Η Β’ Τεχνική Σχολή Αυξεντίου φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS + (“New Paths in Maths”)


    Η Β’ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Γρηγόρη Αυξεντίου Λεμεσού, στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης ΚΑ2 του Προγράμματος Erasmus+ συμμετέχει από τη σχολική χρονιά 2017-18, μαζί με άλλες τέσσερις χώρες, σε ένα διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα (διάρκειας 25 μηνών) με τίτλο “New paths in Maths, Innovative Methods in Maths for Engineering Students”. Το πρόγραμμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.newpathsinmath.eu/ 

Η ανάγκη για τη δημιουργία και καθιέρωση νέων μεθόδων και εργαλείων που θα μπορούσαν να τεθούν στη διάθεση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν Μαθηματικά και Επιστήμες σε Τεχνικές Σχολές στην Ευρώπη, ήταν αυτή που αποτέλεσε την αφορμή για τη σύλληψη και, τελικά, την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Έτσι, λοιπόν, στο εν λόγω πρόγραμμα μετέχουν Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές από πέντε ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκριμένα από την Κύπρο, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Στόχος του προγράμματος είναι αφενός να βελτιωθούν οι επιδόσεις και οι δεξιότητες των συμμετεχόντων μαθητών στη μαθηματική επιστήμη, αφετέρου να αναπτυχθεί, δια μέσου της αλληλεπίδρασης με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των άλλων σχολείων, το ιδεώδες της διαφορετικότητας, της ανεκτικότητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Σχολή μας, με βασικό φορέα υλοποίησης την συντονίστρια του προγράμματος, κ. Ευγενία Χατζηιωάννου, τον επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Σχολής Β.Δ. κ. Νίκο Νικολάου και μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, διοργάνωσε από τις 20 έως τις 26 Ιανουαρίου 2019 με μεγάλη επιτυχία τη φιλοξενία των αποστολών των τεσσάρων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Βουλγαρίας, στην Κύπρο, την τρίτη κατά σειρά κινητικότητα του προγράμματος.

Στη διάρκεια αυτής της άκρως εποικοδομητικής εκπαιδευτικής δράσης που συνοδεύτηκε από την εγκάρδια φιλοξενία των Ευρωπαίων μαθητών και των συνοδών τους εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες ενδοσχολικές δραστηριότητες με έμφαση στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στη μαθηματική επιστήμη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ εκπαιδευτικών και καθηγητών, όπως άλλωστε φανερώνει  και ο τίτλος του Προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση πρότυπων μαθημάτων σχεδιασμένων και αναπτυγμένων με το λογισμικό Geogebra και συζητήθηκαν οι μελλοντικές  τάσεις στην διδασκαλία και μάθηση στην εκπαίδευση.

Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των μαθητών, που σκοπό είχαν την στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των μετρήσεων με το λογισμικό SPSS, υπό τον συντονισμό και καθοδήγηση του Δρ. Ιωάννη Φοινίκεττου, καθηγητή των Μαθηματικών στη Σχολή μας.

Εργαστηριακές δράσεις ξυλογλυπτικής και άλλες δραστηριότητες υπό μορφή παιχνιδιού για το «σπάσιμο του πάγου» μεταξύ των ευρωπαίων μαθητών, παροχή υπηρεσιών κομμωτηρίου από το τμήμα Κομμωτικής της Σχολής στους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς, ήταν ορισμένες μόνο από τις πολλές δημιουργικές στιγμές που επεφύλασσε το πρόγραμμα για τους συμμετέχοντες στο Erasmus+.

Επιπρόσθετα, προς ανάδειξη του ζητήματος της παράνομης τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, έχουν παρακολουθήσει την διάλεξη του  Δρ. Ανδρέα Φούλια, Β.Δ. των Θρησκευτικών στη Σχολή μας με τίτλο «Cyprus Cultural Heritage, before and after 1974»

Παράλληλα όμως, στη διάρκεια αυτής της γεμάτης από όμορφες διαπολιτισμικές εμπειρίες εβδομάδας, έλαβαν χώρα ποικίλες εξωσχολικές δραστηριότητες όπως ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού και γνωριμία με πολλά μνημεία της πόλης (μέσω της διοργάνωσης ενός άκρως διδακτικού, για μαθητές και εκπαιδευτικούς, «Κυνηγιού Κρυμμένου Ιστορικού Θησαυρού»), επίσκεψη σε χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Λευκωσία, εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κλινική  Αποκατάστασης του Τμήματος Λογοθεραπείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές και τη γαστρονομία της Κύπρου με επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Όμοδος (για να έρθουν οι φιλοξενούμενοι σε άμεση επαφή με τη νεότερη παράδοση και την κουλτούρα της κυπριακής υπαίθρου).

Η διαμονή των Ευρωπαίων μαθητών στα σπίτια των Κυπρίων συμμαθητών τους και η ενεργή συμμετοχή τους στις ποικίλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με επιτυχία από τη Σχολή χάρισε σε  όλους τους εμπλεκόμενους εμπειρίες σημαντικές και συνέβαλε στη δημιουργία ισχυρών συναισθηματικών δεσμών και σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των σημερινών μαθητών και αυριανών ενεργών πολιτών σε μια Ενωμένη Ευρώπη.

Επιστέγασμα της άψογης διοργάνωσης του προγράμματος στην Κύπρο ήταν τα άριστα αποτελέσματα της αξιολόγησης του project από τους φιλοξενούμενούς μας. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










259