ΦΕΠΑΝ: Ν’ αποσυρθεί άμεσα η πρόταση νόμου για διάλυση της Πολυτεχνικής Σχολής


Η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Κύπρου., με ανακοίνωσή της απαιτεί όπως αποσυρθεί η πρόταση νόμου για διάλυση της Πολυτεχνικής Σχολής άμεσα.  Όπως αναφέρει: «την θεωρούμε καταστροφική, επικίνδυνη και επιθετική προς την κοινωνία τόσο στο περιεχόμενο όσο και στο ύφος της. Ουσιαστικά αυτό που περιγράφεται είναι η διάλυση και το κλείσιμο της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την κατάργηση 225 εισακτέων θέσεων, την διάλυση των εργαστηρίων κλπ. Τα πιο πάνω θα γίνουν κάτω από το καθεστώς τρόμου, καθώς θεσμοθετείται η απειλή της απόλυσης σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, αν δεν συναινέσει στην απαράδεκτη αυτή πρόταση. Πέραν τούτου η απόλυση για ακαδημαϊκούς θα είναι δεδομένη, αφού θέλει να μειώσει τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις».

Συνεχίζοντας, η ΦΕΠΑΝ σημειώνει τα ακόλουθα:  

«Είναι απαράδεκτο για την Φ.Ε.ΠΑΝ., να καταργούνται 225 θέσεις φοιτητών. Αυτό συνεπάγεται μείωση των θέσεων φοιτητών των Πολυτεχνικών Σχολών της τάξης του 66% τουλάχιστον. Από 1733, που είναι σήμερα οι φοιτητές και στους δυο χώρους σπουδών, θα μειωθούν σε περίπου 600 που δέχεται, σύμφωνα με τις ανάγκες τις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί το ΤΕΠΑΚ. Είναι βέβαιο ότι με τη ζήτηση που έχουν τα επαγγέλματα μηχανικής και ιδιαίτερα με τις εξελίξεις στον  τομέα της ενέργειας δεν πρόκειται να μειωθεί. Η Κυβέρνηση, η Βουλή και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, πρέπει να αποφασίσουν επιτέλους τον προσανατολισμό ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος και να επενδύσουν στους τομείς εκείνους που θα δώσουν προστιθέμενη αξία.

Είναι επίσης ακατανόητο για εμάς να προτείνεται να κλείσουν τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΚ στα πλαίσια μιας λογικής που δεν επαληθεύεται.

Απευθύνουμε τα εξείς ερωτήματα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ:

  • Γνωρίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ οτι το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΠΚ προσφέρει και τον κλάδο Περιβαλλοντικών Μηχανικών; Ενώ το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ προσφέρει τον κλάδο των Τοπογράφων. Αποτέλεσμα θα είναι να κλείσουν οι Περιβαλλοντικοί Μηχανικοί;
  • Γνωρίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ ότι δεν υπάρχει τμήμα Αρχιτεκτονικής στο ΤΕΠΑΚ και ότι με την πρότασή της, κλείνει το τμήμα;
  • Γνωρίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ ότι το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Κατασκευαστικής του ΠΚ προσφέρει και τον κλάδο Κατασκευαστικής; Ενώ το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής των Υλικών του ΤΕΠΑΚ προσφέρει τον κλάδο Επιστήμης και Μηχανικής των Υλικών. Αποτέλεσμα θα είναι να κλείσουν τον κλάδο Κατασκευαστικής;

Η προχειρότητα της πρότασης και η έλλειψη εμπεριστατωμένης μελέτης αναδεικνύει την πιθανότητα ύπαρξης αλλότριων κινήτρων. Αναρωτιόμαστε αν ο συντάκτης της εν λόγω πρότασης προάγει με την πρόταση του πολιτικές που πλήττουν το συμφέρον του φοιτητή και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Καλούμε τον κάθε φοιτητή, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, τον κάθε γονιό, τον κάθε ακαδημαϊκό, τον κάθε εργαζόμενο, να βρίσκονται σε εγρήγορση. Τα σχέδια τους δεν θα περάσουν. Η Φ.Ε.ΠΑΝ., καλεί όλους τους φοιτητές να αντισταθούμε ενωμένοι μπροστά σε όλους αυτούς που με λυσσαλέο τρόπο επιτίθενται σε εμάς και το μέλλον μας.

Η ΦΕΠΑΝ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί καμία συγχώνευση Σχολών, αλλά ούτε το κλείσιμο οποιουδήποτε Τμήματος ή προγράμματος, που θα έχει στόχο να μειώσει το προσφερόμενο επίπεδο παιδείας του τόπου και να κουτσουρέψει την εισδοχή φοιτητών και πρόσβαση στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας.

Τέλος, χαιρετίζουμε την δημόσια διαφωνία του Πανεπιστημίου Κύπρου προς την πρόταση αυτή, αλλά και την εξαγγελία πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του κτηρίου της Σχολής».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










85