Η Κύπρος μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις


(Άρθρο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ»)

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον για την Κύπρο και το λαό της, καθώς οι θεωρούμενες ως εναλλακτικές λύσεις είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν επιβεβαιώνονται.

Ο χρόνος εξαντλείται σιγά - σιγά και η χώρα μένει μετέωρη, καθώς οι ευρωπαίοι - αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ του ''όχι'' - δείχνουν άγριες διαθέσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χρεοκοπία είναι προ των πυλών.

Από το βράδυ της Τετάρτης τα κυπριακά κόμματα εμφάνιζαν σημάδια εξάντλησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη τους δήλωναν ότι δεν έχουν παρά ώρες στη διάθεσή τους για την εξεύρεση λύσης.

Γινόταν φανερό επίσης ότι η λύση,η όποια λύση, θα αναζητηθεί στο πλαίσιο της Ευρώπης. Κοινή ήταν η πεποίθηση στη Λευκωσία ότι εκτός αυτής τα πράγματα θα ήταν χειρότερα και η έκθεση σε πολλαπλούς κινδύνους εμφανής διά γυμνού οφθαλμού.

Οι Τράπεζες είναι κλειστές για πέμπτη συνεχή ημέρα, η οικονομία του νησιού τείνει να παραλύσει, λύση από τη Ρωσία δεν φαίνεται και η τρόικα δεν δέχεται τις όποιες απόπειρες της κυπριακής ηγεσίας για υποκατάσταση των μέτρων που υιοθέτησε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον το πολιτικό μέτωπο εμφάνισε ρωγμές και αδυναμία να χειρισθεί την εντονότατη πίεση, που έρχεται από πολλές πλευρές.

Οι έριδες αναγεννήθηκαν και οι αμφισβητήσεις για τους χειρισμούς του νέου προέδρου πύκνωσαν.

Επίσης άρχισαν τα μουρμουρητά στην Αθήνα. Πολλά ακούγονται εδώ για όσα δεν έκαναν οι Κύπριοι αδελφοί μας.

Οι ώρες είναι προφανώς κρίσιμες, ιστορικές. Ολιγωρίες δεν χωρούν πλέον, ούτε είναι καιρός για εμφύλιες συγκρούσεις και ατέρμονες διαμάχες. Ο κυπριακός ελληνισμός απειλείται και πρέπει να βρει την καταλληλότερη λύση. Η Λευκωσία πρέπει τώρα να δράσει με σύνεση, με ψυχρή λογική, χωρίς συναισθηματισμούς. Και η Αθήνα βεβαίως να προσφέρει τη βοήθεια και τις καλές υπηρεσίες. Ο ελληνισμός δεν έχει περιθώρια για νέες εθνικές καταστροφές.

«ΤΟ ΒΗΜΑ»
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

40