Ενδιαφέροντα πορίσματα σε ημερίδα διδακτορικής έρευνας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 2014 η πρώτη ετήσια ερευνητική ημερίδα διδακτορικών φοιτητών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου «Έρευνα Κοντά στον Άνθρωπο». Οι πέραν των 320 συμμετέχοντες  παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας στο κυρίως αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου και σε άλλες 3 παράλληλες αίθουσες με ζωντανή αναμετάδοση των ομιλιών. Υποψήφιοι διδάκτορες παρουσίασαν εν εξελίξει ερευνητικές μελέτες που εξετάζουν ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν σε νοσολογικές καταστάσεις, την παροχή φροντίδας υγείας και τα βιώματα και τις ανάγκες των πασχόντων. Οι υποψήφιοι διδάκτορες ανέδειξαν τη δυναμική που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη Νοσηλευτική Έρευνα, μέσω της συστηματικής προσέγγισης του δομημένου προγράμματος διδακτορικών σπουδών του ΤΕ.ΠΑ.Κ.   

Χαιρετισμούς απεύθυναν η Πρύτανης του ΤΕ.ΠΑ.Κ., Καθηγήτρια κα Ελπίδα Κεραυνού, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγήτρια κα  Τούλα Ονουφρίου, ο Αντιπρόεδρος Συμβουλίου ΤΕ.ΠΑ.Κ.  Πανίκος Λεωνίδου, ο Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Υπουργείου Υγείας κος Αντρέας Ξενοφώντος μέσω εκπροσώπου του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών Ιωάννης Λεοντίου και ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Ακαδημαϊκών ΤΕ.ΠΑ.Κ. Επίκουρος Καθηγητής Αντώνης Θεοχάρους.

Η ημερίδα επέτυχε τους στόχους της που ήταν η γνωριμία των επαγγελματιών υγείας και του κοινού με το εύρος και πλήθος των ερευνητικών προγραμμάτων του Τμήματος, καθώς και η ευαισθητοποίηση των κέντρων διαμόρφωσης πολιτικής για την Υγεία.

Το πόρισμα της ημερίδας ήταν ότι η Νοσηλευτική έρευνα με τη συνεπαγόμενη βελτίωση της παρεχομένης φροντίδας μπορεί άμεσα και με μικρό κόστος να βελτιώσει την κλινική έκβαση και την ποιότητα ζωής των πασχόντων, καθώς και να προστατεύσει και να προάγει την υγεία στην κοινότητα. Οι σύνεδροι διαπίστωσαν ότι η Νοσηλευτική έρευνα έχει μια μοναδική συνεισφορά στο σώμα γνώσης των Επιστημών Υγείας. Με γνώμονα τις ανάγκες του τόπου και δεδομένης της έλλειψης ακόμα και βασικών δεδομένων για την υγεία και κλινική έκβαση των Κυπρίων πασχόντων, η θεματολογία του διδακτορικού προγράμματος σπουδών δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα προβλήματα αλλά εξετάζει θέματα υγείας σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης και των υπηρεσιών υγείας. Η νοσηλευτική έρευνα αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις ανάγκες των νοσηλευομένων, των οικογενειών και της κοινότητας, καθώς και το βίωμα της νόσου συμβάλλοντας στον βέλτιστο σχεδιασμό προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων. Κοινή διαπίστωση ήταν το υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο που έχει επιτευχθεί μέσω της πανεπιστημιακής νοσηλευτικής εκπαίδευσης η οποία ολοκληρώνεται με τα υψηλού επιπέδου Μάστερ και τις διδακτορικές σπουδές που προσφέρονται στο ΤΕ.ΠΑ.Κ. Οι σύνεδροι διαπίστωσαν τη σπουδαιότητα των διεπιστημονικών ερευνητικών συνεργασιών, καθώς και της στενής συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών με τους αρμόδιους φορείς λήψης αποφάσεων για την υγεία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










138