ΔΗΣΥ: Να μην πανικοβάλλονται οι Κύπριοι Φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο


Με γραπτή δήλωσή του, ο  υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού  Χαράλαμπος  Σταυρίδης αναφέρεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και καλεί τους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί να μην πανικοβάλλονται.
«Ξενίζει η σπουδή ορισμένων να ασκήσουν κριτική εξ αφορμής του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για αποχώρηση από την Ε.Ε. Την στιγμή που οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των σημαντικών  χωρών του πλανήτη, οικονομικοί αναλυτές και θεσμοί, συστήνουν ψυχραιμία καθότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κάποιοι εδώ στην Κύπρο άδραξαν την ευκαιρία για ανούσια κριτική για δήθεν μη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τις επιπτώσεις του Brexit στην Κύπρο. Χρειάζεται σοβαρή μελέτη και όπου κρίνεται αναγκαίο, επαναπροσδιορισμός πολιτικών. Αυτό θα γίνει συντεταγμένα, τόσο στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο και όχι διαμέσου τηλεοπτικών πάνελ.
Σε ότι αφορά τους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ΔΗΣΥ καλεί γονείς και φοιτητές να μην πανικοβάλλονται. Η εκπαίδευση αποτελεί ένα τομέα που συνεισφέρει σημαντικά στη βρετανική οικονομία και είναι βέβαιο ότι δεν θα παρθούν βεβιασμένες αποφάσεις. Εξάλλου οι όποιες αποφάσεις παρθούν, θα είναι αποτέλεσμα δομημένων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ην. Βασιλείου αλλά και διακρατικών συμφωνιών. Ας έχουμε υπ όψιν μας πως η Κύπρος είναι και μέλος της Κοινοπολιτείας. 
Επί της ευκαιρίας, όμως, αφού διάφορα πολιτικά κόμματα - όπως για παράδειγμα το ΔΗΚΟ - εκφράζουν την ανησυχία τους για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στους Κύπριους φοιτητές, πιστεύουμε ότι θα πρέπει άμεσα να συζητήσουμε την πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση (και που δυστυχώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέβαλαν), που δίνει επιτέλους το δικαίωμα και στους απόφοιτους ιδιωτικών σχολείων να διεκδικήσουν εισδοχή στα Δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου.
Είναι σχήμα οξύμωρο να ανησυχούμε για τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις ενδεχομένως να έχουν οι Κύπριοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Brexit, αλλά να μην ενοχλούμαστε από το γεγονός ότι σήμερα η κυπριακή Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τα δικά της παιδιά.
Σήμερα περίπου το 18% των μαθητών φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι γονείς που επιλέγουν το ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά τους, πέραν των φόρων που πληρώνουν, ουσιαστικά αποφορτίζουν το κράτος και από ένα μεγάλο κόστος.
Η πρόταση της κυβέρνησης διασφαλίζει ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για το σύνολο των παιδιών, είτε αυτά φοιτούν στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό σχολείο. Χωρίς να επηρεάζεται καμία θέση που σήμερα προσφέρεται στους μαθητές του Δημόσιου Σχολείου. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη συγκεκριμένη πρόταση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










332