Δημοσθένους: Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση


Στο σημείωμα αναφέρεται ότι αυτή η αρνητική κατάσταση πρέπει να αλλάξει χωρίς χρονοτριβή όπως είναι και ο στόχος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για την οποία προνοείται ξεχωριστό κονδύλι ύψους 4 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο κ. Δημοσθένους διαβεβαίωσε πως η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών όσον αφορά τη κτιριολογική αναβάθμιση των σχολείων αλλά και η ποιότητα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, θα διασφαλιστούν παρά το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης ο προϋπολογισμός του Υπουργείου μειώθηκε κατά 4%.

Προσθέσεις μόνο στην Ανώτατη
Σε δηλώσεις του στο www.paideia-news.com ο υπουργός Παιδείας είπε ότι μόνο στο κεφάλαιο των δημόσιων πανεπιστημίων θα γίνουν κάποιες αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2012 για την παιδεία Αν τα δημόσια πανεπιστήμια έλθουν με ιδέες περισυλλογής θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών είπε ο κ> Δημοσθένους

Μείωση 16,68% στις αναπτυξιακές δαπάνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Δημοσθένους ενώπιον της Επιτροπής, οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου ανέρχονται σε 1,08 δις ευρώ. Προβλέπεται μείωση της τάξης του 16,68% στις αναπτυξιακές δαπάνες από 272 εκ. ευρώ σε σχεδόν 227 εκ. ευρώ, ενώ και οι τακτικές δαπάνες μειώνονται ελαφρώς κατά 173,6 χιλιάδες ευρώ σε 853,5 περίπου εκ. ευρώ.

«Παρόλο που παρουσιάζεται μια μείωση της τάξης του 4% στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα σε σχέση με τους υπόλοιπους προϋπολογισμούς των άλλων Υπουργείων του κράτους και σε σχέση με τις δαπάνες στην Παιδεία που αφορούν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο Υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή.

Περισυλλογή και νοικοκύρεμα
«Περνούμε - και το γνωρίζουμε όλοι - πολύ δύσκολες για τον τόπο και για όλη την ανθρωπότητα, θα έλεγα, πρωτόγνωρες στιγμές οικονομικής κρίσης», επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι «η περισυλλογή και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε άνθρωπο που αισθάνεται σεβασμό στον εαυτό του, στους συνανθρώπους του και στην ίδια την πολιτεία και προς αυτή την κατεύθυνση ακριβώς θα εργαστούμε ως Υπουργείο Παιδείας».

Παράλληλα, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι ως Υπουργείο δεσμεύθηκε να απαντήσει γραπτώς στις επιπρόσθετες ερωτήσεις των βουλευτών εντός μιας εβδομάδας.

Ιατρική σχολή
Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός στην Ιατρική σχολή λέγοντας ότι η Κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκονται στα τελικά στάδια για να καταλήξουν όσον αφορά στη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, αναμένεται να γίνει σύσκεψη για το θέμα τις επόμενες μέρες κατά την οποία θα καταλήξει και μία διελκυστίνδα που υπήρχε μεταξύ του ΠΚ και του Υπουργείου όσον αφορά στον τρόπο ένταξης των γιατρών και του υπόλοιπου ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Σύντομα, πρόσθεσε, θα είμαι στην Επιτροπή Παιδείας για τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Στόχοι για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του Υπουργείου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συμπεριλαμβάνουν την ολοκλήρωση του διαλόγου για τα ωρολόγια προγράμματα Μέσης Εκπαίδευσης, την ολοκλήρωση του διαλόγου για το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμού τους, τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για Φορέα Πιστοποίησης Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών, τη δημιουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και την τελική άδεια λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στρατηγικό Σχέδιο Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Δαπάνη ύψους 1,33 εκ. ευρώ προνοεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει για το Στρατηγικό Σχέδιο Πολιτιστικής Ανάπτυξης, ενώ στον προγραμματισμό για προώθηση και υλοποίηση το 2012 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, το Μέγαρο Πολιτισμού, Μουσείο Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης και Σχολή Καλών Τεχνών σε ένα εκ των δημοσίων πανεπιστημίων. Για την υλοποίηση των στόχων για τον αθλητισμό προνοείται χορηγία προς τον ΚΟΑ ύψους 37 εκ. ευρώ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










186