Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους νέους κανονισμούς για τη Μέση Εκπαίδευση


Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
Υπέρ της έγκρισης των κανονισμών τάχθηκαν οι 32 παρόντες Βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, του οποίου οι 16 παρόντες Βουλευτές τάχθηκαν εναντίον.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, προς την Ολομέλεια της Βουλής, σκοπός των κανονισμών είναι η τροποποίηση των υφιστάμενων κανονισμών για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων μέσης εκπαίδευσης, ώστε αυτοί να εναρμονιστούν για σκοπούς ρύθμισης της εφαρμογής του νέου ωρολόγιου προγράμματος στο λυκειακό κύκλο.
Ειδικότερα, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, οι οποίες αφορούν τους Κανονισμούς 2, 7Α, 8, 9, 11, 13, 15 και 16, περιλαμβάνουν κυρίως τα ακόλουθα:
1. Προστίθενται νέες ερμηνευτικές διατάξεις.
2. Καθορίζεται η διαδικασία εγγραφής μαθητών στα δημόσια σχολεία από οποιοδήποτε σχολείο και αν προέρχονται, είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού.
3. Καθορίζονται οι νέες ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού, οι οποίες αποτελούν μια βασική διάσταση της φιλοσοφίας του νέου ωρολόγιου προγράμματος και τις οποίες οι μαθητές που θα εγγράφονται για πρώτη φορά στην Α΄ Τάξη Λυκείου ή θα ξαναγράφονται σ’ αυτή θα καλούνται να τις επιλέξουν ανάλογα.
4. Ρυθμίζονται οι μετεγγραφές μαθητών δημόσιων σχολείων σε άλλα δημόσια σχολεία της αρεσκείας του μαθητή. Επισημαίνεται ότι οι επιλογές των επηρεαζόμενων μαθητών πρέπει να βρίσκονται σε συνάφεια με τις επιλογές τους στην Α΄ και Β΄ Τάξη Λυκείου.
5. Καθορίζονται τα εξεταζόμενα μαθήματα σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία του νέου ωρολόγιου προγράμματος και προστίθεται στους κανονισμούς επιφύλαξη, ώστε να καλύπτεται η φοίτηση μαθητών της Β΄ και Γ΄ Τάξης του Ενιαίου Λυκείου κατά τα μεταβατικά χρόνια 2015-2017 μέχρι την πλήρη επέκταση του νέου ωρολόγιου προγράμματος στη Β΄ και Γ΄ Τάξη Λυκείου.
6. Διαγράφεται η αναφορά “ενιαίο λύκειο” και στις νέες πρόνοιες υπάρχει η αναφορά “λύκειο”.
7. Προστίθεται επιφύλαξη, ώστε να καλύπτει τη φοίτηση μαθητών της Β΄ και Γ΄ Τάξης του Ενιαίου Λυκείου κατά τα μεταβατικά χρόνια 2015-2017 μέχρι την πλήρη επέκταση του νέου ωρολόγιου προγράμματος στη Β΄ και Γ΄ Τάξη Λυκείου.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου που συνόδευε τους κανονισμούς, η ανάγκη για τροποποίηση των υφιστάμενων βασικών κανονισμών προέκυψε στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη βελτίωση του υφιστάμενου θεσμού του ενιαίου λυκείου και την εισαγωγή της εφαρμογής από το Σεπτέμβριο του 2015 της νέας μορφής λυκείου, θεσμός ο οποίος υιοθετήθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 28 Απριλίου 2015.
Όπως επισημαίνεται επίσης στην εισηγητική έκθεση, οι υπό εξέταση κανονισμοί ετοιμάστηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο μετά από διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και την ΠΣΕΜ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










167