Ελλαδίτες βουλευτές φοιτούν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Βουλευτές από ένα ευρύ φάσμα των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας περιλαμβάνονται στους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτό ανέφερε στο paideia-news.com ο κοσμήτορας της  Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθηγητής στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» κ. Στέφανος Ευθυμιάδης.

Αναφερόμενος στα άτομα που κάνουν πτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή αυτή του ΑΠΚυ, ο κ. Ευθυμιάδης σημειώνει ότι ποσοστό 60% των φοιτητών του ακολουθούν ένα Πρόγραμμα Σπουδών, επειδή βρίσκονται σε ένα συγγενή χώρο. Και προσθέτει: «Είναι φιλόλογοι, απόφοιτοι φιλοσοφικών σχολών, επαγγελματίες του θεάτρου, της δημοσιογραφίας, αλλά είναι ένα μεγάλο ποσοστό που προέρχεται από   διαφορετικούς χώρους. Είναι γιατροί, φαρμακοποιοί, στρατιωτικοί, ακόμη και πολιτικοί. Ειδικά για το πτυχιακό πρόγραμμα, ένα μεγάλο ποσοστό, τουλάχιστον 50%, έχουν ήδη ένα άλλο πτυχίο διαφορετικού χώρου. Υπάρχουν επίσης βουλευτές από ένα ευρύ φάσμα των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας που έχουν φοιτήσει ή φοιτούν στο Πρόγραμμα του Ελληνικού Πολιτισμού του ΑΠΚυ».

Απαντώντας σε ερώτησή μας από ποιες χώρες παρακολουθούν τα προγράμματα του ΑΠΚυ. αναφέρει: «Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ανοικτό για όλο τον κόσμο, πλην όμως, μόνο ελληνόφωνοι μπορεί κατ’ ουσίαν να παρακολουθήσουν τα Προγράμματα Σπουδών που προσφέρονται στην ελληνική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και απόδημους  φοιτητές, που ζουν και πέραν της Ελλάδας και Κύπρου. Έχουμε π.χ. φοιτήτρια που ζει στο Μπαχρέιν. Μπορεί στο εγγύς μέλλον να έχουμε φοιτητές που ζουν στην Αυστραλία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόβλημα με αυτούς θα είναι ο τρόπος εξέτασής τους. Αυτό, επειδή η τελική εξέταση τον Ιούνιο γίνεται μόνο με φυσική παρουσία».           

Για το ποσοστό επιτυχίας των φοιτητών που ξεκινούν είτε πτυχιακά είτε μεταπτυχιακά, ο κ. Ευθυμιάδης υπολογίζει ότι περίπου το 90% φτάνει μέχρι το πτυχίο. «Από τους φοιτητές που πρωτοεισέρχονται, ένα ποσοστό μικρότερο του 10% εγκαταλείπει το πρώτο έτος, κάποιοι όμως το ξανασκέφτονται και επανέρχονται» συμπληρώνει.

Για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται λόγω της οικονομικής κρίσης μας αναφέρει: «Έχουμε και φοιτητές ανέργους, που συνεχίζουν παρά την κρίση. Οι φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου αγαπάνε αυτό που κάνουν και θέλουν να το τελειώνουν. Έχουμε και συγκινητικές περιπτώσεις ανθρώπων που μελαγχολούν όταν φθάνουν στο τέλος των σπουδών τους, όπως και περιπτώσεις πτυχιακών φοιτητών μας που συνεχίζουν σε άλλα Πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ, παρακολουθώντας πλέον προγράμματα μάστερ με το συμβατικό τρόπο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










225