Η θέση της ΔΗ.ΑΝ.Α. για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών

Η θέση της ΔΗ.ΑΝ.Α. για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών

«Απευθυνόμαστε στη Βουλή και στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα ζητώντας να μην προχωρήσουν στη ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά να συμβάλουν θετικά στην επανατοποθέτηση της συζήτησης στις ορθές διαδικασίες διαλόγου».

Η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών ΔΗ.ΑΝ.Α. δημσοιοποεί τη θέση της επί του Σχεδίου Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου:

«Η Π.Ο.Ε.Δ. διαχρονικά προσερχόταν στον διάλογο που αφορούσε στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού με θετική διάθεση με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Σχεδίου Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου προς όφελος πάντα του μαθητή, του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα. Αυτή ήταν η στάση μας παρόλο που πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το υφιστάμενο σχέδιο αξιολόγησης θα μπορούσε με διορθωτικές κινήσεις και διαδικασίες ελέγχου να λειτουργήσει σωστά και να ξεφύγει από τον ισοπεδωτικό του χαρακτήρα και την αδυναμία διάκρισης των καταλληλότερων για θέσεις προαγωγής.

Κάθε φορά που τοποθετούμαστε γνώμονάς μας είναι η βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος των μαθητών μας, ούτε ο εξευμενισμός της κοινής γνώμης αλλά ούτε η εξυπηρέτηση αποσπασματικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ή ωφελημάτων και οπωσδήποτε ούτε η εξυπηρέτηση οποιασδήποτε κυβέρνησης αλλά ούτε η αντιπολίτευση. Ρόλος μας είναι η διεκδίκηση των όποιων συνδικαλιστικών/ εργασιακών θεμάτων, που αποτελούν απόρροια του νέου σχεδίου αξιολόγησης:

  • Οι νέες θέσεις που προκύπτουν πρέπει να συνοδεύονται από σαφή σχέδια υπηρεσίας. Οι ρόλοι και τα καθήκοντα των Μεντόρων, των Παιδαγωγικών Συμβούλων, του Ανώτερου Εκπαιδευτικού και οι επικαιροποιημένοι ρόλοι των Βοηθών Διευθυντών, των Διευθυντών πρέπει να είναι ξεκάθαροι και καταγεγραμμένοι με σαφήνεια στο ΝΣΑ.
  • Τα επιπρόσθετα καθήκοντα που προκύπτουν για τους εκπαιδευτικούς, τους Β. Διευθυντές και Διευθυντές πρέπει να εκτελούνται σε μη διδακτικό χρόνο επομένως πρέπει να διασφαλιστεί η αναδιάρθρωση του διδακτικού χρόνου, ώστε να δοθεί και η ανάλογη μείωση διδακτικού χρόνου που απορρέει από την ανάληψη άλλων καθηκόντων ή και μισθολογική αύξηση. Επιπρόσθετα χρειάζεται επικαιροποίηση των καθηκόντων τόσο των Διευθυντών/τριών όσο και των Β. Διευθυντών/τριών.
  • Η δημιουργία νέων θέσεων/ ρόλων προϋποθέτει την αύξηση του αριθμού συγκεκριμένων θέσεων προαγωγής (π.χ. Βοηθών Διευθυντών/ντριών, Επιθεωρητών/τριών) και σε καμία δεν μπορεί να προκύψει από ανακατανομή των υφιστάμενων θέσεων, αφού αυτό δεν θα βοηθήσει στην σωστή εφαρμογή του οποιουδήποτε σχεδίου. Η ανάγκη επίσης για αύξηση οργανικών θέσεων προαγωγής, όπου κριθεί αναγκαίο πρέπει να συζητηθεί εκ προοιμίου προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο (π.χ. Β. Διευθυντές/Β. Διευθύντριες-Παιδαγωγικός Σύμβουλος, Ανώτερος Εκπαιδευτικός) στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.
  • Η έντονη γραφειοκρατία που προκύπτει από την ατέρμονη λογοδοσία, αποτελούν στοιχεία που λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την άσκηση του παιδαγωγικού ρόλου των εκπαιδευτικών και πρέπει να διαφοροποιηθεί.

Τα όποια συνδικαλιστικά/ εργασιακά θέματα που αποτελούν απόρροια του νέου σχεδίου, άπτονται και εκπαιδευτικών θεμάτων και συνεπώς θα πρέπει να διασφαλιστούν, ώστε οι εκπαιδευτικοί, ως οι βασικοί φορείς υλοποίησης της αλλαγής να είναι σε θέση να καλωσορίσουν και να υποστηρίξουν το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης.

Κεντρικό σημείο διαφωνίας της ΠΟΕΔ με το ΥΠΑΝ εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή του διευθυντή στην αριθμητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης ο διευθυντής θα συμμετέχει στη συγκριτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αφού πέραν από καθοδηγητής θα αξιολογεί αριθμητικά τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του. Η αριθμητική αξιολόγηση από τον διευθυντή δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, αφού ο ρόλος του αξιολογητή θα αποδυναμώνει τον ρόλο του καθοδηγητή. Ο ρόλος της διαμορφωτικής αξιολόγησης, που αποτελεί τη βάση της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών υποβαθμίζεται. Δεδομένης της απουσίας σχετικής κουλτούρας μέσα στο σχολείο η διαταραχή του θετικού σχολικού κλίματος είναι αναπόφευκτη με αρνητικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού έργου. Ασφαλιστικές δικλείδες, που θα προσδώσουν εγκυρότητα στο νέο εγχείρημα βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα (κοινή κλείδα παρατήρησης και αξιολόγησης, μηχανισμός ελέγχου της απόκλισης της βαθμολογίας διευθυντή και επιθεωρητή- αξιολογητή κ.ά). Συνεπώς η όποια συμμετοχή του διευθυντή στην αριθμητική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ίδιες ευκαιρίες αξιολόγησης αλλά και παιδαγωγικής στήριξης ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών των σχολικών μονάδων στην οποία θα υπηρετούν.Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης στα μικρά σχολεία και στα νηπιαγωγεία, όπου δεν υπάρχει διευθυντής, η αξιολόγηση θα γίνεται από δύο Επιθεωρητές – Αξιολογητές.

Όλα τα αδιευκρίνιστα που αφορούν στην εφαρμογή του Νέου Συστήματος θα αποστέλλονται στην «Επιτροπή Παρακολούθησης του Νέου Συστήματος Αξιολόγησης». Μια Επιτροπή της οποίας δεν έχουν καθοριστεί οι όροι λειτουργίας και οι διαδικασίες λήψης απόφασης, που θα διασφαλίζουν τον σημαντικό ρόλο των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων αλλά και τη δέσμευση των εμπλεκομένων για υλοποίηση των αποφάσεων. Η μόνη ασφαλής οδός για ξεκαθάρισμα των ζητημάτων που αφορούν στα νέα σχέδια υπηρεσίας, στην αναδιάρθρωση του διδακτικού χρόνου, τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων κτλ. είναι η Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει συνέλθει, ώστε να διαφανεί η δυνατότητα εφαρμογής των προνοιών του προτεινόμενου σχεδίου.

Η μεταβατική περίοδος μέχρι την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης πρέπει να διασφαλίζει ότι οι πιο έμπειροι εκπαιδευτικοί που στηρίζουν για τριάντα περίπου χρόνια το σύστημα χωρίς κανένα κίνητρο χωρίς την ευκαιρία διεκδίκησης θέσης προαγωγής, δε θα αδικηθούν.

Με βάση τα πιο πάνω είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει. Απευθυνόμαστε στη Βουλή και στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα ζητώντας να μην προχωρήσουν στη ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά να συμβάλουν θετικά στην επανατοποθέτηση της συζήτησης στις ορθές διαδικασίες διαλόγου. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να δώσει περιθώριο, ώστε μέσα από θεσμοθετημένο διάλογο, να εξευρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα λειτουργικό σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου προς όφελος της δημόσιας εκπαίδευσης. Επομένως η ΔΗ.ΑΝ.Α. υιοθετεί το ψήφισμα που κατατίθεται στο Παγκύπριο Συμβούλιο Γενικών Αντιπροσώπων της Π.Ο.Ε.Δ. ως έχει.

Το μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού: Οι εκπαιδευτικοί καλούνται πέραν από τους εκπαιδευτικούς στόχους να διαπαιδαγωγήσουν και να τα στηρίξουν τα παιδιά κοινωνικοσυναισθηματικά σε μιαν κοινωνία που φθίνει συνεχώς. Το σχολείο πρέπει να αποτελεί για τα παιδιά μας το αποκούμπι και την αγκαλιά που θα τα προστατεύσει και θα τους δώσει τις δεξιότητες να στέκονται όρθια και να προοδεύουν. Η πολιτεία λοιπόν στο σύνολό της οφείλει να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς μέσα από τις αλλαγές που προωθεί, ώστε να ασκήσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο αποτελεσματικά».


Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.