Ελλάδα: Περικοπές μέχρι και 35% στους μισθούς των πανεπιστημιακών


 

«Είμαι καθηγητής στα ΤΕΙ, εργάζομαι 30 χρόνια και αν γίνει δεκτή η πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα, από τα 2.250 ευρώ καθαρού μισθού που λαμβάνω σήμερα, θα παίρνω περίπου 1.780 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας φοιτητής Νομικής που θα διοριστεί ως ειρηνοδίκης λίγα χρόνια μετά την αποφοίτηση, θα παίρνει περισσότερα χρήματα από τον καθηγητή του στη Νομική! Δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά αυτά τα πράγματα, θα πάμε σε κινητοποιήσεις».Στα λόγια αυτά του προέδρου της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ Γιάννη Τσάκνη συνοψίζονται οι αντιδράσεις των καθηγητών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις χθεσινές προτάσεις του υπουργού Οικονομικών για μειώσεις από 5% έως και 35% στο ειδικό τους μισθολόγιο! Οι καθηγητές προσανατολίζονται σε άμεσες κινητοποιήσεις ακόμα και εν μέσω της εξεταστικής περιόδου, που ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Με «κινητοποιήσεις άνευ προηγουμένου», όμως, απειλούν και οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, για τους οποίους οι μεσοσταθμικές μειώσεις στις αποδοχές προβλέπεται να φτάσουν το 13%.

Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, ο Γιάννης Στουρνάρας τούς πρότεινε να αποδεχθούν μειώσεις 5% για μισθούς (μεικτούς) έως 1.000 ευρώ, 15% από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ, 25% από τα 1.500 έως τα 2.500 ευρώ και 35% από τα 2.500 ευρώ και πάνω.

«Εργάζομαι 25 χρόνια και παίρνω σήμερα περίπου 2.000 ευρώ καθαρά», λέει η γραμματέας της συνδικαλιστικής ηγεσίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) Ευγενία Μπουρνόβα. «Αν εφαρμοστεί η πρόταση Στουρνάρα, θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξω σπίτι, δεν θα μου φτάνουν τα χρήματα για το ενοίκιο... Ενας καθηγητής πρώτου βαθμού με 35 χρόνια προϋπηρεσία που σήμερα παίρνει περίπου 2.900 ευρώ θα φτάσει στα 1.900. Ενας λέκτορας που φτάνει στα 40 του χρόνια για να διοριστεί έχοντας μεταπτυχιακά και διδακτορικά και σήμερα παίρνει περίπου 1.150 ευρώ καθαρά μετά τις προηγούμενες μειώσεις, θα φτάσει να παίρνει 950 ευρώ, όσα ένας νεαρός στρατιωτικός. Ποιος πανεπιστημιακός θα μείνει στη χώρα με τέτοιους μισθούς;».

Σήμερα οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές ΤΕΙ και οι ερευνητές συνεδριάζουν για να αποφασίσουν ποια απάντηση θα δώσουν στις προτάσεις περικοπών της κυβέρνησης

ΠΗΓΗ www.tanea. gr




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










203