ΕΚΤΕΠΝ: 44% των μαθητών, 15-16 χρ. κατανάλωσαν 5 ή περισσότερα ποτά σε μια μόνο περίσταση


Ανησυχητικά στοιχεία για την χρήση αλκοόλ κυρίως από μαθητές και νεαρά άτομα, το συσχετισμό χρήσης αλκοόλ με τα τροχαία δυστυχήματα και την συμπεριφορά των Κυπρίων  σε σχέση με το αλκοόλ, παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη στη Λευκωσία.
Την διάσκεψη οργάνωσε το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ) για να παρουσιάσει τις δράσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ που άρχισε στις 13 και θα διαρκέσει έως τις 19 του Οκτώβρη.
Με βάση τα στοιχεία τα οποία πάρθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), ένας στους πέντε νέους (15-24 ετών) ανέφερε ότι μέθυσε κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η τάση για πρώτη μέθη είναι εντονότερη στις ηλικίες 15-22 ετών. Επιπρόσθετα, 1 στους 5 Κύπριους κατανάλωσε 6 ή περισσότερα ποτά σε μία μόνο περίσταση, ενώ ανάμεσα στους νέους 15-24 ετών, η συχνότητα αυτή είναι 1 στους 4.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ακόμη ότι 44% των μαθητών (15-16 ετών) ανέφεραν ότι κατανάλωσαν 5 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε μια περίσταση κατά τον τελευταίο μήνα, ποσοστό που υπερβαίνει το μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (39%).
Η πρόσβαση των εφήβων στο αλκοόλ από υποστατικά που πωλούν αλκοόλ (49%), υπερβαίνει το μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (37%). Την ίδια ώρα, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δεν θεωρούν μεγάλο ρίσκο την οδήγηση μετά  από κατανάλωση 2 ή περισσότερων ποτών.
Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι περίπου 2 στους 100 θανάτους που συμβαίνουν στην Κύπρο, οφείλονται στο αλκοόλ.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τα θανατηφόρα δυστυχήματα που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Κατά το 2014 καταγράφηκαν μέχρι τώρα 33 θάνατοι από οδικές συγκρούσεις, οι οποίοι αποδίδονται κυρίως στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










172