Η Επ. Περιβάλλοντος συγχαίρει το Υπ. Παιδείας για την αποσυνδεση του Wi-Fi σε σχολεία


 Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου συγχαίρει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο με εγκύκλιο του ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2017 προς τους διευθυντές των σχολείων, τους ενημερώνει για την απόφασή του Υπουργείου να εφαρμόσει την Αρχή της Προφύλαξης και να λάβει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για το θέμα της εγκατάσταση και χρήσης ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) σε σχολεία της Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης.
Στην εγκύκλιο αναφέρει ότι: «Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέχρις ότου προκύψουν νέα δεδομένα με βάση τις ευρωπαϊκές σταθερές που θα τεθούν μελλοντικά αναφορικά με τη χρήση του συγκεκριμένου δικτύου σε σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, δεν προτίθεται να προχωρήσει στην εγκατάσταση ασύρματων σημείων πρόσβασης Wi-Fi σε αίθουσες διδασκαλίας δημοτικών σχολείων.
Στα σχολεία που κρίνεται αναγκαίο λόγω των αναλυτικών ή άλλων προγραμμάτων και δράσεων (π.χ. Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, κ.ά.) οι εκπαιδευτικοί ή και οι μαθητές να κάνουν χρήση ασύρματου δικτύου, αυτοί οφείλουν:
1. να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των παιδιών, έτσι ώστε τα ασύρματα σημεία πρόσβασης να παραμένουν ανενεργά όταν δεν χρησιμοποιούνται σε διδασκαλία,
2. πριν από κάθε εφαρμογή προγράμματος χρήσης του ασύρματου δικτύου από τους εκπαιδευτικούς ή και τους μαθητές, απαραίτητα η Διεύθυνση του συγκεκριμένου σχολείου, στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να εξασφαλίζει προηγουμένως τη συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων (των οποίων τα παιδιά τους θα συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα/δράσεις) αποστέλλοντας επιστολή ενημέρωσής τους, για τον λόγο και το χρονικό όριο χρήσης του ασύρματου δικτύου.
Σημειώνεται ότι σε όλα τα σχολεία Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης υπάρχει ενσύρματη παροχή διαδικτύου με καλωδίωση σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια των σχολείων, η οποία μπορεί να αξιοποιείται όποτε και όπως χρειάζεται για εκπαιδευτικούς πάντοτε σκοπούς».
Κλείνοντας υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της προφύλαξης και μείωσης της έκθεσης των παιδιών στην Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία αποτέλεσε αντικείμενο εκστρατείας ενημέρωσης, η οποία άρχισε με δημοσιογραφική διάσκεψη στις 11 Δεκεμβρίου 2015 (Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού) και διήρκησε μέχρι το τέλος του 2016, υπό τον συντονισμό της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχαν το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, και η Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού, η οποία και ετοίμασε το ενημερωτικό υλικό και συμμετείχε με παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ενημερωτικές ημερίδες.
Η προσπάθεια ενημέρωσης συνεχίζεται από την Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού και το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το οποίο και εκπροσωπείται στην Επιτροπή.
Γνωρίζοντας τις νεώτερες εξελίξεις για το θέμα των πιθανών επιπτώσεων των Wi-Fi, κινητών και άλλων συναφών συσκευών στα παιδιά, καθώς και το γεγονός ότι η μη ιονίζουσα ακτινοβολία που εκπέμπουν καθορίστηκε ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», 2Β (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2011), κρίνουμε ότι η ενημέρωση και η εφαρμογή της Αρχή της Προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.
Γνωρίζουμε επίσης ότι η προφύλαξη και μείωση της έκθεσης των παιδιών είναι η μόνη επιλογή, αφού διεθνείς οργανισμοί συμβουλεύουν να μην δίδεται κινητό σε παιδιά μικρότερα από 12 και, κατά προτίμηση, 14 χρόνων γεγονός που θέτει τους ενήλικες και κυρίως τους γονείς προ των ευθυνών τους.
Δείτε το φιλμάκι μας: https://www.youtube.com/watch?v=-kb_KWHPFk0&feature=youtu.be»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










178