Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ διαμόρφωσε σε σημερινή (Πέμπτη) του συνεδρία την πρότασή του για τις Παγκύπριες Εξετάσεις που θα δώσει την ερχόμενη Δευτέρα στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή. Η πρόταση που εγκρίθηκε είναι η εξής:
«Θεωρούμε καταρχάς ότι η πρόταση κινείται γενικά προς την ορθή κατεύθυνση.
- Συμφωνούμε με το διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης από τις Εξετάσεις Απόλυσης.
- Θεωρούμε ορθή την εισαγωγή των εξετάσεων στο τέλος του κάθε τετραμήνου σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.
- Θεωρούμε ορθή την εισήγηση για μεταφορά των ανεξετάσεων τον Ιούνιο , εφόσον θα προηγείται ενισχυτική διδασκαλία δύο εβδομάδων.
- Συμφωνούμε με την εισαγωγή της διαμορφωτικής αξιολόγησης, για σκοπούς βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
- Θεωρούμε θετική την εισήγηση για τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής των θεματοθετών και των βαθμολογητών. Κρίνουμε ότι πρέπει οι επιτροπές θεματοθέτησης να λειτουργούν σε πλαίσιο δημοκρατικό και ο πρόεδρος της επιτροπής θεματοθετών να έχει μόνο συντονιστικό ρόλο.
Εισηγήσεις:
- Να καθοριστεί ότι η έναρξη της σχ. χρονιάς είναι η 1η του Σεπτέμβρη εκάστου έτους.
- Τα μαθήματα να αρχίζουν στις 5 Σεπτεμβρίου, για να μπορούν να γίνουν έγκαιρα οι κατανομές και να ετοιμάζεται το πρόγραμμα.
- Οι εξετάσεις του Α τετραμήνου να μεταφερθούν πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
- Η ενισχυτική διδασκαλία που προτείνεται να γίνεται μετά τις εξετάσεις του Α τετραμήνου, να γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
- Το διήμερο του Εκπαιδευτικού να γίνεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβράρη.
- Οι Καθηγητές των ειδικοτήτων των οποίων τα μαθήματα είναι εξεταζόμενα πρέπει να τυγχάνουν απαλλαγής από άλλα καθήκοντα, τουλάχιστον κατά την περίοδο των εξετάσεων.
- Θεωρούμε ως βασική αρχή ότι στα εξεταζόμενα μαθήματα μπορεί η αξιολόγηση του τετραμήνου να γίνεται (μεταξύ άλλων) μέσα από γραπτή/ές άσκηση/εις στο μάθημα της ημέρας και όχι κατ’ανάγκην από διαγωνίσματα σε ενότητα ή ενότητες.
- Η βαθμολογία του κάθε τετραμήνου να παραδίδεται από τους διδάσκοντες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Η βαθμολογία του Α τετραμήνου να κοινοποιείται στους μαθητές μετά τις εξετάσεις.
- Να επανέλθει η αριθμητική βαθμολογία στο Γυμνάσιο.
- Να καθοριστεί επακριβώς για τα εξεταζόμενα μαθήματα η ύλη που θα διδάσκεται και θα εξετάζεται στο Α και το Β τετράμηνο.
- Την περίοδο των εξετάσεων των δύο τετραμήνων δεν θα γίνονται παράλληλα μαθήματα.
Προϋποθέσεις εφαρμογής της πρότασης - επιφυλάξεις:
- Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι την περίοδο των ενισχυτικών μαθημάτων δεν θα γίνονται επιθεωρήσεις.
- Διατηρούμε επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα της θεματοθέτησης, γιατί θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντική την προστασία του αδιάβλητου των Παγκύπριων Εξετάσεων.
- Κρίνουμε ότι πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας για το Β τετράμηνο, και ιδιαίτερα για την Γ Λυκείου.
- Η στελέχωση των σχολείων να ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου εκάστου έτους, ούτως ώστε να μπορεί να αρχίσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά».
Η πιο πάνω πρόταση εγκρίθηκε με 10 ψήφους της Αλλαγής και της Νέας Κίνησης. Οι άλλες Κινήσεις κατέθεσαν δικές τους προτάσεις. Η Η πρόταση της Προοδευτικής πήρε 5 ψήφους, της ΔΗΚΙ 4 και της Νέας Πνοής 1.
This thread has been closed from taking new comments.