Φεστιβάλ Εθελοντισμού και Διαφορετικότητας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013, η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και την Οργάνωση Νεολαία για Ανταλλαγή και Κατανόηση, και με τη συμβολή πολλών άλλων εθελοντικών οργανώσεων και φορέων, γιορτάζουν τον εθελοντισμό και τη διαφορετικότητα, μεταξύ 8 και 10 Οκτωβρίου 2013.

Μέσα από ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το Φεστιβάλ «Εθελοντισμού και Διαφορετικότητας», που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους Κοινωνικών Δραστηριοτήτων στην Πανεπιστημιούπολη, στόχο έχει να προβάλει τις δράσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Κύπρο, και να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές και το κοινό σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθελοντισμού. Το Φεστιβάλ θα προσφέρει την ευκαιρία σε φοιτητές και στο κοινό να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του εθελοντισμού και, μέσα από μια έκθεση οπτικοακουστικού υλικού, βιωματικά εργαστήρια, παιγνίδια, και καινοτόμες εκδηλώσεις, να ενημερωθούν σχετικά με θέματα διακρίσεων, σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, ζητήματα προσφύγων.

Η έναρξη του Φεστιβάλ Εθελοντισμού και Διαφορετικότητας θα γίνει την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013, στις 11:00, σε Συνέντευξη Τύπου στην Πανεπιστημιούπολη, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως (Αρχή Κατά του Ρατσισμού), και του Κέντρου Στήριξης ΜΚΟ. Την ίδια μέρα στις 12:00, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης θα εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού από το έργο των ΜΚΟ στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εθελοντισμού και Διαφορετικότητας, και μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τα προηγούμενα δύο χρόνια, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί το «3ο Φεστιβάλ ΜΚΟ».  Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η γνωριμία των φοιτητών και του κοινού με μερικές από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του νησιού, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και συνεισφέρουν στα κοινά της Κύπρου. Από τις 12:00 έως τις 18:00, στις 8 Οκτωβρίου 2013, στην πλατεία του κτηρίου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων στην Πανεπιστημιούπολη, θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν παρέα με διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και να ανακαλύψουν το κοινωνικό πρόσωπο του τόπου μας, συμμετέχοντας σε καινοτόμες ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Την ψυχαγωγία των παρευρισκομένων θα αναλάβουν εθελοντές από τις ΜΚΟ και όμιλοι του Πανεπιστημίου Κύπρου, με χορό, μουσική, θέατρο δρόμου, προσωπογραφίες και πολλές εκπλήξεις. 

Επίσης στις 8 Οκτωβρίου 2013, από τις 17:00 μέχρι τις 20:00, τα «Ανθρώπινα Βιβλία» θα σας περιμένουν να τα διαβάσετε, και να σπάσετε τα στερεότυπά σας. Η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης, που «δανείζει» ζωντανά βιβλία – εθελοντές συνάνθρωποι μας οι οποίοι εκθέτουν τους εαυτούς τους προς “ανάγνωση”, με την πρόθεση να ανοίξουν ένα διάλογο με το κοινό και συγκεκριμένα τους αναγνώστες τους για τον ρατσισμό του σήμερα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις μας. Τα ράφια της «Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης» θα διαθέσουν προς τους αναγνώστες «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους.

Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, από τις 10:00 έως τις 19:00, εκπρόσωποι και εθελοντές από ΜΚΟ και φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια και παιγνίδια για θέματα εθελοντισμού και διαφορετικότητας. Θα ακολουθήσει καινοτόμα Διαδραστική Παράσταση του Θεάτρου των Καταπιεσμένων, στις 19:00, με τη συμμετοχή του κοινού.

Τα παραπάνω, και οι εκδηλώσεις στο συνημμένο πρόγραμμα είναι μόνο μερικές από τις εμπειρίες που σας περιμένουν, μαζί με πολλές άλλες εκπλήξεις!

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως – Αρχή Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, UNHCR Cyprus, Ομάδα Εκπαιδευτών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, ONE LOVE campaign, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (No Hate Speech Online, Eurodesk Cyprus), και πολλοί άλλοι εθελοντές και συνεργάτες.

Σχετικά με την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει βασικές υπηρεσίες σε θέματα σπουδών, σταδιοδρομίας, προσωπικής καθοδήγησης, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, στέγασης, φοιτητικών δραστηριοτήτων, αθλητικών δραστηριοτήτων και υγείας.

Παρέχει πληροφορίες για την πολιτική εισδοχής, τις εισαγωγικές εξετάσεις, τα προγράμματα σπουδών, ετοιμάζει ωρολόγια προγράμματα, προγράμματα εξετάσεων, εκδίδει πιστοποιητικά σπουδών κ.α.  Προσφέρει ακόμη εμπιστευτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και βοήθεια για προβλήματα προσωπικής, ακαδημαϊκής και οικονομικής φύσης καθώς και για θέματα ευημερίας.  H Yπηρεσία είναι υπεύθυνη για την εργοδότηση φοιτητών στις διάφορες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου παρέχοντας παράλληλα ενημέρωση σε θέματα σταδιοδρομίας.

Eπίσης, η Yπηρεσία μας βοηθά τους φοιτητές στην ανάπτυξη ομαδικών δραστηριοτήτων και παρέχει ενημέρωση και βοήθεια σε θέματα που αφορούν τη ζωή τους στο Πανεπιστήμιο, όπως στέγαση, σίτιση και υποτροφίες.

www.ucy.ac.cy/fmweb

Σχετικά με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ :

Το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (NGO) είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1999. Όραμα του είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης της αναδυόμενης Κοινωνίας των Πολιτών στην Κύπρο και διεθνώς, και να παρέχει πόρους σε οργανισμούς, προκειμένου να αναλάβουν ρόλο πλήρους εταίρου στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας τους.

Στόχοι του Κέντρου Στήριξης ΜΚΟ είναι:

  • Να βοηθήσει τους κυπριακούς ΜΚΟ να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες τους, παρέχοντάς τους συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης.
  • Να ενδυναμώσει την κυπριακή Κοινωνία των Πολιτών, τασσόμενο υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης, προωθώντας ταυτόχρονα τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη συνεργασία.
  • Να υποστηρίξει την κυπριακή Κοινωνία των Πολιτών ενισχύοντας τους δεσμούς των τοπικών οργανισμών της με τους διεθνείς ΜΚΟ, τα κέντρα λήψεως αποφάσεων και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
  • Να συνεργαστεί με οργανισμούς στις γειτονικές και στις αναπτυσσόμενες χώρες για την επίτευξη κοινών σκοπών και να συμβάλλει, σε σύμπραξη μαζί τους, στην ανάπτυξη της υποδομής της Κοινωνίας των Πολιτών και των ανθρώπινων και κοινωνικών ικανοτήτων. www.ngo-sc.org

Σχετικά με την Οργάνωση «Νεολαία για Ανταλλαγή και Κατανόηση»:

Οι «Νέοι για Ανταλλαγή και Κατανόηση» (YEU) είναι οργάνωση μη κομματική, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, από τους νέους προς τους νέους, και αριθμεί πέραν των 1000 μελών. Ανήκει στη διεθνή πλατφόρμα YEU International και στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Στόχος της είναι η συνεργασία και η κατανόηση των νέων μέσω της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, στόχος που επιτυγχάνεται μέσω τοπικών δράσεων, διήμερα, σεμινάρια, ομάδες συζητήσεων, δράσεις στο δρόμο, εκδρομές, ανταλλαγές νέων και άλλα. Σε όλες τις δράσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος της Μη-Τυπικής Εκπαίδευσης κατά την οποία η γνώση εκμαιεύεται από τους συμμετέχοντες με διάφορες παιγνιώδεις δραστηριότητες, θεατρικά παιχνίδια, συζητήσεις, αθλήματα.

www.yeucyprus.org




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










125