεν είναι επιθυμητή από τις Αρχές. Εννοείται, βέβαια, πως μας χαροποίησε απίστευτα το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι  του Κέντρου Υποδοχής, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, εξήλθαν του Κέντρου και συμμετείχαν σε εκδήλωση στην Πλατεία Φανερωμένης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Προσφύγων. Ως Σχολείο της Κυριακής επικροτούμε και είμαστε υπέρμαχοι τέτοιων δράσεων.
  3. Η Υπηρεσία Ασύλου προέβη σε δημόσια ανακοίνωση στις 13 Ιουνίου 2019. Το  περιεχόμενο της ανακοίνωσης αυτής δεν αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα των συμφωνηθέντων ανάμεσα στα δύο μέρη. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία μάς διαβεβαίωσε πως θα γινόταν προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων επίλυσης των ζητημάτων που προέκυπταν στη συνεργασία Σχολείου και Κέντρου Υποδοχής στην Κοφίνου, όπως, επίσης, θα γινόταν διαμεσολάβηση για άμβλυνση του τεταμένου κλίματος επικοινωνίας. Αντί αυτού, η Υπηρεσία Ασύλου ακολούθησε πλήρως τη γραμμή πλεύσης της Διεύθυνσης του Κέντρου, παρουσιάζοντας τα μέτρα που επιβλήθηκαν για πρόσβαση σε αυτό ως προϊόν συμφωνίας μεταξύ του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας και του Σχολείου. Κάτι τέτοιο είναι αναληθές και ανυπόστατο. Τα μέτρα είναι μονομερή και κάθε άλλο παρά ενισχύουν την ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων στο Κέντρο προς όφελος των οικογενειών που διαμένουν στο Κέντρο. Αν η Διεύθυνση του Κέντρου και η Υπηρεσία Ασύλου δεν επιθυμούν την παρουσία μας στο Κέντρο να το δηλώσουν ευθαρσώς και να μην κρύβονται πίσω από τον δήθεν περιορισμό της επιδημίας (τον οποίο δεν τήρησαν με τις πράξεις τους) ή τη μη συμμόρφωση με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  4. Όσον αφορά την εξασφάλιση λευκών ποινικών μητρώων εισηγηθήκαμε, ως Σχολείο της Κυριακής, να αποστέλλονται οι ταυτότητες των εθελοντών/εθελοντριών στην Υπηρεσία Ασύλου η οποία με τη σειρά της θα εξασφαλίζει από την Αστυνομία τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις λευκότητας ποινικού μητρώου και πιστοποιητικού μη εμπλοκής σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Αυτή, εξάλλου, ήταν και η αρχική συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε πρόσβαση στους/στις εθελοντές/εθελόντριες του Σχολείου της Κυριακής το οποίο λειτουργούσε για 6 μήνες χωρίς να προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας.
  5. Απογοήτευση, επίσης, μάς προκαλεί η απαίτηση για εξαμηνιαίο ή για μηνιαίο προγραμματισμό, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελεί την ταφόπλακα της όλης προσπάθειας που τόσους μήνες με κόπο οικοδομήσαμε. Είναι ανέφικτο να γίνει τέτοιος προγραμματισμός γιατί δεν γνωρίζουμε  εκ των προτέρων ποιοι παλαιότεροι/ες ή νέοι/ες εθελοντές/εθελόντριες θα ενδιαφερθούν να συμμετέχουν στις δράσεις μας. Η επιμονή για τέτοιο προγραμματισμό σημαίνει αποκλεισμό των νέων εθελοντών/εθελοντριών και απόρριψη συνεργασιών με άλλες ομάδες ή άλλους  οργανισμούς, συνεργασίες οι οποίες προκύπτουν εν προόδω.  Ως Σχολείο δεν συντηρούμε διοικητικές δομές για να εφαρμόζουμε τέτοια διαδικασία, αφού δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό. Είμαστε όλοι εθελοντές/εθελόντριες με κοινούς στόχους και όραμα για μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική και πιο δίκαιη. 
  6. Με λύπη μας, επίσης, διαπιστώσαμε ότι τέθηκε σε αμφισβήτηση η επιστημοσύνη και η επαγγελματική επάρκεια των εθελοντών/εθελοντριών μας. Διευκρινίζουμε, λοιπόν, ότι, στην πλειοψηφία μας, διαθέτουμε ακαδημαϊκό υπόβαθρο με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη διδακτική της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, στην ενιαία εκπαίδευση, στις πολιτισμικές διαστάσεις της εκπαίδευσης ενώ, ταυτόχρονα, έχουμε πολυετή πείρα σε πολυπολιτισμικές τάξεις μεικτής ικανότητας που χαρακτηρίζουν στις μέρες μας το δημόσιο σχολείο. Οι αιχμές που αφήνονται πως οι εθελοντές/ εθελόντριες εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο δημόσιο σχολείο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δράσεις του Σχολείου της Κυριακής είναι κακόβουλες και καταδικαστέες.  Τόσο το πρωινό όσο και το απογευματινό πρόγραμμα επιμελείται επιστημονική ομάδα εθελοντών/εθελοντριών που έχει όλα τα ακαδημαϊκά προσόντα για να σχεδιάσει τις απαραίτητες δραστηριότητες, που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών του Κέντρου αλλά και των οικογενειών τους μέσω τους προγράμματος διδασκαλίας της ελληνικής σε ενήλικους πρόσφυγες.
  7. Μάς προκάλεσαν, επίσης, μεγάλη απογοήτευση οι δημόσιες, αναίτιες και ανυπόστατες επιθέσεις προς τα μέλη της Συντονιστικής μας Ομάδας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από άτομα που κατέχουν νευραλγικές θέσεις σε οργανισμούς που καθορίζουν πολιτικές σε θέματα μετανάστευσης. Αναπαρήγαγαν ψευδή πληροφόρηση ως προς το περιεχόμενο της επικοινωνίας που είχαμε με τη Διεύθυνση του Κέντρου και την Υπηρεσία Ασύλου την οποία μόνο τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούσαν να γνωρίζουν. Καταγγέλλουμε ευθαρσώς τη διαρροή πληροφοριών οι  οποίες, μετακινούμενες διαστρεβλωμένες, δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και επιχειρούν να σπιλώσουν μέλη του Σχολείου μας.
  8. Καταγγέλλουμε, επίσης, την παρέμβαση της Διεύθυνσης σε προγραμματισμένες δράσεις μας και την ακύρωσή τους με πρόσχημα την ασφάλεια των διαμενόντων στο Κέντρο. Αναφέρουμε το παράδειγμα της επίσκεψης ομάδας παιδιών από συγκεκριμένο χώρο φιλοξενίας προσφυγόπουλων στην Λευκωσία.  Η συγκεκριμένη συνεργασία ενόχλησε τη Διεύθυνση του Κέντρου, η οποία επενέβηκε και ανέστειλε μια δράση πολύ σημαντική για την κοινωνική ένταξη και δραστηριοποίηση άλλων ομάδων προσφύγων.
  9. Για εμάς υπερέχει η επιθυμία μας για ομαλή συνεργασία με τους αρμοδίους και συνέχιση του έργου μας. Ως εκ τούτου, προσπαθούμε με καλόπιστο διάλογο  να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για να βρεθούν συγκλίσεις και λύσεις που να ικανοποιούν όλους/όλες, ώστε το Σχολείο να συνεχίσει τις δράσεις του. Δεν επιθυμούμε, για κανένα λόγο, να υπάρξει αναστάτωση ανάμεσα στους διαμένοντες του Κέντρου, όμως πολύ φοβόμαστε πως και οι ίδιοι οι διαμένοντες στο Κέντρο θα αντιδράσουν αν συνεχιστεί το μπλόκο στο Σχολείο της Κυριακής. Το Σχολείο μας έχει κερδίσει επάξια την εμπιστοσύνη των οικογενειών του Κέντρου και κατάφερε να αποδείξει με τις πράξεις του πως υπεράνω όλων θέτει το συμφέρον των διαμενόντων στο Κέντρο. Συνεπώς, καλούμε τόσο τη Διεύθυνση του Κέντρου όσο και την Υπηρεσία Ασύλου να κάνουν διαβήματα προς την ορθή κατεύθυνση, ώστε να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των διαμενόντων στο Κέντρο.  Η ασφάλειά τους είναι και δική μας έγνοια παρά  τις κακόβουλες και κακοήθεις αναρτήσεις στα ΜΚΔ πως μέσα από την δράση μας πιθανόν να αποκτούν πρόσβαση «ανώμαλοι», «παιδεραστές», «βαποράκια», «ψυχάκιες» και δεν ξέρουμε και τι άλλο. Αυτός ο ισχυρισμός είναι ασύστολα ψευδής και ειπώθηκε μόνο και μόνο για να πληγεί το κύρος του Σχολείου και να αμαυρωθεί η όλη πρωτοβουλία. Ουδέποτε δεν εισέρχονταν στο Κέντρο νέοι εθελοντές/νέες εθελόντριες χωρίς να συνοδεύονται από άτομα της Συντονιστικής Ομάδας του Σχολείου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν καταγράφηκε οποιοδήποτε περιστατικό που να παραβιάζει την ασφάλεια των ατόμων που διαμένουν στο Κέντρο. 
  10. Εν κατακλείδι, ζητούμε εκ νέου να καταργηθούν οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή λειτουργία του Σχολείου της Κυριακής. Επιμένουμε πως η καλύτερη δυνατή λύση είναι τα λευκά ποινικά μητρώα και τα πιστοποιητικά μη εμπλοκής σε αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης να εξασφαλίζονται κεντρικά από την Υπηρεσία σε συνεργασία με την Αστυνομία. Επιπλέον, η απαίτηση γνωστοποίησης του προγραμματισμού του Σχολείου είναι καλό να σέβεται τον τρόπο λειτουργίας του. Η εμμονή στη γραφειοκρατία θα σκοτώσει τη δυναμική του Σχολείου και θα περιορίσει το εύρος της εθελοντικής του συμβολής. Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο το απεύχονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Ομάδας

Ράνια Γεωργίου (MA, Εκπαιδευτικός Δημοτικής)

Γιώργος Κωνσταντινίδης (PhD, Εκπαιδευτικός Δημοτικής)

Μαριάννα Παφίτη (PhD, Εκπαιδευτικός Mέσης, Συνεργάτης Πανεπιστημίου Κύπρου)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165