Φάρος μας το ιστορικό διάγγελμα


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΓΙΑΤΖΗ*

Τον Απρίλιο του 2004 ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος απευθύνθηκε στον κυπριακό Ελληνισμό, καλώντας τον να πει ένα ηχηρό ΌΧΙ στο καταστροφικό για την Κύπρο σχέδιο Ανάν.  Αναμφίβολα, το διάγγελμα της 7ης Απριλίου θα σημαδεύει για πάντα την προσωπικότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου.  Είναι μια στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη των Κυπρίων, αλλά και θα απομνημονεύεται ως μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού.  Αυτή όμως, δεν παύει να είναι μια συμβολική στιγμή, η οποία έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα σε όλους μας.

Το Διάγγελμα του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου άγγιξε τις καρδιές και αναστήλωσε την ποδοπατημένη περηφάνια ολόκληρου του Ελληνισμού.  Έβγαλε ξανά τον κόσμο στους δρόμους. Η μεγάλη αποδοχή του διαγγέλματος απέδειξε πως ο λαός μας διαθέτει πολλά αποθέματα αγωνιστικότητας και υψηλές αντιστάσεις, πως η αξιοπρέπεια του λαού δεν μετριέται με τον πήχη τον ποσοστών και πως οι αγώνες κερδίζονται όταν υπάρχει ιστορική συνείδηση και αγωνιστική διάθεση. Σε κορυφαίες ιστορικές στιγμές, οι πολιτικοί που αποφασίζουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση, δεν μπορούν παρά να απολαμβάνουν της εκτίμησης ανθρώπων που νιώθουν ευγνώμονες και ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ένας από αυτούς.

Εξαιρετικά σημαντική στιγμή κρίνεται εκείνη που ο διεθνής παράγοντας παραδέχθηκε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αφού δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Η διεκδικητική πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου δικαιώθηκε όταν διπλωμάτες μεγάλων κρατών παραδέχθηκαν ότι το προτεινόμενο σχέδιο ήταν ανισοβαρές και αναποτελεσματικό. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος καθοδήγησε σωστά και υπεύθυνα τον λαό και μπορέσαμε να αποτρέψουμε την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν αξιόπιστος και αντάξιος των προσδοκιών του λαού που τον εξέλεξε, καθώς παρέλαβε Κράτος – παρέδωσε Κράτος, διαψεύδοντας με έργα όλους όσοι υποστήριζαν τα περί «τελευταίας ευκαιρίας».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο δεν βούλιαξε, όπως μας απειλούσαν ξένες δυνάμεις και οι εδώ εκπρόσωποί τους, αλλά εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αργότερα στη ζώνη του Ευρώ, ενώ ενισχύθηκε και η διεθνής υπόσταση και θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί το ισχυρότερο όπλο αντίστασής της στις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας. Το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία προήδρευσε της Ε.Ε. Δυστυχώς, η αγωνιστική και διεκδικητική πολιτική του Τάσσου αντικαταστάθηκε από την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων του «ευέλικτου», με την ανοχή της τότε αντιπολίτευσης και σήμερα Κυβέρνησης. Τα τελευταία πέντε χρόνια το φάντασμα του Σχεδίου Ανάν, σε χειρότερη εκδοχή, πλανάται πάνω από το τραπέζι των συνομιλιών μέσω «γενναίων προσφορών».

Σήμερα, οι εξελίξεις και τα γεγονότα δείχνουν ότι πιθανόν να κληθούμε και πάλι να δώσουμε την μάχη για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποκατάσταση του δικαίου στην πατρίδα μας.  Αυτή την φορά είμαστε σε δυσμενέστερη θέση, καθώς η πατρίδα μας δοκιμάζεται έντονα από την οικονομική κρίση. Οι δυνάμεις που επένδυσαν στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν και οι εδώ «εκπρόσωποί» τους, δεν θα πάψουν να προσπαθούν να μας το επιβάλουν, εκμεταλλευόμενοι την δυσμενή οικονομική μας θέση, αυτή τη φορά με διαφορετικό περιτύλιγμα, όπως μας υποσχέθηκε ο «αρχιτέκτονας» του σχεδίου Λόρδος Χάνη όταν δήλωνε εκνευρισμένος:  «Θα το φέρνουμε ξανά και ξανά μέχρι να το δεχθείτε».

Σ’ εμάς εναπόκειται να φανούμε αντάξιοι των αγώνων για επιβίωση, που έδωσε ο κυπριακός Ελληνισμός. Εμείς πρέπει να αντισταθούμε σε κάθε είδους σχέδια διάλυσης τύπου «Ανάν» ή ακόμα παραχωρώντας «Γην και ύδωρ» εκχωρώντας κυριαρχία στους «άσπονδους φίλους», έχοντας πάντα στο μυαλό μας την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Δυστυχώς, σ’ αυτή τη νέα μάχη δεν θα έχουμε μαζί μας τη φωνή του αειμνήστου Τάσσου. Έχουμε, όμως, τους οραματισμούς και τις παρακαταθήκες του. Αναμφίβολα, καθοδηγητής μας είναι οι υποθήκες ενός μεγάλου ηγέτη, του Εθνάρχη Μακαρίου και δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως ο λαός μας θα πορευθεί ξανά στον ίδιο δρόμο της τιμής και της ιστορικής αξιοπρέπειας, θα αποδείξει ξανά ότι έχει όραμα ήθος και αγωνιστικότητα, ότι δεν ξεχνά και δεν υποκύπτει και δεν πρέπει να ξεχνά, ούτε να υποκύπτει.

*Αναπλ. Προέδρος Αναγέννησης Ηνωμένου Βασιλείου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










164