Φέκτερ: Η ΕΚΤ δεν θα παρέχει επ` αόριστον ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες


 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παρέχει επ` αόριστον ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες, εκτός αν υπάρξει συμφωνία για σχέδιο διάσωσης και, κατά συνέπεια, οι τράπεζες στην Κύπρο είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να ανοίξουν αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε σε δημοσιογράφους η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Εάν η Κύπρος δεν επιστρέψει με ένα νέο σχέδιο, "τότε οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Παρασκευή, διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα χορηγήσει πλέον ρευστότητα. Αυτό είναι ένα ακόμη τρομακτικότερο σενάριο από αυτό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι", είπε η κ. Φέκτερ.

"Θα βοηθήσουμε βέβαια τους Κυπρίους, αλλά μόνο υπό όρους που έχουν νόημα. Φυσικά, ούτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορούν να επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένα βαρέλι χωρίς πάτο", προειδοποίησε.

Η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας προειδοποίησε επίσης ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα αποδεχθούν μέτρα που αυξάνουν περαιτέρω το κυπριακό χρέος.

Η κ. Φέκτερ διευκρίνισε ότι η ίδια θα προτιμούσε την επιβολή ενός κουρέματος του χρέους επί των κατόχων ομολόγων των μεγάλων κυπριακών τραπεζών, παρά την επιβολή του αμφιλεγόμενου τέλους επί των καταθέσεων.

"Η Γερμανία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επίσης η Αυστρία θα προτιμούσαν μία εκ των έσω διάσωση (bail-in, με τη συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων) , αλλά η Γαλλία και πολλοί από τους άλλους υπουργούς προτίμησαν αυτό το τέλος επί των καταθέσεων", είπε προσθέτοντας ότι ένα fund που θα προέκυπτε από το "bail-in, με την επιβολή κουρέματος κατά 38% του χρέους των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών θα είχε μειώσει το χρέος κατά περισσότερα των 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Φέκτερ πρόσθεσε ότι το κυπριακό ζήτημα είναι σοβαρό, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο για την ευρύτερη ευρωζώνη. "Καθόλου. Η ευρωζώνη είναι σταθερή", είπε.

Το πρόβλημα είναι ότι η μικρή σε μέγεθος οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να υποστηρίξει έναν υπερμεγέθη χρηματοπιστωτικό τομέα, είπε, προσθέτοντας: "Δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει στους αυστριακούς φορολογούμενους για ποιον λόγο πρέπει να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των ρώσων ολιγαρχών ή τα βρετανικά χρήματα

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


50