Γονείς Προδημοτικής: Το Δημοκρατικό Σχολείο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες


Με ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Σχολείων αναφέρει:

"Μετά λύπης μας παρακολουθούμε τον πόλεμο που μαίνεται το τελευταίο δεκαήμερο μεταξύ εκπαιδευτικών και Υπουργείου Παιδείας που αφορά στα μέτρα εξορθολογισμού που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο προ ημερών μετά από εισήγηση του Υπουργού Παιδείας και έχουν παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ απ ' όπου κι ενημερωθήκαμε.

Ως οργανωμένοι γονείς Προδημοτικής Εκπαίδευσης δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαστε σε θέση να ταχθούμε υπέρ ή κατά οποιασδήποτε πλευράς, και αυτό όχι γιατί δεν μελετήσαμε το θέμα, ούτε γιατί δεν έχουμε άποψη, αλλά γιατί απλούστατα δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για τις τελευταίες αποφάσεις ούτε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ούτε και από πλευράς Εκπαιδευτικών (ΠΟΕΔ), φορείς με τους οποίους μέχρι στιγμής διατηρούσαμε άριστη κατά τη γνώμη μας συνεργασία. Φαίνεται βέβαια ότι αντίθετα μ' εμάς οι συνάδελφοι στις Ομοσπονδίες Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης έχουν τύχει πιο λεπτομερούς ενημέρωσης αφού έχουν ήδη πάρει θέση.

Επίσης δεν κληθήκαμε σε καμία σύσκεψη ή διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς όπως σε άλλες περιπτώσεις και σίγουρα δεν συμμετείχαμε σε καμία απόφαση. Αντίθετα μετά από τις τελευταίες συναντήσεις μας στο Υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Ιούνιο αναμένουμε να οριστούν νέες συναντήσεις πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για ενημέρωση στα τελευταία θέματα που μας απασχόλησαν και τα οποία ήταν:

  • Μέτρα Ασφάλειας και Υγείας στους σχολικούς χώρους
  • Νέο σύστημα Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών

Θέματα για τα οποία είχαμε πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα προωθούνταν άμεσα.

Για εμάς λοιπόν οι πρόσφατες ανακοινώσεις αποτελούν μια μεγάλη έκπληξη και μάλιστα σε απλούς τίτλους αφού χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν σε πρακτικό επίπεδο μέσα στα σχολεία αλλά και να μας απαριθμηθούν τα οφέλη ή και οι δυσκολίες που θα προκύψουν από αυτά δεν θα μπορέσουμε ούτε να στηρίξουμε αλλά ούτε και να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του Κυπριακού Εκπαιδευτικού Συστήματος και του Δημόσιου Σχολείου και μάλιστα έχουμε καταθέσει τα τελευταία έτη συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την οδό, που βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου.

Στην περίπτωση μας, ως οργανωμένοι εθελοντές γονείς δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να κρίνουμε τον οικονομικό εξορθολογισμό ούτε της Κυβέρνησης ούτε και του Υπουργείου Παιδείας. Δεν θα ανεχτούμε όμως ο οικονομικός αυτός εξορθολογισμός να έχει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση

στην ποιότητα της ΔΩΡΕΑΝ παιδείας και εκπαίδευσης των παιδιών μας που οφείλει να παρέχει το κράτος.

Ζητούμε λοιπόν άμεσα την λεπτομερή ενημέρωση μας και από πλευράς Υπουργείου Παιδείας αλλά και από πλευράς ΠΟΕΔ για τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, για να μπορέσουμε με τη σειρά μας να σχηματίσουμε αλλά και να αιτιολογήσουμε με επιχειρήματα τις δικές μας θέσεις και απόψεις και να αγωνιστούμε γι' αυτές.

Παράλληλα δηλώνουμε την ετοιμότητα να παρακαθίσουμε όσο συχνά χρειάζεται στο τραπέζι του διαλόγου ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει από μηδενική βάση χωρίς προαποφασισμένα μέτρα από πλευράς του Υπουργείου και σίγουρα χωρίς «απειλές» για απεργίες και μη άνοιγμα σχολείων τον Σεπτέμβριο. Το πολυδιαφημιζόμενο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ στο οποίο όλοι πιστέψαμε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από Δημοκρατικές διαδικασίες και Δημοκρατικό διάλογο.

Είμαστε στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τη σιγουριά ότι όλοι μαζί Υπουργείο Παιδείας - Εκπαιδευτικοί - Γονείς, έχουμε στην πραγματικότητα κοινούς στόχους και επιδιώξεις. Ας το αποδείξουμε..."




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










200