Δημοσθένους: Στόχος άμεση συζήτηση και μελέτη όλων των ανοικτών θεμάτων της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης,


Ο κ. Δημοσθένους μιλώντας στους γονείς παρέθεσε τις σκέψεις του για το μέλλον και για το ρόλο που διαδραματίζουν.

Η ομιλία

«Ιδιαιτέρα σημαντική είναι η συμβολή σας, αγαπητοί γονείς, σήμερα, που βρισκόμαστε σ' ένα καθοριστικό σημείο όσον αφορά την πορεία της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, η οποία αλλάζει ριζικά το σημερινό σχολείο εκσυγχρονίζοντάς το και αναβαθμίζοντάς το.

Όπως γνωρίζετε η φετινή χρονιά είναι αφετηρία διαμόρφωσης του νέου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου στην Κύπρο, αφού ξεκινά η εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων σε σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ ξεκινά επίσης και η εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία.

 

Ολοκλήρωση σχεδιασμών

Η σημερινή κυβέρνηση έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην άμεση συζήτηση και μελέτη όλων των ανοικτών θεμάτων της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την ολοκλήρωση των σχεδιασμών, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που τίθενται και την υλοποίηση χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή του οράματος για ένα σύγχρονο ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. Βασικός μας στόχος τόσο στη Μέση όσο και στην Τεχνική Εκπαίδευση είναι η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε να εκσυγχρονιστεί η σχολική μονάδα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, για να ανταποκρίνεται η παρεχόμενη εκπαίδευση στις ανάγκες των παιδιών και στις σύγχρονες απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

 

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Με βάση τον προγραμματισμό του Υπουργείου, τα αναλυτικά Προγράμματα, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, θα εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες ετοιμασίας πρόσθετου εκπαιδευτικού υλικού, θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί η εφαρμογή πτυχών των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και θα αξιολογηθούν εκ νέου και στην πράξη.

 

Στη Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση είναι γνωστά τα νέα μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα για την αναβάθμιση τους με τη μείωση των μαθητών από 30 σε 25 σε όλες τις τάξεις, από την Προδημοτική μέχρι τη Γ΄Λυκείου, ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του θεσμού του Υπεύθυνου τμήματος σε όλες τις τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης και επεκτάθηκε ο θεσμός των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) με την προσθήκη δύο νέων ΖΕΠ, της ΖΕΠ Ξυλοφάγου και της ΖΕΠ Αγίας Βαρβάρας στη Λεμεσό. Παράλληλα φέτος επεκτείνεται ο θεσμός του Ανοιχτού Σχολείου σε δύο ακόμα Δήμους (Πάφου, Λατσιών).

Επεκτείνεται επίσης το πρόγραμμα πειραματικής διδασκαλίας μαθημάτων Τεχνολογίας και Πληροφορικής της Α' Λυκείου και Φυσικής/Χημείας στο Γυμνάσιο.

 

Αγαπητοί γονείς,

Χαιρετίζοντας τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση σας, θα ήθελα να συγχαρώ την Ομοσπονδία Συνδέσμων και Κηδεμόνων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Αμμοχώστου για το έργο που επιτελεί. Ταυτόχρονα θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο μαζί σας, γιατί θεωρούμε εσάς τους γονείς, ως στενούς συνεργάτες και συμμέτοχους στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε σήμερα για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του δημόσιου σχολείου».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










203