Ερευνητική ομάδα του ΤΕΠΑΚ κέρδισε βραβείο 95.000 ευρώ σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό


Η ιδέα του δρος Αλέξανδρου Χαραλαμπίδη, ENERMAP, ένας ηλεκτρονικός χάρτης που απεικονίζει την κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων στην Ευρώπη, με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, έλαβε την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό “Open Innovation Slam” που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Η ερευνητική ομάδα του δρος Χαραλαμπίδη έλαβε χρηματικό έπαθλο αξίας 95,000 ευρώ και την ευκαιρία να εργαστεί για 18 μήνες σε εκκολαπτήριο νέων ιδεών στη Γερμανία.

To ENERMAP κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 55 ανταγωνιστικές ιδέες, 10 εκ των οποίων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Χαραλαμπίδη, συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού στο Βερολίνο στα πλαίσια ενός διήμερου εντατικού εργαστηρίου που είχε στόχο τη βελτιστοποίηση της ερευνητικής ιδέας και μετατροπής της σε μια ελκυστική επιχειρηματική πρόταση που θα κρινόταν από ένα πανελ αποτελούμενο από ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα ενέργειας.

Η Κυπριακή ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον δρα Αλέξανδρο Χαραλαμπίδη, Λέκτορα στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ, τον κ. Πάρη Θωμά Σύμβουλο Επικοινωνίας στην εταιρία OpenBoxComminication και τον κ. JânioTjoe-Awie Σύμβουλο στην ολλανδική εταιρία NieuwlandGeo-Informatie.

Κατά την παραλαβή του βραβείου, εκ μέρους της Ερευνητικής ομάδας, ο δρ. Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης δήλωσε: « Είμαι ενθουσιασμένος που μετά από δυο χρόνια επίπονης προετοιμασίας, κατά την οποία η ιδέα έτυχε τις υποστήριξης από δεκάδες οργανισμούς, το ENERMAP έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του». Αναφερόμενος στην προστιθέμενη αξία και το όφελος από τη δημιουργία του χάρτη, πρόσθεσε « Είναι προς το συμφέρον όλων μας να εξοικονομούμε ενέργεια. Πιστεύω πως ο ENERMAP είναι ακριβώς το εργαλείο που έλειπε ούτως ώστε να υιοθετηθεί η ιδέα της εξοικονόμησης ενέργειας από το ευρύ κοινό.

Η ιδέα του ENERMAP επεκτείνεται πέραν από μια απλή χρήση ενός χάρτη για την απεικόνιση της ενεργειακής απόδοσης και στατιστικών στοιχείων που αφορούν την κατανάλωση των κτιρίων. « Στον πυρήνα του, ο ENERMAP είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία δημιουργίας εταιρικής ταυτότητας που θα διαφοροποιήσει τον υφιστάμενο τρόπο που επιλέγουμε τις επιχειρήσεις με τις οποίες θέλουμε να συνεργαστούμε. Συμβουλευόμενοι τον χάρτη θα λαμβάνουμε υπόψη για συνεργασία με μια επιχείρηση και την προθυμία αυτής να εξασφαλίσει, στα πλαίσια της πολιτικής εταιρίκης κοινωνικής ευθύνης, πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης “A” για τα κτίρια της.

Η βραβευμένη ιδέα είχε παρουσιαστεί και στην περσινή εναρκτήρια συγκέντρωση του TEDxNicosia η οποία είχε επιλεγεί και τον καινοτόμο χαρακτήρα της, τη δημιουργικότητα καθώς και τη δυνατότητα που έδινε στους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Το ENERMAP υποστηρίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο στηρίζει τις προσπάθειες του δρος Χαραλαμπίδη να θέσει την Κύπρο στο μεταίχμιο της καινοτομίας στον τομέα της περιβαλλοντικής τεχνολογίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










202