Εκλέγηκε το νέο ΔΣ του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου. Νέος Πρόεδρος ο Νεκτάριος Παρτασίδης


Ο Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων Κύπρου πραγματοποίησε το Σάββατο 26 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την Ετήσια Γενική του Συνέλευση, η οποία ήταν και εκλογική για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Καταστατικού του Συνδέσμου, η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής και η κατάρτισή του σε σώμα έγινε «σε μια εβδομάδα από την ημέρα των αρχαιρεσιών, με ψηφοφορία μεταξύ των εκλεγέντων».
Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Νεκτάριος Παρτασίδης, Αντιπρόεδρος: Νάσια Κλεάνθους, Γενική Γραμματέας: Σέβη Σπανού, Βοηθός Γραμματέας: Χάρις Αβρααμίδου, Ταμίας: Κατερίνα Χριστοδούλου, Βοηθός Ταμίας: Αγγέλα Πουζούκκη, Εκπρόσωπος Τύπου: Χριστίνα Καμιναρίδου, Αναπληρωματικό μέλος: Φανή Παπαμιχαήλ.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου Νεκτάριος Παρτασίδης ανέφερε ότι κατά την Συνέλευση ως αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε ένα απολογισμό του προηγούμενου έτους και είχε επικεντρωθεί, ουσιαστικά, σε κάποιες δράσεις που είχε κάνει ο Σύνδεσμος εντός του 2015.
Όπως είπε, κατά το 2015 ο Σύνδεσμος συμμετείχε στην συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας με θέμα την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, στο πλαίσιο κάποιων νέων αναλυτικών προγραμμάτων που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Παιδείας, «στα οποία δυστυχώς οι κοινωνιολόγοι πάλι είναι απόντες στο συγκεκριμένο μάθημα ενώ εμείς είχαμε τονίσει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αφορά πρωτίστως κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών και όχι μόνο βιολογικές λειτουργίες».
Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, συνέχισε ο κ. Παρτασίδης, συμμετείχε κατά το 2015 σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα τα προβλήματα χωρισμένων γονέων και τρόπο αντιμετώπισης τους, σε συνέδριο με θέμα «Οι απεικονίσεις του αγώνα της ΕΟΚΑ στις τέχνες και τα γράμματα», σε συμπόσιο προφορικής ιστορίας στην Λεμεσό με τίτλο «Το Γυναικείο Κίνημα στη Λεμεσό: Προσωπικότητες-Οργανισμοί-Φαινόμενα-Γεγονότα».
Ο Σύνδεσμος, συνέχισε, συμμετείχε και σε κοινωνικές δραστηριότητες.
Ο κ. Παρτασίδης ανέφερε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να ένταξη των κοινωνιολόγων στα σχολεία, στις σχολικές μονάδες.
Όπως είπε, ο κοινωνιολόγος θα έχει μια θεσμική ευχέρεια, δεν είναι μόνο θέμα διδασκαλίας, ούτως ώστε να γίνει συνδετικός κρίκος μεταξύ σχολικής μονάδας, μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και της τοπικής κοινότητας στην οποία εντάσσεται η σχολική μονάδα.
«Μπορεί να υπάρξουν και προοπτικές , μέσω του κοινωνιολόγου στην σχολική μονάδα για την διεξαγωγή συνεδρίων, ημερίδων, περαιτέρω ενημέρωσης και πληροφόρησης για αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων των μαθητών», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την συνάντηση του Συνδέσμου με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Παρτασίδης είπε ότι μίλησαν μόνο με τεχνοκράτες του Υπουργείου.
«Δεν είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. Θα το επιχειρήσουμε ξανά να συναντηθούμε με τον Υπουργό για να του θέσουμε τα προβλήματα μας, το γιατί επιβάλλεται να μπει η κοινωνιολογία στα σχολεία. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ακόμα και αν άλλοι επιστημονικοί κλάδοι διαφωνούν με αυτό το πράγμα, ότι δεν το θέτουμε ως ζήτημα σύγκρουσης , αλλά ως κάτι το οποίο θα βελτιώσει το σύστημα παιδείας γενικότερα», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παρτασίδης ανέφερε ότι με τα νέα αναλυτικά προγράμματα και στο πλαίσιο των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών δεν υπάρχουν μαθήματα κοινωνικών επιστημών.
«Το θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει πτυχή της παιδείας που να λέγεται κλασικές και ανθρωπιστικές σπουδές και να μην περιλαμβάνει μαθήματα όπως την κοινωνιολογία ή μαθήματος όπως κοινωνική αγωγή, κλπ», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου ανέφερε, επίσης, ότι θα προχωρήσουν στην δημιουργία κάποιων επιτροπών και πρόσθεσε ότι ήδη λειτουργεί η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, που ουσιαστικά ως λειτουργεί ως ένα μοτίβο ανίχνευσης και διαμόρφωσης προτάσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.
Ερωτηθείς ποιοι είναι οι στόχοι του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για το 2016, ο κ. Παρτασίδης είπε ότι θα προσπαθήσουν να διοργανώσουν ένα τριήμερο συμπόσιο σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών που θα έχει ως θεματική ενότητα «Χωρισμένοι γονείς και γονική αποξένωση».
Άλλες δράσεις, είπε, είναι η συνέργεια με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Επαρχίας Λεμεσού και η εξασφάλιση κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία για την εργοδότηση τουλάχιστον δύο κοινωνιολόγων στο Σύνδεσμο.
Καταλήγοντας, ο κ. Παρτασίδης είπε ότι η κοινωνιολογία έχει να προσφέρει πολλά στο σύστημα παιδείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










327