ΦΕΠΑΝ: Όχι στη μείωση του προϋπολογισμού για τη φοιτητική χορηγία


H Φοιτητική Ένωση Πανεπιστημίου Κύπρου  με ανακοίνωσή της «εκφράζει την κάθετη αντίθεση της με την μείωση ύψους 9.000.000 ευρώ που επιχειρείται στον προϋπολογισμό όσον αφορά την Κρατική Φοιτητική Χορηγία».

Όπως σημειώνει η ΦΕΠΑΝ:

 «Η Κρατική Χορηγία αποτελεί κατάκτηση για το φοιτητικό κίνημα της Κύπρου και ένα βασικό στήριγμα στους φοιτητές για τις σπουδές τους.  Η φιλοσοφία της παροχής κρατικής χορηγίας για σπουδές στη νέα γενιά μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα να αποδεχτεί την κατάργηση της παραχώρησης κρατικής φοιτητικής χορηγίας.

Συμφωνούμε με την φιλοσοφία της στοχευόμενης παραχώρησης της κρατικής φοιτητικής χορηγίας και την κλιμακωτή στήριξη των οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.  Η σωστή και κοινωνικά δίκαιη εφαρμογή της πιο πάνω φιλοσοφίας προϋποθέτει την ανάγκη άμεσα η πολιτεία να πάρει αποφάσεις που θα στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στον αποτελεσματικό έλεγχο των εσόδων όλων των πολιτών της κοινωνίας.

Η Κρατική Φοιτητική Χορηγία, είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής έμπρακτης, στοχευόμενης και ουσιαστικής φοιτητικής κρατικής μέριμνας.  Οι φοιτητές δεν μπορούν και ούτε πρέπει να επωμιστούν άλλο τα βάρη από την οικονομική κρίση.  Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να διασφαλίσουν και να διαβεβαιώσουν πως δεν θα δεχτούν την μείωση  της Κρατικής Χορηγίας.  Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να απαντούμε με δυναμικά μέτρα έως ότου διασφαλιστούν τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος.

Επίσης, νιώθουμε την ανάγκη καταδικάσουμε της απαράδεκτες  τοποθετήσεις του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας  της Βουλής και Βουλευτή του ΔΗΣΥ Γεώργιου Τάσου στην συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής την 29/10/2013 για την κρατική  χορηγία «ότι την παίρνουν οι φοιτητές για να πίνουν καφέ».

Οι αναφορές του αυτές δεν μας εκπλήσσουν καθόλου, αφού αποτελούν τη φυσιολογική συνέχεια των νεοφιλελεύθερων επιλογών που ακολουθεί  ο ΔΗΣΥ σε όλα τα θέματα της φιλοσοφίας, που θέλει όλα να αντιμετωπίζονται με τη λογική του προϊόντος όλα να θυματοποιούνται στο βωμό του  κέρδους.  Η κάθε ανάγκη να μετατρέπεται σε εμπόρευμα και να προσφέρεται στον άνθρωπο με απώτερο σκοπό το κέρδος.

Γιατί δεν ρωτάνε τους φοιτητές παιδιά των ανέργων αν μπορούν να πληρώσουν και πόση σημασία έχει για αυτούς η ομολογουμένως, κουτσουρεμένη φοιτητική χορηγία? Χωρίς αυτή μεγάλη μερίδα φοιτητών δεν θα μπορούσε να αγοράσει βιβλία, υλικά που χρειάζονται για τη διεξαγωγή ενός μαθήματος.  Ας ενημερώσει κάποιος το κ. Τάσου και τον ΔΗΣΥ  ότι αυτοί που παίρνουν χορηγία είναι αυτοί που έχουν χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

Για εμάς η παιδεία αποτελεί  κοινωνικό αγαθό, και πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτή όλοι ανεξαρτήτου κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.  Αν κάποιοι νοσταλγούν άλλες εποχές για να μπορούν να χειραγωγούν την συνείδηση των ανθρώπων, εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα θα δώσουμε τον αγώνα μας να μη περάσουν.

Καλούμε το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και όλες τις παρατάξεις να σηκώσουμε μαζί το βάρος της προάσπισης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










134