Η «χαρούμενη» πολιτική και οι πολίτες


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Αρκετές φορές προασπίστηκα, συνεργάστηκα και εισηγήθηκα διάφορα στην Κυβέρνηση που έκρινα πως υπηρετούσαν την κυπριακή κοινωνία (αναπόφευκτα και την Κυβέρνηση). Ενδεικτικά αναφέρω την πρόταση μου για συμμετοχή της Κύπρου ως συνιδρυτικό μέλος στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων για σοβαρούς οικονομικούς/πολιτικούς λόγους, τις παρεμβάσεις μου για εφαρμογή ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, της καταγγελίας του εποικισμού της Κύπρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με στήριξη της Κυβέρνησης. Πρόσφατα, τεκμηρίωσα την ανάγκη για επαναπροσανατολισμό των υπηρεσιών σε εταιρείες που βασίζεται στη χαμηλή φορολογία της Κύπρου και παρέθεσα προτάσεις, όχι με λόγια στα χαρτιά για μάχες που εντυπωσιάζουν στην Κύπρο, χωρίς όμως νόημα ή ουσιαστικό αντίχτυπο.  Παρεμπιπτόντως, για το τελευταίο βρίσκομαι σε επικοινωνία με ειδικούς για να  συναποφασίσουμε τη μάχη που αξίζει να δώσουμε για να κερδίσουμε, όχι να χάνουμε και να… εντυπωσιάζουμε. Τα πιο πάνω παρατίθενται επειδή αυτό το άρθρο απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν ανήκουν πολιτικά πουθενά, ή ανήκουν σε άλλους χώρους αλλά προβληματίζονται για το Κυπριακό.     

Κάθε συνετός γνωρίζει ότι η Κύπρος μετά το 1974, κατάφερε ως Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα: Την ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ ως πλήρες μέλος με όλα τα εδάφη της (και τα κατεχόμενα) λόγω απόρριψης του Σχ. Ανάν και  τον ενεργειακό πλούτο στην Αν. Μεσόγειο με δυνατότητες περαιτέρω συμμαχιών εντός ΕΕ και εκτός επειδή πρόκειται για πλούτος στρατηγικής σημασίας στην διεθνή αντιπαλότητα. Ο σημερινός Πρόεδρος και  Υπ.Εξ. ήταν σε «λάθος» πλευρά. Αποδοχή του Σχ. Ανάν σήμαινε άμεση διάλυση της ΚΔ, αφενός χωρίς ένταξη στην ΕΕ (γι΄ αυτό «καίγονταν» να γίνει το δημοψήφισμα πριν την 1η Μαίου 2004)  και αφετέρου, ουδέποτε θα ρυθμιζόταν η Κυπριακή ΑΟΖ όπως σήμερα ξέρουμε επειδή Αγγλία-Τουρκία αποκτούσαν «αναβαθμισμένο ρόλο» στην ανανική τάξη πραγμάτων. Τις προάλλες έγινε «σεισμός» όταν και οι δύο τους δήλωναν ουσιαστικά ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα χρηματοδοτήσουν μέρος της λύσης, με εκ των υστέρων προσπάθεια να συμμαζευτεί ό,τι συμμαζεύεται…

Εδώ και καιρό επιμέναμε πως στη λύση «Αναστασιάδη» πρωταρχική πηγή χρηματοδότησης θα είναι το φυσικό αέριο, με τα υπόλοιπα (ΕΕ, ΗΠΑ, Τουρκία) αναγκαία διακοσμητικά στολίδια για να πλασαριστεί η «λύση». Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για λεκτικό λάθος ή εκτίμηση, που κάνει καθένας μας. Πρόκειται για περιχαρακωμένη πολιτική στο Κυπριακό -όχι περιστασιακό λάθος- που περιγράφαμε ως «χαρούμενη πολιτική». Μεγάλες ελπίδες με τον Ερντογάν. Ενθουσιασμός με τον Ακκιντιζί.  Πρόκειται για «χαρούμενη» προσέγγιση που θεωρεί το φυσικό αέριο συνιδιοκτησία Ε/κ και Τ/κ και όχι ιδιοκτησία του μοναδικού κράτους εγκαθιδρυμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου. «Χαρούμενη» προσέγγιση που αποδέχεται ανάλαφρα ότι η κυριαρχία του κράτους  εκπηγάζει ισότιμα από Ε/κ και Τ/κ! Ίδια προσέγγιση όταν η Τουρκία ζήτησε την παροχή λεγόμενης υπηκοότητας σε 26 χιλιάδες έποικους από το ψευδοκράτος και ενώ Τ/κ πολιτικοί τόλμησαν να επικρίνουν ευθέως την Τουρκία, ο Κύπριος Υπ. Εξ. δήλωνε ικανοποιημένος επειδή «δεν τέθηκε αίτημα από Τ/κ πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Δηλαδή, ανέμενε να ζητηθεί έγκριση της Ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις! Πάντως, είναι θαύμα που Τ/κ φωνές αντιστέκονται ενώ τους «ξεπουλάμε»  ως … «δικηγόροι» του Ακκιντζί και Ερντογάν. Ίδια «χαρούμενη» πολιτική όταν ο Υπ.Εξ. έκρινε πως όποιος διαφωνεί μαζί του και «δεν προτείνει πράγματα αποδεχτά στην τουρκική πλευρά, δεν θέλει λύση»! Ίδια πολιτική και στην ΕΕ, με την Τουρκία να απαιτεί ελευθεροποίηση της βίζας με όρο τη μη αναγνώριση της ΚΔ, καθώς τα κεφάλαια ανοίγουν ένα μετά το άλλο, αλλά η Κυπριακή Κυβέρνηση δίνει … «μάχες».

Δεν ξέρω αν θα κατανοήσουν στο Προεδρικό που μας οδηγούν. Ξέρω όμως πως αν οι σκεπτόμενοι πολίτες κατανοήσουν και καταστήσουν σαφές πως δεν το αποδέχονται, είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η συντριβή.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) -  costas.mavrides@europarl.europa.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










107