Για πρώτη φορά το ΙΚΑ ζητεί δανεικά για να πληρώσει συντάξεις


ΑΘΗΝΑ- Προσπάθειες καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να κατατεθούν σήμερα στους λογαριασμούς πέραν του ενός εκατομμυρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) οι συντάξεις τους ως το τέλος του τρέχοντος μηνός Ιουνίου.
Η προθεσμία καταβολή εκπνέει σήμερα και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λείπουν αυτή τη στιγμή 150 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις του συγκεκριμένου ασφαλιστικού ταμείου.
Το συνολικό ποσό που οφείλεται στο ΙΚΑ είναι περί τα 360 εκατ. ευρώ. Το Ίδρυμα έχει πάρει ήδη τα 250 εκατ. από τα Ταμεία των υπαλλήλων της ΔΕΗ και των εργαζομένων σε κοινοτικές υπηρεσίες.
Οι αναπληρωτές Υπουργοί Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης και Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας,διαβεβαίωναν χθες με κοινή τους ανακοίνωση ότι η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, αλλά και όλων των υπόλοιπων Ταμείων, (ΟΑΕΕ – Ελεύθεροι Επαγγελματίες, ΟΓΑ – Αγρότες, και ΝΑΤ – Ναυτικοί), «θα πραγματοποιηθεί κανονικά και στην ώρα της».
Ο πρώτος λέγεται πως ασκεί μεγάλη πίεση στους τραπεζοϋπαλλήλους, ώστε να συνεισφέρουν το απαιτούμενο πόσο, εν είδει δανείου, από το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Είναι η πρώτη φορά που το ΙΚΑ ζητεί δανεικά προκειμένου να πληρώσει της συντάξεις του.
Το Ενιαίο Ταμείο Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων της Ελλάδος (ΕΤΑΤ) είναι από τα λίγα που αντέδρασαν έντονα όταν η κυβέρνηση ζήτησε από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς να μεταφέρουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά τους για να βοηθήσουν το κράτος να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του. Το ΕΤΑΤ αρνήθηκε να το κάνει.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων στο ελληνικό Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ είναι 2.952.082, ενώ κάθε μήνα πληρώνονται 4.328.548 συντάξεις, που αφορούν σε κύριες, επικουρικές, αναπηρικές, συντάξεις χηρείας και άλλες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










147