Εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ελλάδα, Ισπανία και Φινλανδία παίρνουν βραβείο Erasmus


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τα τρία τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα που λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Erasmus, που θα πάρουν βραβείο για το 2013.

Πρώτος νικητής αναδείχθηκε το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών JAMK στο Jyväskylä της Φινλανδίας, όπου κάθε χρόνο το 70% του προσωπικού λαμβάνει μέρος σε κατάρτιση Erasmus στο εξωτερικό. Δεύτερος νικητής το  Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, και τρίτος το Universitat Politècnica της Valencia, στην Ισπανία.

«Η ποιοτική διδασκαλία έχει ζωτική σημασία, αν θέλουμε να διαπλάσουμε δημιουργικούς και προσαρμοστικούς πτυχιούχους τους οποίους έχουμε ανάγκη», δήλωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία συνεχάρη τα τρία ιδρύματα που κέρδισαν τα βραβεία, επειδή κατέδειξαν την αξία του Erasmus από την άποψη των ευκαιριών που προσφέρει για διδασκαλία και επιμόρφωση στο εξωτερικό.

«Τα τρία βραβευθέντα ιδρύματα, που συμμετέχουν σε συμπράξεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αποτελούν λαμπρά παραδείγματα του τι μπορεί να επιτευχθεί εάν χρησιμοποιηθεί στρατηγικά η κινητικότητα του προσωπικού για την υποστήριξη και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης», σημείωσε η Επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και τα 4.500 τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα που διαθέτουν πανεπιστημιακό χάρτη Erasmus να αναδείξουν ιστορίες επιτυχίας που έχουν να κάνουν με την κινητικότητα του προσωπικού και με βραχύχρονα εντατικά προγράμματα, όπως τα διεθνή θερινά σχολεία. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συμπεριέλαβαν στον τελικό κατάλογο τα 20 καλύτερα παραδείγματα, από τα οποία επιλέχθηκαν τα τρία ιδρύματα που βραβεύτηκαν.

Πέρα από τις υποτροφίες που χορηγήθηκαν σε φοιτητές για σπουδές ή κατάρτιση στο εξωτερικό, το Erasmus χρηματοδότησε περισσότερες από 300.000 ανταλλαγές προσωπικού για διδασκαλία και επιμόρφωση και περισσότερα από 3.200 εντατικά προγράμματα από το 1997. Συνολικά, οι δραστηριότητες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 9% του προϋπολογισμού του Erasmus.

Για το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, η Επιτροπή σημειώνει ότι έχει περισσότερους από 15.000 φοιτητές, που παρακολουθούν μαθήματα σε έξι διαφορετικές πόλεις της Κρήτης. Από το 2005, τα 22 εντατικά προγράμματα του τεχνολογικού ιδρύματος διαμόρφωσαν τη βάση για τη διεθνοποίηση, συνάπτοντας δεσμούς με την τοπική βιομηχανία, καθώς και με ηγετικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Imperial College του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν τα προγράμματα σπουδών διεθνή διάσταση και να γνωρίσουν το έργο του τεχνολογικού ιδρύματος και τα μέλη του προσωπικού του πανεπιστημιακοί απ’ όλη την Ευρώπη.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

48