Εντός της εβδομάδας συνάντηση Υπουργού Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων


Φ. Φυλακτού: Ορατός ο κίνδυνος, τα σχολεία να μην ανοίξουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού

ΚΥΠΕ- Συνάντηση θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, για το πολύκροτο θέμα της στελέχωσης των σχολείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ αναμένεται το ενδεχόμενο στην επικείμενη συνάντηση να κατατεθούν από πλευράς Υπουργείου νέες εισηγήσεις προς επίλυση του προβλήματος.
Στο μεταξύ, η προγραμματισθείσα χθεσινή συνάντηση Υπουργού Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων είχε αναβληθεί, υπό το φως των νέων δεδομένων που προέκυψαν την περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση του κ. Καδή με τον με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποια μέρα θα γίνει η νέα συνάντηση, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος της εβδομάδας, αφού χωρίς αυτή και τη λήψη άμεσων αποφάσεων είναι ορατός ο κίνδυνος, τα σχολεία να μην ανοίξουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.
Μέχρι την κρίσιμη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Παιδείας θα μελετήσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και θα προσέλθει στο διάλογο με πιθανές λύσεις, τις οποίες θα θέσει στο διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
Σημειώνεται ότι το θέμα της στελέχωσης των σχολείων συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση που είχε ο κ. Καδής με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.
Στο μεταξύ, την ανησυχία του για ανεπαρκή και μη στελεχωμένα δημοτικά, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), Φίλιος Φυλακτού.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φυλακτού δεν έχουν γίνει ακόμη οποιεσδήποτε ενέργειες προς επίλυσή του προβλήματος από το Υπουργείο Παιδείας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για ορατό κίνδυνο, τα σχολεία να μην ανοίξουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.
“Τα πράγματα”, είπε, “είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν ξαναζήσαμε αυτή την αβεβαιότητα λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία. Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις. Υπάρχουν δημοτικά που κινδυνεύουν να μην ανοίξουν αν δεν δοθεί λύση στο θέμα”, είπε.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φυλακτού είπε πως το Υπουργείο Παιδείας ακόμα δεν τους έχει ενημερώσει για τις ενέργειες τις οποίες προτίθεται να κάνει και κατέστησε σαφές ότι “δεν μπορεί να μην αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τις επόμενες μέρες και μάλιστα να είναι και έγκαιρη η αντιμετώπισή του, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει θέμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς”.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι τη φετινή χρονιά αναμένεται να φοιτήσουν στα κυπριακά δημόσια δημοτικά σχολεία γύρω στους 1.100 μαθητές περισσότεροι από την περσινή χρονιά, ενώ αντιστοίχως ο αριθμός των εκπαιδευτικών μειώνεται, με αποτέλεσμα όχι μόνο να δημιουργούνται, αλλά και να συσσωρεύονται πολλαπλά προβλήματα.
Κληθείς να αναφέρει γιατί το Υπουργείο δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα, αφού γνώριζε από τις εγγραφές του Ιανουαρίου τις ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Φυλακτού είπε: “Εδώ είναι οι μεγάλες ευθύνες, γιατί από το Ιανουάριο το γνώριζε και δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα”.
“Έγινε ένα λάθος, το οποίο πρέπει άμεσα να διορθωθεί, χωρίς να την πληρώσουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία μας”, κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










167