Έξω από τη Βουλή σήμερα εκπαιδευτικοί του υπό κατάργηση ΙΔΑΒΕΠ. Μαζί τους το ΑΚΕΛ


Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στο υπό διάλυση  Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων(ΙΔΑΒΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται με την απόφαση το Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ και την προκήρυξη των θέσεων με την μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών.

Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών είχαν σήμερα συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στα γραφεία του Κόμματος στη Λευκωσία στην παρουσία του Υπεύθυνου του Γραφείου Παιδείας του Κόμματος Χρίστου Χριστοφίδη, κατά την οποία έλαβαν τη στήριξη του Κόμματος στο αίτημα τους για ανάκληση της απόφασης.  

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου είπε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έχουν με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με σκοπό την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας.

«Έχουμε εξηγήσει τις θέσεις μας και το δίκαιο αίτημα μας για αποδοχή από πλευράς του Υπουργείου της συμφωνίας για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης και να διατηρηθεί η απασχόληση ώστε να υπάρχει σχέση εργοδότητη – εργοδοτουμένου μαζί με τους εκπαιδευτικούς αυτούς», είπε.

Όπως είπε, «η απόφαση για αγορά υπηρεσιών είναι καταστροφική για τους εκπαιδευτικούς που αμείβονται από 500 μέχρι 1000 ευρώ το μήνα», προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή περιθωριοποιεί τους εκπαιδευτικούς και τους οδηγεί στην εξαθλίωση». Με την απόφαση αυτή, συνέχισε,  οι εκπαιδευτικοί « δεν θα έχουν κανένα εισόδημα για αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν τα στοιχειώδη για την επιβίωση τους».

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Κώστας Χατζηθωμάς είπε ότι κατά τη συνάντηση «διαφάνηκε η υποστήριξη που το ΑΚΕΛ έδειξε από την πρώτη μέρα όταν ο Υπουργός είχε προχωρήσει στην κατάργηση του  ΙΔΑΒΕΠ και στην προκήρυξη 2,500 χιλιάδων νέων θέσεων με την αγορά υπηρεσιών».

«Μια πράξη», είπε, « που προκαλεί αβεβαιότητα στους εκπαιδευτικούς που μέχρι σήμερα εργάζονταν στα προγράμματα, εκ των οποίων κάποιοι», όπως είπε, « έχουν εμπειρία 20 και 30 χρόνων». Δυστυχώς, είπε, «βλέπουμε ότι ο Υπουργός παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του». Ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα έχει εγγραφεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας «με τη βοήθεια των κομμάτων που υποστηρίζουν  τις θέσεις μας», καλώντας, ταυτόχρονα, τον Υπουργό σε διάλογο μαζί τους «έστω και την υστάτη».

Κάλεσε, επίσης, τους εκπαιδευτικούς να δώσουν μαζικά το παρών τους στην αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Βουλής στις 4 το απόγευμα,  την ώρα που θα συνεδριάζει η ολομέλεια του σώματος.

Στόχος, είπε, «είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Υπουργό Παιδείας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περάσει αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική της αγοράς υπηρεσιών η οποία θα αφαιρέσει το δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά ταμεία, όπως είναι το ανεργιακό, το ταμείο αδειών και της άδειας μητρότητας».

Από την πλευρά του, ο  Υπεύθυνος του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος  Χριστοφίδης εξέφρασε τη πλήρη στήριξη του ΑΚΕΛ στις 2,5 χιλιάδες εργαζόμενους στο  ΙΔΑΒΕΠ, προσθέτοντας η εργοδότηση με τη μέθοδο της αγοράς εργασίας «είναι η χειρότερη μορφή απασχόλησης».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι εκτός του ότι 2,5 χιλιάδες άνθρωποι «προφανώς θα αμείβονται με λιγότερα λεφτά και θα έχουν απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, είναι και το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σήμερα στον αέρα».  «Κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εργάζονται τον ερχόμενο Σεπτέμβρη», είπε.

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι «μεθοδεύονται νέα μέτρα από την Τρόικα όσον αφορά την εκπαίδευση του τόπου», εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την εκτίμηση ότι η εν λόγω απόφαση θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς αποφάσεων «που θα πλήττουν συνεχώς την παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου».

Το  ΙΔΑΒΕΠ, είπε, «ήταν ένας οργανισμός με ενδεχομένως τρωτά σημεία και αδυναμίες, αλλά η καλύτερη υπό τις περιστάσεις λύση και δεν μπορεί να κλείνει εν μια νυχτί  με μια αυθαίρετη απόφαση και χωρίς να κατατίθεται συγκεκριμένη αντιπρόταση και προκαλώντας τεράστια αβεβαιότητα σε  χιλιάδες οικογένειες αλλά και σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










237