Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Διαφθορά, Διαφάνεια και Εκπαίδευση»


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Κάθε κοινωνία που ενδιαφέρεται για την ευημερία των πολιτών της, πρέπει να επενδύει σε θέματα παιδείας. Αδιαμφισβήτητα, μέσω της παιδείας διαπλάθονται και αναδεικνύονται υπεύθυνοι και ελεύθεροι πολίτες που είναι ολοκληρωμένοι πνευματικά, ηθικά και κοινωνικά.Επιπρόσθετα, μέσω της παιδείας μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση πολλών φαινομένων που στρέφονται ενάντια στις νόρμες μιας κοινωνίας.

Τέτοιο φαινόμενο αποτελεί η διαφθορά, δηλαδή η σύγκρουση συμφερόντων, η δωροδοκία,  τα παράνομα φιλοδωρήματα, ο οικονομικός εκβιασμός και η αδιαφάνεια στο λόμπυ.  Η  διαφθορά υπονομεύει τη χρηστή διακυβέρνηση και δεοντολογία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου με οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις.  Αποτέλεσμα των πιο πάνω, να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις συναφείς διαδικασίες.

Αν και δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο που δεν εκδηλώνεται μόνο στην Κύπρο, αλλά είναι παγκόσμιο με ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες. Μέχρι πριν μερικά χρόνια αποτελούσε θέμα «ταμπού», τελευταίως όμως έχει αποκτήσει σημαντική θέση στο διεθνή διάλογο. Αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για όλες τις κοινωνίες και το κόστος της στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, έχει υπολογιστεί σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως - ελαφρώς λιγότερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Οργανισμός Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος (ΔΔ-Κ), σε μια προσπάθεια του να ενισχύσει την διαφάνεια, συμπεριέλαβε στους άξονες δράσης του για την περίοδο 2014-2015, το σημαντικό θέμα της παιδείας και της εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι η ΔΔ-Κ αποτελεί το μοναδικό ανεξάρτητο και ουδέτερο μη κυβερνητικό, μη κομματικό, και μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην προώθηση της διαφάνειας και τη μείωση της διαφθοράς στην Κύπρο από το 2010.  Η δράση περιλαμβάνει ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με τη διαφθορά, υποστηρίζει νομικές και κανονιστικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο και προωθεί πρακτικά εργαλεία για ιδιώτες, οργανισμούς και εταιρείες που επιθυμούν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.  Επιπρόσθετα, ενεργεί ως  φορέας εμπειρογνωμοσύνης κατά της διαφθοράς στην Κύπρο, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ή ενέργειες, ζητώντας  τη διαφάνεια σχετικά με συγκεκριμένα γεγονότα και καταστάσεις.

Στόχος της ΔΔ-Κ για το 2016 είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων για το σεβασμό στους νόμους και την καλλιέργεια της ηθικής συνείδησης.  Προϋπόθεση όμως για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αποτελεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.  Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και προγραμματίζεται η διεξαγωγή του πρώτου επιμορφωτικού σεμιναρίου σε εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης στις 28 Μαΐου 2016, ώρα 09:00 - 13:00, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στη Λευκωσία.  Ομιλητές θα είναι οι Δρ. Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή (Πρόεδρος ΔΣ, Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος και Αναπλ. Καθηγήτρια στο ΤΕΠΑΚ), Μαρία Κωνσταντίνου (Λειτουργός και ερευνήτρια, Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος) και Μαρία Στασίνου (Βοηθός Διευθύντρια του Α’ Δημοτικού Σχολείου Πέρα Χωριού-Νήσου).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τη σχετική Εγκύκλιο, το Πρόγραμμα και την Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης συμμετοχής για το Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Διαφθορά, Διαφάνεια και Εκπαίδευση», στο σύνδεσμο: http://www.pi.ac.cy/pi/index.php?option=com_content&view=article&id=1524%3A-l-r&catid=34%3A2010-06-02-08-27-34&Itemid=65&lang=el

Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος για την παιδεία που δημιουργήθηκε από τη ΔΔ-Κ, είναι τέτοιος ώστε να εντάσσεται στους ευρύτερους στόχους του Υπουργείου Παιδείας.  Έχει γίνει  επισήμανση των σχετικών θεματικών που αφορούν τα μαθήματα που διδάσκονται στα δημοτικά σχολεία και οι μαθητές παράλληλα με την ύλη που θα παρακολουθούν για να ολοκληρώσουν τη φοίτηση τους, θα επιμορφώνονται και για θέματα διαφάνειας. Να σημειωθεί ότι θα δοθεί υλικό στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα μπορέσουν να ενσωματώσουν  στη διδασκαλία τους.  Επίσης, θα γίνουν και κάποιες εισηγήσεις για διοργάνωση διάφορων δραστηριοτήτων στο σχολείο τους.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο στόχος είναι μακροπρόθεσμος και προσβλέπει στη διεξαγωγή και άλλων τέτοιων επιμορφωτικών σεμιναρίων το Σεπτέμβριο του 2016 και 2017 που σε μελλοντικό στάδιο θα διοργανωθούν επιμορφωτικά σεμινάρια σε καθηγητές γυμνασίων και λυκείων.

*Λειτουργός, Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










124