Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ευεργέτες της φιλοξενίας Κυπριόπουλων στην Ελλάδα το 1974


 Η τουρκική εισβολή του 1974 στάθηκε αφορμή για να εκδηλώσει ποικιλοτρόπως και σύσσωμος ο ελληνικός λαός την αμέριστη αγάπη και συμπαράστασή του στο δοκιμαζόμενο κυπριακό Ελληνισμό. Η φιλοξενία προσφυγόπουλων σε οικογένειες και οικοτροφεία σε πολλά μέρη της Ελλάδας ήταν μια από τις πολλές εκφάνσεις αυτής της συμπαράστασης. Η μεγαλύτερη ομάδα Κυπριόπουλων, 415 παιδιά, φιλοξενήθηκε στην Ηλεία, με πρωτοβουλία του αείμνηστου μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου.

 Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέσω του οποίου είχαν μεταβεί το 1974 τα παιδιά στην Ηλεία, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και Ομάδα Πρωτοβουλίας παιδιών που φιλοξενήθηκαν θεωρούν χρέος τους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τους Έλληνες αδελφούς. Ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και τιμής τόσο προς τον αείμνηστο ιεράρχη όσο και προς τις οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που άνοιξαν τα σπίτια και την αγκαλιά τους σε αυτά τα Κυπριόπουλα, θα αναπεμφθεί δέηση υπέρ υγείας των εν ζωή ευρισκομένων ευεργετών και λοιπών συγγενών και θα τελεσθούν μνημόσυνα των τεθνεώτων ευεργετών την ερχόμενη Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο. Το παρόν της θα δώσει και αντιπροσωπεία από την Ηλεία, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτου Ηλείας  Γερμανού, Επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο.

 Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί η ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο. Ομιλία θα εκφωνήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, δρ. Κώστας Καδής. Θα γίνουν επίσης σύντομες προσφωνήσεις από τον Επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο και εκπρόσωπο των 415 παιδιών.

 

 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει δεξίωση από τη φιλοξενούσα Εκκλησιαστική Επιτροπή, κατά την οποία παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου θα παρουσιάσουν σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

 Παρόμοια τελετή θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










213