Επιστολή Φιλολόγων στον Κενεβέζο για συζήτηση τεσσάρων αιτημάτων του κλάδου


Τα Αναλυτικά και τα Ωρολόγια Προγράμματα, η ανάγκη άρσης της απόφασης της Βουλής για παγοποίηση των προαγωγών και η ποιοτική βελτίωση της διαδικασίας των Παγκύπριων Εξετάσεων είναι τα τέσσερα κύρια αιτήματα που ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων θέτει με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκο Κενεβέζο για συζήτηση.

Αναφέρει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Φιλολόγων:   

«Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Ως ΚΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων επιθυμούμε καταρχάς να σας εκφράσουμε εκ μέρους των μελών του ΣΕΚΦ τα θερμά μας συγχαρητήρια για το διορισμό σας στο αξίωμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Όντας βέβαιοι ότι αναγνωρίζετε την σημασία των ζητημάτων που αφορούν στη διδασκαλία των Φιλολογικών μαθημάτων, ιδιαίτερα στις κρίσιμες μέρες που περνά ο τόπος μας, ευελπιστούμε στη μέγιστη δυνατή συνεργασία μαζί σας. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι, σταθερό μέλημα του Σ.Ε.Κ.Φ. παραμένει η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο και ιδιαίτερα των Φιλολογικών μαθημάτων, τα οποία ως γνωστό διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής παιδείας και συνεπώς στην καλλιέργεια της υγιούς προσωπικότητας των μαθητών. Ως εκ τούτου, επιδιώκουμε τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε τα όποια προβλήματα έχουν μέχρι στιγμής προκληθεί είτε εξαιτίας των οικονομικών μέτρων, είτε άλλων παραγόντων, να μην επιβαρύνουν περαιτέρω το δημόσιο σχολείο.

Κύριε Υπουργέ,

Στο πνεύμα αυτό, επιτρέψτε μας να εκθέσουμε με αυτή μας την επιστολή συνοπτικά τα σημαντικότερα αιτήματα του κλάδου μας και να ζητήσουμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για να τα συζητήσουμε διά ζώσης.

Αναλυτικά Προγράμματα

Η εφαρμογή Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων κρίθηκε ως μια αναγκαιότητα τα προηγούμενα χρόνια, γι’ αυτό και έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την εκπόνηση νέων προγραμμάτων ή την αναδιαμόρφωση των υφισταμένων. Ωστόσο, κατά την πορεία συγγραφής και εφαρμογής τους παρουσιάστηκαν προβλήματα και αδυναμίες που ανάγκασαν πολλές φορές το Σ.Ε.Κ.Φ. να παρέμβει, ώστε να διαφοροποιηθούν αποφάσεις που έπαιρνε το ΥΠΠ. Αυτό αφενός καταδεικνύει την ανάγκη συμμετοχής του

Συνδέσμου μας στην Επιτροπή Εφαρμογής των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, αίτημα που μέχρι σήμερα δε βρήκε καμία ανταπόκριση από

το ΥΠΠ. Αφετέρου μας προκαλεί εύλογες ανησυχίες για τη συνέχιση της εφαρμογής τους, με δεδομένο μάλιστα ότι, ενώ εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια, δεν έχουν μέχρι στιγμής τύχει καμίας αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, ζητούμε από το ΥΠΠ να αποδεχτεί το αίτημά μας και να καλέσει το Σ.Ε.Φ.Κ. για να συμμετάσχει στην εν λόγω επιτροπή. Παράλληλα, επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή μας ότι το ΥΠΠ οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην αξιολόγηση της εφαρμογής τους, ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν οποιαδήποτε προβλήματα προέκυψαν ή ενδέχεται να προκύψουν, προτού προχωρήσει περαιτέρω η εφαρμογή τους.

Ως Σ.Ε.Κ.Φ., έχουμε διαπιστώσει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του νέου αναλυτικού προγράμματος στο μάθημα της Γλώσσας, γι αυτό και θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν άμεσα διορθωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες να συναποφασιστούν μέσα από ένα γόνιμο διάλογο όλων των εμπλεκομένων.

Ωρολόγια Προγράμματα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων από την αρχή κατέθεσε τη διαφωνία του για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Φιλολογικών Μαθημάτων. Για παράδειγμα, θεωρούμε ως ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός ότι απουσιάζει το μάθημα της Πολιτικής Αγωγής από το Γυμνάσιο. Γι αυτό και καλούμε το ΥΠΠ να προχωρήσει εκ νέου σε διάλογο για τη διαμόρφωση Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Παγοποίηση προαγωγών

Θεωρούμε ότι η απόφαση της Βουλής για παγοποίηση της διαδικασίας προαγωγών, με την οποία ο αριθμός των Βοηθών Διευθυντών Φιλολογικών μαθημάτων περιορίζεται σημαντικά, πλήττει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο σχολείο. Δυστυχώς, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έλαβε υπόψη της ούτε τα προβλήματα διεκπεραίωσης του σχολικού έργου που θα προκληθούν εξαιτίας της ανεπαρκούς στελέχωσης, ούτε τις συνακόλουθες επιπτώσεις για τη μόρφωση των παιδιών, αφού αγνόησαν παντελώς το γεγονός ότι οι Φιλόλογοι αποτελούν το 25%-28% του εκπαιδευτικού κόσμου και ότι στην ουσία αποτελούν το σημαντικότερο πυλώνα της σχολικής μονάδας, της οποίας αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι οι Φιλόλογοι, τόσο στα Γυμνάσια όσο και στα Λύκεια, καλούνται να διδάξουν ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων, για τα οποία απαιτείται συντονισμός από Φιλόλογο Συντονιστή Βοηθό Διευθυντή, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και διεκπεραίωση ποικίλων όσων δραστηριοτήτων και δράσεων μέσα στη σχολική μονάδα.

Είναι πασιφανές ότι η ελλιπής στελέχωση των σχολείων με Βοηθούς Διευθυντές Συντονιστές Φιλολογικών μαθημάτων θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Γι αυτό και ζητούμε από εσάς, ως τον καθ’ύλην αρμόδιο Υπουργό να ασκήσετε το δικαίωμα που σας δίνει η Νομοθεσία και να ζητήσετε άμεσα το ξεπάγωμα των θέσεων των Βοηθών Διευθυντών, δίνοντας προτεραιότητα στον κλάδο των Φιλολόγων.

Παγκύπριες Εξετάσεις

Πάγιο αίτημα του ΣΕΚΦ είναι και η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη ανάλυση και επιστημονική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων με στόχο την ανατροφοδότηση και την ποιοτική βελτίωση μιας διαδικασίας που καθορίζει κάθε χρόνο το μέλλον των νέων του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι στην Επιτροπή αυτή θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, περιλαμβανομένων και των Συνδέσμων των διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ

των οποίων και ο ΣΕΚΦ, ως ο πλέον αρμόδιος να εκπροσωπήσει τους διδάσκοντες τα εξεταζόμενα φιλολογικά μαθήματα.

Αναμένοντας τη συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Με τιμή

Ο  Πρόεδρος                                                        Η  Γραμματέας   

Δημήτρης Ταλιαδώρος                              Ελευθερία Θεοδώρου»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










190