Δημόσιος διάλογος στο Ευρωπαϊκο Πανεπιστήμιο: «Ελευθερία έκφρασης και Θρησκεία»


«Ελευθερία έκφρασης και Θρησκεία» είναι ο τίτλος ενός δημόσιου διαλόγου που διεξάγεται σήμερα, μεταξύ των ωρών 6 μμ – 9 μμ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Αμφιθέατρο Δ), με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και με χορηγό επικοινωνίας το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αφορμή για την εκδήλωση αυτή αποτέλεσε η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo”.
Κατά την έναρξη του δημόσιου διαλόγου, που είναι ανοικτός για το κοινό το οποίο θα μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του και να υποβάλει ερωτήσεις, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου Αθανάσιος Γαγάτσης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου.
Συντονιστής στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, με τίτλο «Θεμελιώδεις ελευθερίες, ουσιώδεις συγκρούσεις» , θα είναι ο Αν. Διευθυντής / Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ. Συντονιστής στο δεύτερο μέρος, με τίτλο «Αδικήματα σχετικά με τη θρησκεία και τη δημόσια επικοινωνία», θα είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Χρήστος Κασιμέρης. Στο τέλος κάθε μέρους θα διεξάγεται συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.     
Πρώτος ομιλητής στο πρώτο μέρος θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του ΠΚ Άρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος θα μιλήσει για την ελευθερία έκφρασης στη νομολογία του ΕΔΔΑ.
Θα ακολουθήσει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης,  ο οποίος θα μιλήσει για την έννοια και τα όρια της προστασίας της θρησκευτικής συνείδησης από το ΕΔΔΑ.
«Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και ανθρώπινα δικαιώματα» είναι ο τίτλος της παρέμβασης του Διευθυντή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επ. Καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Ηρακλής Σπυρίδων.      
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Αντωνίου θα ενδιατρίψει στο θέμα «Θρησκεία και αυτολογοκρισία».
Πρώτη ομιλήτρια στο δεύτερο μέρος θα είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια, στο Τμήμα Νομικής του ΠΚ Τατιάνα Συνοδινού, η οποία θα μιλήσει για το θέμα «Η σάτιρα και η δημιουργικότητα, η σκοπιά της πνευματικής ιδιοκτησίας». 
Ο Philippe Jougleux, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΕΠΚ, θα μιλήσει με θέμα «Η σάτιρα και η δυσφήμιση στο αστικό δίκαιο».
Η Ειδική Επιστήμονας στο Τμήμα Νομικής του ΕΠΚ Μαργαρίτα Παπαντωνίου θα κάνει παρέμβαση με τίτλο «Οι ποινικές πτυχές της ελευθερίας της έκφρασης».
Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο σκιτσογράφος / γελοιογράφος Γιώργος Μιτίδης, ο τίτλος της παρέμβασης του οποίου είναι «Εν αρχήν ην ο λόγος. Μετά ήλθε η λογοκρισία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










98