ΕΔΕΚ: Ο Υπ. Παιδείας να θέσει ως προτεραιότητα την πολυεπίπεδη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών


Σοκ προκαλεί στην κυπριακή κοινωνία ο βιασμός μαθήτριας από άλλους μαθητές. Δεν έχει σημασία ο χώρος η ο χρόνος που διαπράχθηκε το έγκλημα. Σημασία έχει το γενικότερο πλαίσιο ύφεσης των αξιών στην σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, η χαλάρωση των δεσμών του οικογενειακού θεσμού και η αδυναμία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να ανταποκριθεί στον αναμενόμενο βαθμό στον παιδαγωγικό και κοινωνικό του ρόλο.
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να εγκύψει επί του θέματος θέτοντας ως προτεραιότητα την πολυεπίπεδη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας- κυρίως αυτών που υπηρετούν στη Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση- επί θεμάτων διαχείρισης βίας, ανάπτυξης αξιακών δομών μέσα στη σχολική ζωή και αναβάθμιση της ως προς το κοινωνικό, επικοινωνιακό πλαίσιο.
Η επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού στα σχολεία μας θα πρέπει να είναι συνεχής ώστε να δίνονται σύγχρονα εργαλεία στους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά να μορφώσουν τα παιδιά μας, όχι μόνο σε γνωστικά αντικείμενα αλλά κυρίως στην διαμόρφωση και στο χτίσιμο χαρακτήρων.
Κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να αποτελεί πυρήνα επικοινωνίας και στήριξης για τους μαθητές του.
Συγχαρητήρια θα πρέπει να αποδοθούν στην εκπαιδευτικό, που επιτελώντας το έργο της, κατάφερε να χτίσει πλαίσιο εμπιστοσύνης ώστε η νεαρή μαθήτρια να νοιώσει ασφάλεια και να μοιραστεί το πρόβλημα της.
Η ενίσχυση της υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας, εκτός από το ότι είναι ακέφαλη είναι και υποστελεχωμένη  διαχρονικά. Προγράμματα που κατά καιρούς ήρθαν στο φως, για πρόληψη και πάταξη της νεανικής παραβατικότητας έμειναν στα συρτάρια του Υπουργείου η πραγματοποιήθηκαν αποσπασματικά, χωρίς κανένα ουσιαστικά μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Το θέμα είναι ουσίας και επείγει να βρεθούν λύσεις αντιμετώπισης του μέσα σε πλαίσια βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










203