ΦΕΠΑΝ: Να δίνεται η ευκαιρία διορισμού στους καλύτερους σε γνωστικό αντικείμενο


Η Φοιτητική Ένωση Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ) με ανακοίνωσή της ζητεί  άμεση εφαρμογή  ενός νέου συστήματος  διορισμού εκπαιδευτικών που να δίνει την ευκαιρία διορισμού στους καλύτερους σε γνωστικό αντικείμενο και προσοντούχους νέους επιστήμονες. Επίσης ζητά να παύσει το πιστοποιητικό γέννησης να αποτελεί το βασικό προσόν για διορισμό και ανέλιξη.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΦΕΠΑΝ:

«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ως νέοι επιστήμονες, μετά την αποφοίτηση μας από το Πανεπιστήμιο, αναγκαζόμαστε να εισέλθουμε στην αγορά εργασίας με επαχθείς όρους εργοδότησης, με ενασχόληση σε τομείς άσχετους με το αντικείμενο σπουδών μας ή πολλές φορές οδηγούμαστε σε λύσεις υποαπασχόλησης.

Όσον αφορά στον τρόπο διορισμού νέων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία είναι αδικαιολόγητο το ότι βασιζόμαστε μέχρι στιγμής σ΄ ένα ξεπερασμένο σύστημα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 1976 και στηρίζεται κυρίως στην αρχαιότητα (εννοώντας τη χρονολογική κατάθεση του πτυχίου), ενώ θα έπρεπε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρατηρηθεί η υπερφόρτωση της επετηρίδας λόγω της αναμενόμενης καθόδου κοινοτικών και ειδικότερα χιλιάδων συναδέλφων μας από την Ελλάδα.  Παράλληλα, λόγω των Ανώτατων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε κάποιες ειδικότητες η ροή εγγραφής στον κατάλογο διοριστέων. Ο κορεσμός αυτής της μεθόδου επιλογής των νέων εκπαιδευτικών έχει ως άμεσο αποτέλεσμα, σύμφωνα και με στατιστικούς υπολογισμούς, αυτοί που εισέρχονται στην επετηρίδα απ΄ εδώ και πέρα ανεξάρτητα της ειδικότητας τους, είτε να μη διοριστούν ποτέ είτε να τύχουν διορισμού μετά από μια μακροχρόνια αναμονή.

Σε μια περίοδο  όπου τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ευρύτερα και σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδιώκεται η συνεχής βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας μέσα στις σχολικές μονάδες, το εκπαιδευτικό σύστημα της πατρίδας μας δέχεται ανυπόφορα πλήγματα. Είναι εμφανές ότι πλέον θα διορίζονται μόνο εκπαιδευτικοί σε προχωρημένη ηλικία, οι οποίοι δεν έχουν και τα ιδιαίτερα κίνητρα, ώστε να παραμείνουν επαγγελματικά μέχρι το διορισμό τους στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η Φοιτητική Ένωση Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στη γενικότερη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτό θα συμβεί μέσα από συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν αλλά  και θα στηρίξουν το διδακτικό έργο που πρέπει να επιτελείται μέσα στα σχολεία, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει κανείς την αναγκαιότητα της τροποποίησης του σημερινού συστήματος διορισμού των νέων εκπαιδευτικών.

Οι νέοι επιστήμονες και γενικότερα η κοινωνία μας, απαιτεί όσο το δυνατό πιο άμεσα να μπει σε εφαρμογή  ένα νέο σύστημα διορισμού που να δίνει την ευκαιρία διορισμού στους καλύτερους σε γνωστικό αντικείμενο και προσοντούχους νέους επιστήμονες. Επίσης, απαιτεί νέες μεθόδους αξιολόγησης που θα επιβραβεύουν πραγματικά τα προσόντα, την παιδαγωγική αξία, μεθόδους διδασκαλίας και θα δίνουν γενικότερα κίνητρα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διδασκαλία, αναβαθμίζοντας ποιοτικά το εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία μας.

Επιτέλους ας παύσει το πιστοποιητικό γέννησης να αποτελεί το βασικό προσόν για διορισμό και ανέλιξη.  Ακόμη πολύ χρήσιμη είναι και η πρόθεση εκσυγχρονισμού του συστήματος επιμόρφωσης των υφιστάμενων εκπαιδευτικών μας. Είναι καιρός να αναβαθμίσουμε την παιδεία μας και να προσβλέπουμε σ΄ ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας.

Καλούμε όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα, να αντιληφθούν την επιτακτική ανάγκη για τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου διορισμών, αλλά και την άμεση εφαρμογή των αλλαγών που θα προκύψουν».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










128