Ενεργός πολίτης σημαίνει…


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΡΑΤΙΚΟΎ* 
Η δεκαετία 2005-2015 έχει ψηφιστεί ως η δεκαετία της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη είναι να δημιουργήσει πολίτες, οι οποίοι θα αντιλαμβάνονται το περιβάλλον ως ολότητα, θα μπορούν να εκφέρουν γνώμη για σημαντικά προβλήματα που τους αφορούν αναπτύσσοντας παράλληλα κριτική σκέψη, αναλογιζόμενοι πάντοτε τις διάφορες αξίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν καταπατηθεί λόγω της κοινωνικής ανισότητας που επικρατεί, αλλά και της επικράτησης των «ισχυρών» έναντι των «αδύναμων».

Στην ουσία, η ικανότητα ενός ατόμου να εκφέρει γνώμη και να μπορεί να σκέφτεται κριτικά αναλογιζόμενος τις διάφορες αξίες, αντικατοπτρίζει τον όρο «ενεργός πολίτης». Όρος, ο οποίος στις μέρες μας έχει παρεξηγηθεί, χάνοντας την πραγματική του έννοια.

Η παραγωγική συμμετοχή των ατόμων και γενικότερα μιας κοινωνίας σε διάφορα προβλήματα, αλλά και αποφάσεις μπορεί να επιφέρει άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού μπορεί να δημιουργήσει τους ενεργούς πολίτες του αύριο.
Σημαντικό μέρος του όρου «ενεργός πολίτης» περιλαμβάνει και την πληροφόρηση του κοινού σε αποφάσεις. Δυστυχώς, στις μέρες μας ο όρος αυτός έχει καταπατηθεί και κατά συνέπεια παρεξηγηθεί, αφού η αδιαφάνεια που επικρατεί κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και κατά τις διαδικασίες διορισμού ατόμων σε ανώτερα αξιώματα, δίνει και παίρνει.

Ο όρος «ενεργός πολίτης» έχει συχνά χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα και σημαντικές αλλαγές που θα φέρουν την πρόοδο και την αλλαγή στον τόπο μας. Αντιθέτως, το ρουσφέτι και η ανακύκλωση προσώπων στο πολιτικό σκηνικό είναι τα κύρια στοιχεία τα οποία συνθέτουν την πολιτική ζωή του τόπου μας τα τελευταία χρόνια .

Για αυτό στηρίζω το Γιώργο Λιλλήκα γιατί δεσμεύτηκε δημόσια για διαφάνεια κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και κατά τις διαδικασίες διορισμού ατόμων στα ανώτερα αξιώματα.

*Μέλος Συντονιστικής Πρωτοβουλίας Νέων για το Μέλλον μας Λευκωσίας-Κερύνειας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










168