Ημερίδα για το θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο


Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΤΑΛΩΣ και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας θα παρουσιάσουν τα τελικά αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Ανάπτυξη θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού στην Κύπρο» την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου από τις 8:30 – 12:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εντόπια έρευνα που μελετά για πρώτη φορά, με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων, ένα από τους κύριους πυλώνες του τουρισμού, διεθνώς. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και με ζητούμενο την ενεργοποίηση όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, τα ευρήματα της έρευνας υπόσχονται να ανοίξουν διεξόδους και να υποδείξουν νέες συνιστώσες της τουριστικής βιομηχανίας. Τα τελικά αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος που διαρκεί εδώ και δύο χρόνια θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Ανδρέας Ευσταθιάδης, ο καθηγητής Νίκος Ροδοσθένους και η κ. Μελίντα Κούτη.

Τα ευρήματα του προγράμματος αναμένεται ότι θα αποτελέσουν εργαλείο στην προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη αλλά και αφετηρία δημόσιας συζήτησης. Συγκεκριμένα, δίνονται απαντήσεις όσον αφορά τις προτιμήσεις για θρησκευτικό τουρισμό από τη μια ή για προσκυνηματικό τουρισμό από την άλλη. Ποίες ηλικίες προσελκύει το ένα είδος και ποίες το άλλο; Τι ζητά ο τουρίστας και τι ζητά ο προσκυνητής, που έρχεται στην Κύπρο; Από πού προέρχονται αυτοί που επισκέπτονται την Κύπρο για θρησκευτικό τουρισμό και από πού προέρχονται οι ξένοι προσκυνητές; Ποίες είναι οι προτιμήσεις του Κύπριου περιηγητή και του Κύπριου προσκυνητή; Η έρευνα προχωρεί ακόμη και σε εξειδίκευση απαντώντας σε ερωτήματα όπως: «Τι μπορούν να προσφέρουν τα κυπριακά Μοναστήρια και πώς απαντούν στις προκλήσεις της νέας εποχής». Ποίες είναι οι απόψεις των τουριστικών πρακτόρων, των ξενοδόχων και του ΚΟΤ; Μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση που έχει το «προϊόν» και σε ποίο βαθμό εξυπηρετούν την διεθνή αλλά και την εγχώρια πελατεία;
Ο συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου Ανδρέας Ευσταθιάδης δήλωσε ότι: «αυτή η έρευνα δεν περιορίζεται στις διαπιστώσεις αλλά προβαίνει και σε εισηγήσεις. Τι μπορεί, δηλαδή, να γίνει για περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού; Παράλληλα, μελετά ένα αριθμό κοινών δράσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και προτείνει μια σειρά νέων δραστηριοτήτων που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










219