Φτάνει πια η κοροϊδία


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΡΗΓΑ*

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός παιγνιδιού παραπληροφόρησης, αλλά ταυτόχρονα και μιας προσπάθειας φίμωσης της ΠΟΕΔ, μέσα από δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού και λειτουργών του Υπουργείου του. Ταυτόχρονα ζούμε στιγμές εμπαιγμού και κοροϊδίας, οι οποίες προσβάλλουν το διδασκαλικό κλάδο, αλλά και κάθε υγιή σκεπτόμενο πολίτη. Δια του λόγου το αληθές πιο κάτω παραθέτω γεγονότα και πραγματικότητες.

Τόσο ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, όσο και ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης παρουσιαζόμενοι καθημερινά στα ΜΜΕ διατυμπανίζουν πως η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς προβλήματα. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας με γραπτή ανακοίνωση του (ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2013) παραπλανεί το κοινό, δηλώνοντας πως η φετινή χρονιά ξεκινά χωρίς να αναφερθεί κάποιο παράπονο από τις Διευθύνσεις των σχολείων. Ταυτόχρονα αφήνει αιχμές για τις προθέσεις και για σκοπιμότητα του Προέδρου της ΠΟΕΔ,  ο οποίος απλά είχε επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από μονομερείς αποφάσεις ή ενέργειες του ΥΠΠ. Το Υπουργείο αφήνει να νοηθεί πως τα προβλήματα στελέχωσης προκύπτουν από τερτίπια των εκπαιδευτικών, αγνοώντας ότι αυτό είχε την ευθύνη για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων. Να θυμίσω πως οι πρώτοι διορισμοί με σύμβαση και μεγάλος όγκος μεταθέσεων έγινε μέσα Αυγούστου και οι επόμενοι ήταν μόλις 3 ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Από την άλλη η προσπάθεια για περιορισμό των αναγκών σε διορισμούς με διάφορα τεχνάσματα (σύμπτυξη τμημάτων, κλείσιμο σχολείων, αφαίρεση ωρών για αλλόγλωσσα, κ.α.) της τελευταίας στιγμής, μείωσαν ακόμα περισσότερο τις ανάγκες για διορισμούς,  με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αλλεπάλληλες  μεταθέσεις τελευταίας στιγμής ακόμα και μονίμων συναδέλφων  μακριά από την έδρα τους  για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Σε συνάντηση τέλος Αυγούστου της Γραμματείας της ΠΟΕΔ με τον Υπουργό, ο τελευταίος είχε δηλώσει απευθυνόμενος προς την Κλαδική Επιτροπή των Συμβασιούχων, πως 50 επιπλέον άνεργοι στις 70000 δεν είναι τίποτε και πως πρέπει να είμαστε και ευγνώμονες, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής! Όχι δε είμαστε ούτε ευγνώμονες  ούτε αδαείς. Έχουμε αποδεχτεί, τόσο εμείς όσο και όλος ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας,  αδιαμαρτύρητα την μονομερή απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον αποκοπή στους μισθούς μας (0,8%-2%) για επαναδιορισμό όλων των συναδέλφων και δεν αποδεχόμαστε να προστεθεί ούτε και ένας επιπλέον άνεργος στις 70000 από αυτούς που «έχουμε πληρώσει» για να επαναδιοριστούν. Τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν δεσμευτεί πάμπολλες φορές με δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις πως θα διασφαλιστεί ο επαναδιορισμός ΟΛΩΝ των συναδέλφων εκπαιδευτικών. Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως Υποψήφιος τότε πρόεδρος, με γραπτή επιστολή του προς την ΠΟΕΔ δεσμεύτηκε ότι θα εξεύρει τρόπους για μην οδηγηθούν εκπαιδευτικοί στην ανεργία. Ο τρόπος ήταν τελικά να πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι εισφορά ύψους 23 εκατομμυρίων  (αντί 13 που απαιτούνταν) και παρόλα αυτά γύρω στους 90 συνάδελφους με μένουν χωρίς δουλειά. Φτάνει πια!

Σε συνάντηση της  Γραμματείας της ΠΟΕΔ με τον Υπουργό Παιδείας και λειτουργούς του, ο ίδιος ο Υπουργός  άφησε να νοηθεί πώς δεν πρέπει να αντιδρούμε έντονα στις απολύσεις των νέων συναδέλφων, αφού εύκολα μπορεί να αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών, να αυξηθούν οι μαθητές στην τάξη και εν ολίγοις να απολυθεί ακόμα και μόνιμο προσωπικό, εισηγήσεις οι οποίες αναφέρονται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία έχει δοθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό μπορεί να εκληφθεί από κάποιον και ως έμμεση απειλή και προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής αντίστασης στις μονομερείς αποφάσεις του ΥΠΠ και της Κυβέρνησης.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός των εκπαιδευτικών. Φτάνει πια η προσπάθεια φίμωσης της Οργάνωσης των Δασκάλων. Φτάνει πια η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης πως όλα βαίνουν καλώς στην εκπαίδευση, επιρρίπτοντας ευθύνες ακόμα και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για τη μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων. Φτάνει πια η αθέτηση υποσχέσεων και η μεταφορά του βάρους των λαθών άλλων στην εκπαίδευση, στο Δημόσιο Σχολείο, στα παιδιά μας και στην νέα γενιά εκπαιδευτικών. Υπερασπιζόμαστε την υπόληψη του κάθε εκπαιδευτικού, το κύρος της Οργάνωσης των Δασκάλων, το Δημόσιο Σχολείο ενώνοντας τις φωνές μας. Όλες οι Κινήσεις στην ΠΟΕΔ αλλά και η βάση των δασκάλων, μαζί, ενωμένοι – δυνατοί  αντιστεκόμαστε στην κοροϊδία.

*Πρόεδρος  Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λεμεσού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











185