Επιτυχία φοιτητριών Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό


Η Χριστίνα Γαλανού και η Χρυστάλλα Κουφοπαύλου,  δευτεροετείς φοιτήτριες της Αρχιτεκτονική Σχολής [ARC] του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι μεταξύ των έξι διακριθέντων ομάδων στον διεθνή διαγωνισμό Sukkahville2013  που διεξάγεται στον Τορόντο του Καναδά (http://www.sukkahville.com/).  

Ο διαγωνισμός, καλεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φοιτητές, αρχιτέκτονες, και καλλιτέχνες, να καταθέσουν τις  προτάσεις τους για μια εφήμερη κατασκευή αναζητώντας την σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής Sukkah. Έξι προτάσεις έχουν επιλεχτεί από ειδικά καταρτισμένη επιτροπή για να κατασκευαστούν στην πλατεία Mel Lastman στο Τορόντο, μεταξύ 22 και 24 Σεπτεμβρίου 2013. Κατόπιν αποπεράτωσης των κατασκευών θα δοθούν επιπλέον 1ο, 2ο, και βραβείο κοινού.

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε θέμα του μαθήματος Advanced Computer Aided Design στη Σχολή Αρχιτεκτονικής [ARC] του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και όλοι οι φοιτητές κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν έλαβαν ενθαρρυντικά σχόλια.

Η διακριθείσα πρόταση έχει τίτλο ‘God’s Eye’ και επικεντρώνεται στο κυριότερο χαρακτηριστικό της Sukkah, το άνοιγμα στον ουρανό. Η πρόταση αναπτύσσεται γύρω από ένα κεντρικό χώρο με μεγάλο άνοιγμα στην οροφή, ενισχύοντας έτσι τη συμβολική διάστασή της Sukkah. Η σπειροειδής διάταξη σε κάτοψη δημιουργεί δύο εισόδους/εξόδους καλώντας τον επισκέπτη να βιώσει σταδιακά την κατασκευή με κορύφωση το σημείο κάτω από το μεγάλο άνοιγμα στον ουρανό. Η επιλογή των υλικών και της ύφανσης του εξωτερικού περιβλήματος ενισχύει την ιδέα του καταφυγίου και της οικογένειας.

Σημαντικό παράγοντα στον σχεδιασμό αποτέλεσε το γεγονός ότι η κατασκευή θα ανεγερθεί 9000 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα των σχεδιαστών της. Επομένως, τα υλικά και οι μέθοδοι κατασκευής επιλέχθηκαν ώστε να ανταποκρίνονται στη μεσογειακή κουλτούρα και να  βελτιστοποιούν την κατασκευαστική διαδικασία.

Η επιτυχία των φοιτητών αποτελεί αναμφίβολα διεθνή αναγνώριση για την Κύπρο, για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και για τη Σχολή Αρχιτεκτονικής [ARC] αλλά πάνω απ’ όλα αποτελεί εμπειρία ζωής για τις δύο φοιτήτριες. Καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά (δύο μήνες από τον σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή), έχει συσταθεί μια μικρή ομάδα υποστήριξης, για να διευκολύνει το δύσκολο έργο του επανασχεδιασμού και της ανέγερσης στο Τορόντο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα μέλη της ομάδας ‘God’sEye’ είναι τα εξής: 

Σχεδιασμός: Χριστίνα Γαλανού (φοιτήτρια Πανεπιστήμιου Λευκωσίας [ARC]), Χρυστάλλα Κουφοπαύλου(Φοιτήτρια Πανεπιστήμιου Λευκωσίας [ARC])

Υποστήριξη: Μιχάλης Γεωργίου (Λέκτορας Πανεπιστήμιου Λευκωσίας [ARC], Αρχιτέκτονας @ HUB), Οδυσσέας Γεωργίου( Διδακτικό Προσωπικό Πανεπιστήμιου Λευκωσίας [ARC], Πολιτικός Μηχανικός @ HUB),Theresa Kwok (Αρχιτέκτονας @ HUB)

Η προσπάθεια υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, HUB Design and Engineering Platform, Heat Flow Ltd, IDS-Interior Design Services, A&AΔιαμορφωτικήLtd, Lois Builders, ITS Computers LtdκαιShoham LTD.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










215