Η Κύπρος καίγεται, η δημόσια παιδεία απειλείται με κατάρρευση και κάποιοι ασχολούνται με παρελάσεις!


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΟΥΡΟΥΠΑΤΗ*  

Κλείσιμο σχολείων, συγχωνεύσεις τμημάτων, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, αύξηση ωρών διδασκαλίας εκπαιδευτικών και πολλά άλλα εισηγείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της έκθεσης του για εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών. Μέτρα που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στην ανεργία χιλιάδες έκτακτους εκπαιδευτικούς και θα οδηγήσουν τη παιδεία μας δεκάδες χρόνια πίσω. Στο στόχαστρο της Τρόικα, η ποιότητα της δημόσιας παιδείας, στο στόχαστρό τους πλέον, οι ίδιοι οι μαθητές μας, τα παιδιά μας.

Και όμως, σε αυτές τις κρίσιμες μέρες που περνάει η πατρίδα μας, η μόνη έγνοια δυστυχώς κάποιων οργανωμένων συνόλων είναι αν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου με την παρουσία - συμμετοχή των δημοτικών μας σχολείων. Αφορμή η εγκύκλιος της ΠΟΕΔ με την οποία απαγορεύεται η συμμετοχή των εκπαιδευτικών - μελών της – σε εξωσχολικές δραστηριότητες και κατ΄πέκταση και η οργανωμένη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων στις δημοτικές ή κοινοτικές παρελάσεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Οφείλω εδώ να ξεκαθαρίσω ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μέτρο αντίδρασης στα όσα έχουν αποφασιστεί και ψηφιστεί από Kυβέρνηση και Bουλή και πλήττουν άμεσα την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου δεν είναι η δημόσια και άμεση αντιπαράθεση με τους Συνδέσμους Γονέων ή άλλα Οργανωμένα Σύνολα αλλά η ανάδειξη και η προβολή του γεγονότος ότι η πολύπλευρη εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών σε επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων, της τοπικής κοινωνίας και των θεσμών της Πολιτείας, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έτυχε καμμίας απολύτως εκτίμησης από την ίδια την Πολιτεία.

Είναι, λοιπόν, με μεγάλη μου λύπη, που αναγκάζομαι να απαντήσω δημόσια, στην αυστηρή επιστολή του Δημάρχου Λατσιών προς την ΠΟΕΔ - την οποία έχει κοινοποιήσει στα Δημοτικά Σχολεία, με την οποία «υποδεικνύει» στην ΠΟΕΔ ότι με αυτό το μέτρο τιμωρούνται οι μαθητές μας, οι οποίοι στερούνται της ευκαιρίας να εμβολιαστούν με εθνική συνείδηση και πατριωτισμό, μέσα από τη συμμετοχή τους στην παρέλαση!!!! Με αφορμή τη συγκεκριμένη επιστολή – την οποία έχει κοινοποιήσει στους εκπαιδευτικούς μέλη της ΠΟΕΔ – επιθυμώ να σημειώσω τα εξής προς απάντηση στον κ. Παναγιώτη Κυπριανού, Δημάρχου Λατσιών:

  1. Οι μαθητές μας και οι μαθήτριες μας, τα παιδιά μας, κ. Δήμαρχε, τιμωρούνται με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν παρθεί ή θα παρθούν και πλήττουν άμεσα την ποιότητα της δημόσιας παιδείας. Δεν έχω όμως διαβάσει, ούτε έχει περιέλθει στην αντίληψή μου, οποιαδήποτε δική σας επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας ή την Επιτροπή Παιδείας ή την Ένωση Δήμων με την οποία να διαμαρτυρείστε για αυτό το γεγονός! Έστω μια επιστολή συμπαράστασης προς την ΠΟΕΔ με αφορμή όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχει κάνει εναντίον των μέτρων που πλήττουν άμεσα την ποιότητα της Παιδείας.
  2. Οι εκπαιδευτικοί μας δεν χρειάζονται υποδείξεις για το πως και με ποιο τρόπο θα καλλιεργήσουν την εθνική συνείδηση και τον πατριωτισμό στους μαθητές και μαθήτριες τους. Εξάλλου, ουδέποτε, κάποιο στέλεχος της ΠΟΕΔ σας έχει αποστείλει επιστολή με την οποία να σας υποδεικνύει με ποιο τρόπο θα ασκήσετε τα καθήκοντα του Δημάρχου. Είμαι σίγουρος ότι αν κάποιος το έκανε, αμέσως θα αντιδρούσατε και σωστά θα κάνατε.
  3. Η προσφορά των Δήμων και τον Κοινοτήτων σε όλα τα εκπαιδευτήρια είναι καταγραμμένη και εκτιμάται ευρέως από όλους τους εκπαιδευτικούς, γονιούς και πολίτες γενικότερα. Η προσφορά των εκπαιδευτικών στην ευρύτερη τοπική κοινωνία γιατί δεν εκτιμάται από την πολιτεία; Η πολιτεία – κυβέρνηση και βουλή – γιατί αναγκάζει την ΠΟΕΔ να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων που θα την οδηγήσουν σε αντιπαράθεση με άλλα οργανωμένα σύνολα; Δεν είναι κρίμα και άδικο να φορτώνεται στην Παιδεία του τόπου το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης; Περιμένετε από την ΠΟΕΔ ότι θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και να δέχεται σιωπηρά τα όποια μέτρα αποφασιστούν, ωσάν να είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που δημιούργησαν την οικονομική κρίση στην Κύπρο;
  4. Οι δημοτικές αρχές δεν μας έχουν φταίξει σε τίποτα. Αντίθετα, υπάρχει άριστη συνεργασία των δημοτικών σχολείων με τις δημοτικές αρχές και αυτό το γνωρίζετε από πρώτο χέρι. Εθνικές Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στις σχολικές μονάδες, τόσο την 25η Μαρτίου, όσο και την 1η Απριλίου. Προσωπικά διερωτώμαι, κ. Δήμαρχε, αν είναι αναγκαία η παρουσία των δημοτικών μας σχολείων στην εκδήλωση που το δημαρχείο διοργανώνει για να τιμήσει τις εθνικές επετείους και για ποιο πραγματικά λόγο θέλετε διακαώς τη συμμετοχή των σχολικών μας μονάδων;!.
  5. Γιατί έχετε επιλέξει να κοινοποιήσετε την επιστολή σας προς τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ στα δημοτικά μας σχολεία; Γιατί, αφού έχετε τόσες ανησυχίες, δεν περιοριστήκατε σε μια «εσωτερική» επικοινωνία με την ηγεσία της ΠΟΕΔ, σεβόμενος και τις συλλογικές αποφάσεις της Συντεχνίας, και επιλέξατε τη δημόσια αντιπαράθεση; Σε τι εξυπηρετεί η ενέργεια σας αυτή; Έχω την εντύπωση ότι με την επιστολή σας αυτή και τον τρόπο που εσείς επιλέξατε να χειριστείτε το όλο θέμα, έχετε οδηγήσει τα πράγματα προ τετελεσμένου και πιθανότατα με αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκετε, συμβάλλοντας ταυτόχρονα – άθελα σας – στη διαμόρφωση εχθρικής στάσης προς το διδασκαλικό κόσμο.

Ως εκ των ανωτέρων, παρακαλώ και εγώ όπως λάβετε σοβαρά υπόψη τα πιο πάνω και όπως επιδείξετε τον ανάλογο σεβασμό στις αποφάσεις του Συνδικάτου των Εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που είναι και δική σας ανησυχία το μέλλον των μαθητών μας, σας καλώ και εγώ με τη σειρά μου, όπως ενώσετε τη φωνή σας με τη δική μας, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη δημόσια παιδεία.

*Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










191