Ερευνητικό έργο στο Π.Κ. για αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου φέρνει 1.5 εκ. ευρώ


Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου στοχεύει νέο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου που έλαβε χρηματοδότηση ύψους 1.5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grants). Τη xρηματοδότηση εξασφάλισε o Λέκτορας του Tμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος.

Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά την διεξαγωγή έρευνας, με ορίζοντα πενταετίας, για την εξεύρεση αποτελεσματικότερης θεραπείας συμπαγών καρκινικών όγκων.

Η έρευνα πραγματεύεται τη συνδυαστική χρήση συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων που τροποποιούν την μικροδομή του καρκινικού περιβάλλοντος μαζί με τις συνήθεις χημειοθεραπευτικές μεθόδους, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας αυτών. Η συνδυασμένη αυτή μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, αναμένεται να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση στη χρήση της χημειοθεραπείας και στην αντιμετώπιση καρκινικών όγκων γενικότερα. 

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη δημοσίως το Λέκτορα Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο για αυτή τη μεγάλη επιτυχία, τόνισε ότι το μέλλον του Πανεπιστημίου είναι λαμπρό. «Από τις 8 ερευνητικές χορηγίες ERC που έχει λάβει η Κύπρος, οι 6 έχουν εξασφαλιστεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκ των  οποίων οι  2 αφορούν ERC Advanced Grant.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, το συνολικό ποσό που έχει απορροφήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου από ερευνητικές χορηγίες ERC ανέρχεται στα 8.150.000 εκατομμύρια ευρώ. «Η Κύπρος σε αναλογία πληθυσμού σε προγράμματα ΕRC κατατάγεται πρώτη. Σε μια εποχή που όλοι οι οργανισμοί απολύουν κόσμο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου προσλαμβάνονται νέοι ερευνητές», πρόσθεσε.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης αφού συνεχάρη με τη σειρά του τον κ. Στυλιανόπουλο, ανέφερε ότι ο εν λόγω ακαδημαϊκός είχε αξιοποιήσει πλήρως το ποσό των 80,000 Ευρώ της εναρκτήριας χρηματοδότησης που δίνει το Πανεπιστήμιο σε νέους ακαδημαϊκούς. Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητής Πάνος Παπαναστασίου ανέφερε ότι η επιτυχία του κ. Στυλιανόπουλου αυξάνει τις ερευνητικές δραστηριότητες της Πολυτεχνικής Σχολής, προσθέτοντας ότι η Σχολή έχει ενεργά ερευνητικά προγράμματα οι χρηματοδοτήσεις για τα οποία ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ και εργοδοτεί 189 ερευνητές. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου εργοδοτεί πέραν των 550 ερευνητών.

Ο Δρ Στυλιανόπουλος ανακοίνωσε ότι με τη χρηματοδότηση θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το Εργαστήριο "Βιοφυσικής του Καρκίνου", το οποίο θα συνδυάζει σύγχρονες μεθόδους Βιολογίας και Μηχανικής. Η εν λόγω χρηματοδότηση θα δημιουργήσει τέσσερις νέες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες οι οποίοι κατά τη διάρκεια των πέντε ετών θα εργαστούν σε ανερχόμενες πτυχές της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου. 

Σημειώνεται ότι οι  χορηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council) θεωρούνται οι πιο ανταγωνιστικές στον Ευρωπαϊκό χώρο, καθώς κάθε χρόνο τίθενται υψηλά κριτήρια αξιολόγησης με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται  μόλις το 8-9% των υποβαλλόμενων προς αξιολόγηση προτάσεων από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Περίληψη Έργου:

Αναδομώντας το μικρο-περιβάλλον συμπαγών καρκινικών όγκων για αποτελεσματικότερη απόδοση της χημειοθεραπείας.

Στις μέρες μας υπάρχουν χημειοθεραπευτικές ουσίες που είναι αρκετά ισχυρές για να καταστρέψουν εξ' ολοκλήρου μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, συχνά αποτυγχάνουν να θεραπεύσουν αρκετά είδη καρκινικών όγκων, όπως στο πάγκρεας, στο μαστό, στο παχύ έντερο καθώς επίσης και διάφορα είδη σαρκωμάτων, επειδή το χημειοθεραπευτικό σκεύασμα δεν μπορεί να φτάσει στον όγκο σε ποσότητες ικανές να τον καταστρέψουν. Ο λόγος για την μη αποτελεσματική μεταφορά των φαρμάκων της χημειοθεραπείας στον καρκίνο βασίζεται στο γεγονός ότι ο όγκος κατά την ανάπτυξή του συμπιέζει και καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία που τον διαπερνούν καθιστώντας τα μη λειτουργικά. Συνεπώς τα φάρμακα της χημειοθεραπείας θα μεταφερθούν μέσω του αίματος σε όλα τα σημεία του ανθρώπου σώματος αλλά όχι κατ' ανάγκη στα καρκινικά κύτταρα.

Η ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου μέσα στο περιορισμένο χώρο του φυσιολογικού ιστού που τον περιβάλει οδηγεί στην δημιουργία μεγάλων δυνάμεων. Αυτές με τη σειρά τους μεταφέρονται στις ίνες κολλαγόνου, στο υαλουρονικό οξύ καθώς και σε άλλα δομικά συστατικά που συνυπάρχουν στο μικρο-περιβάλλον του όγκου και μπορούν να συμπιέσουν και τελικά να καταστρέψουν τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής. Επομένως τα αγγεία δεν είναι πλέον λειτουργικά και η μεταφορά φαρμάκων στον όγκο μειώνεται δραστικά.

Για τη βελτιστοποίηση της χρήσης χημειοθεραπείας θα πρέπει να μειωθούν οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του όγκου, ώστε τα αγγεία να αποσυμπιεστούν, να γίνουν λειτουργικά και να μπορέσει με τον τρόπο αυτό η χημειοθεραπευτική ουσία να φτάσει στον όγκο σε ποσότητες που θα επιτρέπουν την επίδρασή της. Στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, θα δοκιμαστούν μέθοδοι αναδόμησης του μικρο-περιβάλλοντος συμπαγών καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα, ώστε να μειωθούν οι δυνάμεις και να αποφραχθούν τα αγγεία. Στη συνέχεια θα χορηγηθεί το χημειοθεραπευτικό σκεύασμα του οποίου η απόδοση αναμένεται να είναι αυξημένη μιας και ο όγκος θα έχει καταστεί πλέον προσβάσιμος σε φάρμακα.

Η συνδυασμένη αυτή μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, με την χρήση ενός φαρμάκου που αναδομεί την σύσταση του και ενός άλλου (χημειοθεραπεία) που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, αναμένεται να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση στη χρήση της χημειοθεραπείας και στην αντιμετώπιση καρκινικών όγκων γενικότερα. 

Για περισσότερες πληροφορίες: Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, PhD

Λέκτορας Μηχανολόγων Μηχανικών

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αρ. Θυρίδας 20537

Λευκωσία, 1678, Κύπρος

Τηλ.: +357 22892238

E-mail: [email protected]

www.test.ucy.ac.cy/~tstylian.aspx

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Δρ  Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος εντάχθηκε στον δυναμικό του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Λέκτορας το 2010. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα, ΗΠΑ.  Στη συνέχεια εργάστηκε για δύο χρόνια ως ερευνητής στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στην Βοστώνη των ΗΠΑ.  
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


94